Στα μέσα Φεβρουαρίου ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μιλούσε κατ΄ ιδίαν στον Τομ Κρουζ στο δείπνο των υποψηφίων για τα Όσκαρ και του έλεγε, μπροστά στις κάμερες, πως έσωσε τον κ*λο της κινηματογραφικής βιομηχανίας τη φετινή χρονιά.

Δεν είναι μόνο ότι αυτή την ατάκα την είπε ο Σπίλμπεργκ, που είναι αυτός που είναι και έχει συνεργαστεί με τον Τομ Κρουζ στο War of Worlds. Είναι κι ότι του το είπε σε μια χρονιά που ο ίδιος έχει βγάλει το The Fabelmans, μια ταινία που είναι απ΄ αυτές που αξίζει να περηφανεύεται η κινηματογραφική βιομηχανία.

Φυσικά, η φράση του Σπίλμπεργκ έχει από πίσω της πολλά. Δεν είναι μόνο και ένα νεύμα προς τη βιομηχανία που στρέφεται πλήρως στο streaming. Είναι και μια έμμεση αναφορά στα blockbusters της Marvel και γενικώς αυτού του είδους του σινεμά, το οποίο έχει επικριθεί σφοδρά τον τελευταίο χρόνο από σκηνοθέτες όπως ο Σκορτσέζε ή ο Ταραντίνο.

Τι εννοούσε ο Σπίλμπεργκ

Πίσω από την φράση του Σπίλμπεργκ, πέραν της εμπορικής επιτυχίας του Top Gun: Maverick, κρύβεται μια άλλη δήλωση: «Έσωσες το σινεμά σε μια περίοδο που όλοι κοιτάνε μόνο Marvel και τα CGI».

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον Τζίμι Κίμελ, ο 60χρονος ηθοποιός ρωτήθηκε πώς κατάφερε να μην ενδώσει στις πιέσεις ώστε το Top Gun: Maverick να μην πουληθεί σε streaming πλατφόρμα.

Η ταινία που κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι, ήταν κανονικά να βγει κάπου το 2021, αλλά λόγω Covid υπήρξαν αρκετές αναβολές και ο Κρουζ επέλεξε να χάσει κάποια χρήματα και να επιμείνει στην αγάπη του για το σινεμά, παρά να δώσει το δημιούργημα του σε μια πλατφόρμα. Και δικαιώθηκε. Όχι μόνο λόγω των οσκαρικών υποψηφιοτήτων, αλλά και γιατί έβαλε στο ταμείο περίπου 1.5 δισεκατομμύριο δολάρια.

«Θα κρατούσα την ταινία ακόμα και 10 χρόνια, αν ήταν να μη βγει στο σινεμά. Η ταινία έχει φτιαχτεί για τις αίθουσες. Το έκανα γι’ αυτό και μόνο, όλοι όσοι συμμετείχαμε. Μου αρέσει να μιλάω στους ανθρώπους, γι΄ αυτούς κάνω ταινίες», είχε απαντήσει στον Κίμελ. Όπως και ότι του αρέσει πολύ να πηγαίνει να βλέπει τις ταινίες του ως ένας θεατής, ανάμεσα σε ένα απλό κοινό, και να αφουγκράζεται τις αντιδράσεις τους, το συναίσθημα τους.

Τον περασμένο Μάιο, στην προβολή της ταινίας στις Κάννες, είχε πάλι τοποθετηθεί για το ζήτημα και είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι «δεν πρόκειται ποτέ να φτιάξω ταινίες για streaming πριν αυτές βγουν στις αίθουσες. Οι ταινίες πρέπει να παίζονται στις αίθουσες. Εκεί νιώθεις μέρος μιας κοινότητας, μοιράζεσαι την εμπειρία. Ξέρω τη βιομηχανία σήμερα, αλλά μου αρέσει η εμπειρία να φτιάχνω ταινίες στη μεγάλη οθόνη, ταινίες με διάρκεια. Το σινεμά είναι το πάθος μου. Πάντα πηγαίνω στο σινεμά όταν βγαίνουν οι ταινίες. Βάζω το καπέλο μου και κάθομαι, όπως όλοι, στο κοινό».

Διάβασε τη συνέχεια στο intronews.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!