Τα ’60s ήταν μια δεκαετία που άλλαξε τα πάντα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η δεκαετία με τις μεγαλύτερες κοινωνικές αλλαγές. Αλλά στη Βρετανία, και ειδικά στο Λονδίνο, έγινε πραγματική πολιτιστική επανάσταση.
Για την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ιταλία,τη Γαλλί, αλλά και τις ΗΠΑ τα 60s ήταν η αρχή μιας νέας εποχής. Ήταν η εποχή που έκανε το Παρίσι του υπαρξισμού και τη Ρώμη της «Nτόλτσε Bίτα» τα επίκεντρα του ενδιαφέροντος, τόσο για το διεθνές τζετ σετ όσο και για το αναδυόμενο παγκόσμιο underground των μποέμ. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες μητροπόλεις η Αγγλία έμοιαζε άχαρη, δύσκαμπτη και αδυσώπητα γκρίζα.
Τα επόμενα χρόνια όμως για το Λονδίνο όλα άλλαξαν ριζικά. Σταδιακά, ένας συνδυασμός πραγμάτων οδήγησε στη μεγάλη «έκρηξη». Μποέμ προσωπικότητες στο Τσέλσι και στο Σόχο, ριζοσπάστες της Αριστεράς στα πανεπιστήμια και στα μέσα ενημέρωσης, έφηβοι με μπόλικες λίρες για ξόδεμα, ελευθερία και επανάσταση. Αυτές οι ομάδες ανθρώπων θα εξελίσσονταν και θα συγχωνεύονταν τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα μια δυναμική που είχε για κέντρο της το Λονδίνο.
Το Λονδίνο άρχισε να μετατρέπεται από σεμνότυφη και πνιγηρή πρωτεύουσα σε ένα δημιουργικό παραλήρημα.
To Swinging London πέρα από το μέρος όπου έκανες ένα hip κούρεμα και αγόραζες κομψά ρούχα, χόρευες το πιο φευγάτο νέο single. Hταν το μέρος που σου έδειχνε το δρόμο για έναν καλύτερο κόσμο. Την περίοδο αυτή πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από τεράστιες αλλαγές: Στην Αγγλία των χρόνων του Swinging London αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία, καταργήθηκε η θανατική ποινή, περιορίστηκε η λογοκρισία στις τέχνες και αναμορφώθηκαν οι νόμοι περί διαζυγίου.
Το Kleptomania στο Σόχο ήταν η μπουτίκ που ψώνιζαν οι Who αλλά και ο τουριστικός προορισμός για όλες τις διεθνείς προσωπικότητες. Από εκεί πέρασαν οι πάντες. Τόνι Κέρτις, Λιμπεράτσε, Σοφία Λόρεν, Μπριζίτ Μπαρντό!
Σε διάστημα λίγων μηνών ο ουρανός πάνω από το Λονδίνο είχε γίνει ένα καλειδοσκόπιο, γεμάτος πολύχρωμους στροβιλισμούς και μπούκλες και μπούκλες κάθε σχήματος και μεγέθους. Ήταν σαν το χρώμα να είχε αντικαταστήσει το νόμισμα ως σύμβολο πλούτου και επιτυχίας, σαν να ήταν η χρωστική ουσία η θεραπεία για όλα τα γνωστά κακά. Το χρώμα έγινε σχεδόν συγκρουσιακό.
Όταν, μέσα στο 1966, στην εξίσωση προστέθηκε ο όρος ψυχεδέλεια με το ανάλογο ηχητικό υπόβαθρο, όλα έμοιαζαν πλέον ξεκάθαρα. Το Λονδίνο λικνιζόταν μέσα σε μια τεράστια παραισθησιογόνο φούσκα.
Η μόδα, το μίνι και η γεωμετρία
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, άρχισε να έχει άποψη για τη μόδα η νεότερη γενιά και τότε ήταν που ξεκίνησε η μαζική παραγωγή στα ρούχα. Άρχισαν να χρησιμοποιούνται καινούργια υλικά και έτσι αναπτύχθηκε ένα νέο φουτουριστικό στυλ. Ανακαλύφθηκαν καινούργιες γραμμές στα ρούχα, με πιο γνωστή τη γραμμή Α και πρωτοεμφανίστηκε το κάπρι παντελόνι. Στη δεκαετία αυτή, η καρδιά της παγκόσμιας μόδας χτυπά σε ένα δρόμο του Λονδίνου, την Carnaby Street. Εδώ οι νέοι μπορούν να βρουν τα πιο «in» ρούχα, είτε καινούργια, είτε μεταχειρισμένα. Ακόμη, το μίνι έκανε την επανεμφάνισή του, αλλά αυτή τη φορά με πιο δυναμικό τρόπο.
Vidal Sassoon & Mary Quant
Ο επινοητής των γεωμετρικών νέων κουρεμάτων διαμόρφωσε μαζί με την Mary Quant το καινοτόμο στιλ που σάρωσε το Λονδίνο και σταδιακά όλον τον κόσμο της μόδας. Οι τολμηρές για την εποχή δημιουργίες της με ριγέ ή πουά σχέδια, φορέματα, κοστούμια και κοντές ή μάλλον πολύ κοντές φούστες που ξέφευγαν από το στιλ της εποχής έντυναν τα κορίτσια του Τσέλσι, σημάδεψαν την εποχή και άλλαξαν την ιστορία της μόδας Η Mary Quant έντυσε μια ολόκληρη εποχή. Επέβαλε τις μίνι φούστες. Έντυσε κάθε καλλιτεχνική τάση που ξεπετάχτηκε από τον δρόμο. Αν τα «Swinging Sixties» ήταν θίασος, η Mary Quant, οι Rolling Stones, οι Beatles και οι The Who θα ήταν οι ακαταμάχητοι πρωταγωνιστές της.
Η μικροκαμωμένη φοιτήτρια του Γκολντσμιθ πρότεινε ένα στιλ ντυσίματος, άνετο, απλό, πολύχρωμο και σέξι. Με ρούχα που «βροντοφώναζαν ότι η παρθενία και η ευπρέπεια που μέχρι τότε αποτελούσαν τα θεμέλια της αγγλικής γυναικείας μόδας, δεν ήταν απόλυτες αξίες.
Twiggy
Yπήρξε η πλέον εμβληματική φιγούρα της μόδας στη δεκαετία του 1960. Με το κοντό ανδρικό της κούρεμα, τα τεράστια μάτια με τις μακριές της βλεφαρίδες και την αιθέρια σιλουέτα της, έβαλε τη δική της υπογραφή στα Swinging Sixties.
Μια μέρα κάποια συντάκτρια μόδας της Daily Express που κατά τύχη μπήκε σε ένα κομμωτήριο του Μέιφερ, είδε την φωτογραφία της κρεμασμένη στον τοίχο και τότε όλα άλλαξαν. Ήταν μόλις 16 ετών. Έκτοτε κατά τη διάρκεια της καριέρα της, που πλέον μετράει πέντε δεκαετίες, η Τουίγκι έκανε τα πάντα. Έγινε μοντέλο, ηθοποιός, τραγουδίστρια, σχεδιάστρια. Και κυρίως έκανε τη μόδα ακόμα πιο πλούσια.