Σήμερα άλλαξε η ώρα (ναι ξανά!) και γυρίσαμε τα ρολόγια μία ώρα νωρίτερα! Όπως συμβαίνει με κάθε αλλαγή, μπορεί να χρειαστούν μόλις λίγες ημέρες πριν επιστρέψεις στο συνηθισμένο βιολογικό πρόγραμμα και να ευχαριστηθείς το ίδιο τον ύπνο σου.
Τι μπορείς να κάνεις για να μην αισθάνεσαι κουρασμένος τις επόμενες μέρες!
- Αναζήτησε τον ήλιο: Η έκθεση στο φυσικό φως, ειδικά νωρίς την ημέρα, βοηθά στην ρύθμιση του βιολογικού ρυθμού.
- Ακολούθησε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου: Η αλλαγή της ώρας ύπνου ή του πρωινού ξυπνήματος μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του σώματός να προσαρμοστεί σε έναν σταθερό ρυθμό.
- Ασκήσου καθημερινά: Η δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να υποστηρίξει το εσωτερικό ρολόι και να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ευκολότερα τη νύχτα.
- Απόφυγε την καφεΐνη: Διεγερτικά όπως η καφεΐνη μπορεί να σε κρατήσει σε δραστηριοποίηση και να απομακρύνει τη φυσική ισορροπία μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης. Ο καθένας είναι διαφορετικός, αλλά αν έχεις προβλήματα με τον ύπνο, θα πρέπει να αποφεύγεις την καφεΐνη μετά το μεσημέρι.
- Περιόρισε το φως πριν τον ύπνο: Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό. Χαμήλωσε τα φώτα και άφησε τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν από τον ύπνο έξω από την κρεβατοκάμαρα και μακριά από το κρεβάτι.
- Κράτησε τον μεσημεριανό ύπνο σύντομο και νωρίς: Οι αργοί και μεγάλοι μεσημεριανοί ύπνοι μπορούν να καθυστερήσουν την ώρα του ύπνου και να σε απορυθμίσουν.
Μαίρη Λαγού – Πατρικίου, σύμβουλος παιδικής ηλικίας, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλος ύπνου, μέλος του IACSC, www.babysleep.gr.
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ