Όταν η Selena Gomez πήρε την απόφαση που λίγοι σταρ θα τολμούσαν να πάρουν, να σβήσει όλα τα social media της, όλοι θεώρησαν ότι αυτό θα ήταν κάτι προσωρινό. Κάθε άλλο όμως. Τρία χρόνια μετά, η Gomez μπορεί πια να μιλάει ανοιχτά γι’ αυτό και δηλώνει χωρίς πια να ντρέπεται ότι το έκανε για να βελτιώσει την ψυχική της υγεία. Κι αν το καλοσκεφτείς, αυτή η κίνηση για μια γυναίκα με εκατομμύρια followers στο Instagram, το Twitter, το Facebook και το Tik Tok, που απευθύνεται στο παγκόσμιο κοινό και την παγκόσμια αγορά, έχει άλλη βαρύτητα.
Συγκεκριμένα η Selena προχώρησε σε διαγραφή των εφαρμογών από το κινητό της. Ο κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί νέα από εκείνη, η ίδια όμως δεν έχει ποστάρει τίποτα από αυτά. Τι σημαίνει αυτό; Έχει προσλάβει μια ομάδα ανθρώπων που διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της και το περιεχόμενό τους.
Σε συνέντευξή της εξομολογήθηκε πως πάσχει από διπολική διαταραχή και ότι ακόμη και για αυτό έχει δεχτεί επικριτικά σχόλια όταν νοσηλεύτηκε το 2014 σε κλινική για την ψυχική υγεία. Η Gomez εξήγησε πως όταν μεγαλώνει κάποιος υπό το άγρυπνο και αυστηρό βλέμμα της κοινής γνώμης κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο πράγμα που την έκανε να αισθάνεται ως “αντικείμενο” και “ακατέργαστο” άνθρωπο, ενώ οι σωματικές ασθένειες την επηρέαζαν επίσης. «Ο λύκος, η μεταμόσχευση νεφρού μου, η χημειοθεραπεία, η ψυχική μου ασθένεια, οι δημόσιες στενοχώριες — όλα αυτά ήταν πράγματα που ειλικρινά θα έπρεπε να με είχαν απογοητεύσει», εξήγησε. «Κάθε φορά που περνούσα κάτι, έλεγα: “Τι άλλο;” Με τι άλλο θα έρθω αντιμέτωπη;».
Πώς η διαγραφή των social media βοήθησε την ψυχική της υγεία.
Όταν διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή, έφυγε ένα τεράστιο βάρος από τους ώμους της, “Αυτό εξηγεί πολλά”, είπε, “Ορισμένες φορές δεν ήμουν δυνατή και φοβόμουν ότι θα κάνω κακό στον εαυτό μου”. Το να σβήσει τις εφαρμογές αυτές από το κινητό της τής έσωσε τη ζωή όπως δηλώνει η ίδια: “Τα λέω όλα αυτά γιατί αποτελεί ένα τεράστιο πολύ σημαντικό κομμάτι του γιατί αισθάνομαι πιο υγιής από ποτέ! Αγνοώ πλήρως για το τι συμβαίνει στην pop κουλτούρα κι είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. Ίσως είναι κάτι που δεν τους κάνει όλους χαρούμενους, αλλά εμένα πραγματικά μου έσωσε τη ζωή!”
Η πολλή πληροφορία ορισμένες φορές πιέζει, πόσο μάλλον εάν είσαι σταρ του βεληνεκούς της Selena: «Για να είμαι ειλικρινής “πολλή πληροφορία!“. Πολλά κομμάτια της προσωπικής μου ζωής διασκορπίζονταν σε ολόκληρο τον κόσμο και αισθανόμουν ότι η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Αισθανόμουν ότι οι σκέψεις μου και το οτιδήποτε έκανα, διασκορπιζόταν σε όλον τον κόσμο ο οποίος πάντα είχε να σχολιάσει είτε κάτι καλό, είτε κάτι κακό. Και απλά αναρωτιόμουν: όλο αυτό μου κάνει καλό; Απλά μου τη βάρεσε! Ήθελα να τα σβήσω όλα μαζί. Αλλά η ομάδα μου με συμβούλεψε να μην το κάνω. Είμαι χαρούμενη που δεν το έκανα γιατί είναι ένας υπέροχος τρόπος μείνω “συνδεδεμένη” όποτε θέλω. Με γεμίζει να είμαι απόλυτα ειλικρινής και αληθινή με το ποια είμαι».
Μπαίνει στα 30 πιο ώριμη και συνειδητοποιημένη από ποτέ.
Η Gomez κλείνει τα 30 τον επερχόμενο Ιούλιο και κάνει τον απολογισμό του τι έμαθε την δεκαετία που πέρασε. «Είναι ωραία που τελικά δεν με νοιάζει τόσο πολύ», είπε. «Σκέφτομαι πόσα χρόνια έχασα απλώς με το να νοιάζομαι τόσο για το τι σκέφτονταν οι άνθρωποι, και ήταν απλώς ασφυκτικό. Και νομίζω ότι έχασα χρόνο για να το κάνω αυτό. Αυτό που μου αρέσει μέχρι στιγμής όταν μεγαλώνω είναι ότι έχω αρχίσει να είμαι πραγματικά χαρούμενη με αυτό που είμαι, να ξέρω τι θέλω και να ξέρω τι δεν θέλω».
Σύμφωνα με την ψυχολόγο και σύμβουλο του TheNotebook.gr Έττυ Βαρούχ “η τεχνολογία προφανώς και μας έχει ανοίξει δρόμους και μας έχει φέρει πιο κοντά, μιας και μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με φίλους και συγγενείς όπου και αν βρίσκονται και να μαθαίνουμε ο,τι γίνεται σε μερικά δευτερόλεπτα. Ταυτόχρονα όμως μας έχει απομακρύνει από τις ουσιαστικές σχέσεις και μας έχει πλημμυρίσει με πληροφορίες άχρηστες που επιβαρύνουν την ψυχική μας υγεία”.
“Ξέρουμε από πολλές έρευνες που έχουν γίνει ότι και μόνο η παρουσία του κινητού τηλεφώνου πάνω στο τραπέζι την ώρα του δείπνου, επηρέασε τους συμμετέχοντες και στο κομμάτι του πόσα θυμούντουσαν από την συνομιλία με τους συνδαιτημόνες τους, αλλά και στο πόσο ανέφεραν ότι ευχαριστήθηκαν το φαγητό τους. Ακόμα και το κινητό με γυρισμένη την οθόνη ανάποδα ,παρατηρήθηκε ότι είχε την ίδια αρνητική επίδραση” καταλήγει η Έττυ Βαρούχ.
Tip αποτοξίνωσης από την ψυχολόγο
Δοκίμασε την επόμενη φορά που πας να πιάσεις το κινητό σου επειδή βρήκες 20 λεπτά κενό στην ημέρα σου να κάνεις αυτές τις 3 ερωτήσεις στον εαυτό σου :
– Γιατί το έπιασα το κινητό μου
-Γιατί τώρα
-Τι θα μπορούσα να κάνω τώρα πιο ωφέλιμο για την ψυχική μου υγεία από το να σκρολάρω στο κινητό χωρίς σκοπό, π.χ. να βγω να περπατήσω, να πάρω ένα τηλέφωνο μια φίλη μου (αληθινή επαφή και όχι μόνο reactions στα stories).