Η Ψίμυθος είναι αναμφίβολα το πιο viral νησί του φετινού καλοκαιριού και όχι άδικα. Αυτό το φανταστικό μέρος του Αιγαίου, είναι τυπικό δείγμα Κυκλαδίτικου νησιού, με το λευκό να πρωταγωνιστεί, αποτελώντας το ιδανικό φόντο για τις ανθισμένες βουκαμβίλιες.

Όταν το φέρι στρίβει αριστερά κάποιες εκατοντάδες μέτρα από το λιμάνι της Ατλαντίδας, ακόμη και ο πιο δύσπιστος επιβάτης του μένει άφωνος με αυτό που αντικρύζει: Το αστραφτερό λευκό των καμπυλωτών σπιτιών του ονειρικού νησιού, η Ψίμυθος μοιάζει με σκηνικό που δεν χρησιμοποιήθηκε στο Poor Things. Παραταγμένα αμφιθεατρικά, η Χώρα της Ψιμύθου μοιάζει με Σειρήνα που θέλγει τον ανυποψίαστο επιβάτη των πλεούμενων του Αιγαίου.

Το περιγράφει άλλωστε και ο Καββαδίας σε μια στροφή του εξαιρετικού ποιήματος «Κουμπάσο».
Στου Μπότζι το μπαλάντζο
Το λευκό κεντάει στο γαλάζιο
Με τον Σεβάχ τον στεριανό
πλέον στην Ψίμυθο πλαντάζω

Όταν ο καταπέλτης του φέρι γεφυρώνει το καράβι με την Ψύμιθο, το χτυποκάρδι αυξάνεται. Παρθένες νησιοτοπούλες προϋπαντούν τους επισκέπτες χορεύοντας μπάλο, ενώ τα ημίγυμνα παλικάρια του νησιού προσφέρουν ρακές, σάκε και το ξακουστό ντόπιο τοστ.

Η συνηθισμένη διαδρομή είναι ο ανήφορος στα στενοσόκακα του νησιού, για να «πιάσει» ο καθένας το κατάλυμα που του αρμόζει. Εκείνο θα είναι το ορμητήριο για το κυνήγι της ομορφιάς που θα αιχμαλωτιστεί στο μυαλό του επισκέπτη.

Η μεγάλη παγίδα για τους περισσότεροι επισκέπτες της Ψιμύθου είναι να υποκύψουν στα θέλγητρα αυτής της μεγάλης ανάφτρας και να εγκλωβιστούν στη Χώρα. Τα γύρω χωριά της Ψιμύθου κρατούν καλά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα του παραδοσιακού Ελληνικού καλοκαιριού. Πάμε να δούμε τα πέντε που ξεχωρίσαμε κατά την παραμονή μας εκεί.

Ψύμιθος must see: Φασαιοχώρι

Στην πιο ανατολική γωνία της Ψιμύθου, υψώνεται σαν μια βίντατζ εκδοχή της Μονεμβασιάς, το Φασαιοχώρι. («Βίντατζ εκδοχή της Μονεμβασιάς» μοιάζει ακατανόητη σαν έκφραση, αλλά η φράση βρίσκεται σε όλους τους ενημερωμένους τουριστικούς οδηγούς του νησιού. Η παράδοση θέλει τη λέξη «βίντατζ» να είναι η αγαπημένη των πρώτων κατοίκων του χωριού για αυτό και την κολλάνε παντού).
Για να ανέβεις στο γραφικό χωριουδάκι θα πρέπει να αφήσεις το μεταφορικό σου μέσο περίπου δύο χλμ μακριά. Έπειτα, θα πρέπει να φορτωθείς το backpack σου (απαραίτητο για να δείξεις πως καταφτάνεις με φιλικές διαθέσεις στο χωριό), να φορέσεις τα σανδάλια που έφτιαξες ή αγόρασες από το Μοναστηράκι και να ξεκινήσεις την ανάβαση.

Διαβάστε περισσότερα στο Provocateur.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!