Μια μέρα του 1927, η Simone de Beauvoir είχε μια διαφωνία με τον πατέρα της σχετικά με το τι σημαίνει να είναι κανείς ερωτευμένος. Στα 19 τους χρόνια οι γυναίκες έπρεπε να αποζητούν τον γάμο, τη μητρότητα  και την εξασφάλισή τους και όχι να απασχολούν τον εαυτό τους με θεωρητικά ζητήματα… Η 19χρονη Simone όμως διάβαζε φιλοσοφία και έψαχνε τη σχολή που θα φοιτούσε!

Με τον πατέρα της διαφωνούσε. Εκείνος είχε μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στον έρωτα. Ισχυριζόταν πως το να ερωτεύεσαι, σημαίνει «να προσφέρεις υπηρεσίες, στοργή και ευγνωμοσύνη».  Εκείνη όμως, πιο ρομαντική, επέμενε πως ο έρωτας είναι περισσότερα πράγματα από απλή ευγνωμοσύνη- όχι κάτι που χρωστάμε στον άλλο επειδή έκανε κάτι για εμάς! Στο ημερολόγιό της έγραψε: «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τον έρωτα!»… 

Από τότε η Simone έγραψε πολλές φορές για τον έρωτα – άλλωστε δεν ήξερε πως το να σκέφτεται και να φιλοσοφεί- κόντρα στις αντιλήψεις της εποχής- θα την έκανε μια από τις σπουδαιότερες διανοούμενες του 20ου αιώνα… 

10 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για εκείνη:

  1. Θεωρείται μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα.
  2. Ως σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης ενέπνευσε και σκανδάλισε τη νέα γενιά μέσα από τις αντισυμβατικές της σχέσεις.
  3. Ως φιλόσοφος συγγραφέας κέρδισε σημαντικά βραβεία και άλλαξε άρδην τον τρόπο που αντιμετωπίζαμε φυλετικά θέματα μέσα από το βιβλίο της Το Δεύτερο Φύλο.
  4. Ενώ είχε τεράστια επιτυχία, δεν έπαψε ποτέ να αμφισβητεί τον εαυτό της.
  5. Αν και η πιο γνωστή της σχέση είναι εκείνη με τον Jean-Paul Sartre, από τις πιο θρυλικές σχέσεις του περασμένου αιώνα, είχε το κόστος της καθώς έμεινε για ολόκληρες δεκαετίες υπό τη σκιά του υπαρξιστή φιλόσοφου.
  6. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως επιστολές και ημερολόγιά της που αποκαλύπτουν την πρωτοτυπία του δικού της φιλοσοφικού κόσμου αλλά και τη θέση των υπόλοιπων εραστών της ζωής της.
  7. Οι αποκαλύψεις για τους εραστές της θόλωσαν εκείνη την περίοδο την εικόνα της ως διανοούμενης καθώς επικρατούσε η εντύπωση πως το πιο σημαντικό πράγμα γι’ αυτήν ήταν ο έρωτας!
  8. Πρέσβευε τον αθεϊσμό. Παρά την ανατροφή της σε μια καθολική οικογένεια, στα 14 μόλις χρόνια της δήλωσε άθεη και έκανε στροφή προς την υπαρξιστική φιλοσοφία και τη λογοτεχνία.
  9. Μέχρι την ημέρα του θανάτου της, στις 14 Απριλίου του 1986, συμμετείχε ενεργά στη σύνταξη του περιοδικού  ‘Les Temps modernes’, το οποίο είχαν ιδρύσει με το σύντροφό της Σαρτρ, ενός σημαντικού βήματος για την διάδοση της φιλοσοφίας του υπαρξισμού αλλά και της υποστήριξης  του φεμινιστικού κινήματος.
  10. Συνέβαλε στην νομιμοποίηση της έκτρωσης, μαζεύοντας τις υπογραφές 343 γυναικών στο Μανιφέστο των 343 το 1971. Ήταν μια δήλωση από γυναίκες όλων των κοινωνικών τάξεων, που παραδέχονταν ότι είχαν προχωρήσει σε έκτρωση –σε μια εποχή που απαγορευόταν κάτι τέτοιο- με τελικό στόχο να ασκήσουν πιέσεις στην κοινή γνώμη και την κυβέρνηση και τελικά, να την κάνουν αποδεκτή και νόμιμη.
  11. Η Simone de Beauvoir δήλωνε πως η γυναίκα πρέπει να εργάζεται, να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και όχι να στηρίζεται στον εργαζόμενο -και μόνο- άνδρα που θα τη συντηρήσει. Με αυτό τον τρόπο, διατηρεί την αξιοπρέπεια της αλλά και την συνείδηση της σαν ανθρώπινο ον.

Σε έναν αιώνα όπου ο φεμινισμός σήμαινε  πολλά διαφορετικά πράγματα, εκείνη έγραψε Το Δεύτερο Φύλο επειδή, όπως έλεγε, την εξόργιζαν οι «τόμοι βλακείας» που γράφονταν για τις γυναίκες και είχε κουραστεί από το μελάνι που χανόταν στη διαμάχη για τον φεμινισμό. Όταν όμως έγραψε τη διάσημη πλέον φράση της  «Δε γεννιόμαστε γυναίκες, γινόμαστε», δεν ήξερε πόσο θα επηρέαζε το βιβλίο αυτό τη μετέπειτα ζωή της αλλά και σε ποιο βαθμό θα προωθούσε την γυναικεία χειραφέτηση.

Σήμερα κλείνουν 36 χρόνια από τον θάνατο της…

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!