Kαθώς πάνω από δύο εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά έχουν φύγει από τα σύνορα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική επίθεση, εντείνονται οι ανησυχίες για το πώς θα προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες από το να γίνουν θύματα σωματεμπορίας ή άλλων μορφών εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά, έχουν ήδη εγκαταλείψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και την ταχύτερη φυγή της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε χώρες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων εθνών της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας, ιδιώτες πολίτες και εθελοντές προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες πολέμου.

Από δωρεάν καταφύγιο μέχρι δωρεάν μεταφορά, ευκαιρίες εργασίας και άλλες μορφές βοήθειας — η βοήθεια δεν είναι μακριά. Αλλά ούτε και οι κίνδυνοι.

Θύματα Πολέμου και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών από την Ουκρανία που κατέφυγαν στην Γερμανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, έχουν καταγράψει οι Αρχές.

Η αστυνομία στο Βερολίνο προειδοποίησε τις γυναίκες και τα παιδιά μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα ρωσικά και ουκρανικά, να μην αποδεχτούν προσφορές διανυκτερεύσεων και τους προέτρεψε να αναφέρουν οτιδήποτε ύποπτο.

“Το κύμα αλληλεγγύης στη Γερμανία είναι τεράστιο, αλλά υπάρχουν και άνδρες που θέλουν να εκμεταλλευτούν σεξουαλικά τις Ουκρανές, με την γερμανική αστυνομία να παίρνει μέτρα”, υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, που αναφέρεται σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

 “Ένας 55χρονος άνδρας για παράδειγμα – συνεχίζει το δημοσίευμα – που υπόσχεται ειδικά σε νεαρές Ουκρανές να τις μεταφέρει με το αυτοκίνητό του στο Αμβούργο και είναι ήδη γνωστός στην αστυνομία λόγω σεξουαλικών επιθέσεων”.

“Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την απόγνωση και την αγωνία των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία. Η στάση τους είναι τόσο ευδιάκριτη που τραβά τα βλέμματα τόσο των εθελοντών όσο και της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες και δεν έχει διαπραχθεί κάποια παράνομη πράξη, δεν υπάρχει απόπειρα που να στέφθηκε από επιτυχία” δήλωσε στη Deutsche Welle εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, η οποία έχει τη φύλαξη των σιδηροδρομικών σταθμών τη Γερμανία.

Ουκρανία:
Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την απόγνωση των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία από την Ουκρανία.

Ποιος θα προστατεύσει τους πρόσφυγες;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, με περισσότερους από 80.000 ανθρώπους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Γερμανία για να αποφύγουν τον πόλεμο, οι διακινητές ανθρώπων διαισθάνονται τώρα ευκαιρία για δράση. Το καθημερινό χάος στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου τους προσφέρει σχεδόν τις τέλειες συνθήκες για να παρενοχλούν γυναίκες.

“Αντιμετωπίσαμε μόλις μια περίπτωση οργισμένης Ουκρανής, η οποία υπέστη ακριβώς αυτό. Αναγκαστήκαμε μάλιστα να απομακρύνουμε αυτούς τους άνδρες. Έχουμε από τη μια έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν με ειλικρινείς προθέσεις, και από την άλλη ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την αναταραχή για προσωπικό όφελος” λένε οι αστυνομικοί. 

Εθελοντές αναφέρουν ότι πήραν από πίσω διακινητές μέχρι να αφήσουν τις γυναίκες. Η αστυνομία αντέδρασε και δημοσίευσε προειδοποιήσεις στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα αγγλικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις πρωινές συσκέψεις στο σιδηροδρομικό σταθμό ευαισθητοποιούνται για το θέμα ομάδες εθελοντών. Επαρκούν όμως όλα αυτά για την προστασία των προσφύγων;»

Ουκρανία:

“Πριν από περισσότερα από 20 χρόνια η κοινωνική λειτουργός Monika Cissek-Evans, ίδρυσε το “Jadwiga” στο Μόναχο, ένα συμβουλευτικό κέντρο για θύματα εμπορίας ανθρώπων. Η πολωνική εκδοχή του γυναικείου ονόματος Χέντβιχ “Hedwiga” ως όνομα της οργάνωσης επιλέχθηκε σκόπιμα, επειδή είναι κυρίως γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη που πέφτουν στα νύχια των εγκληματιών. Η Monika Cissek-Evans, και η ομάδα της εργάζονται επί του παρόντος πάνω σε ένα φυλλάδιο στα ουκρανικά που θα είναι διαθέσιμο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς τις επόμενες ημέρες. Περιλαμβάνει οδηγίες όπως, μην αφήνετε το διαβατήριό σας από το χέρι σας, έχετε το τηλέφωνό σας πάντα μαζί σας, φωτογραφίστε τον αριθμό πινακίδας πριν μπείτε σε αυτοκίνητο, ζητήστε ταυτότητά όταν σας προσφέρεται διαμέρισμα ή δωμάτιο, σημειώστε το όνομα και τη διεύθυνσή σας, να είστε προσεκτικοί αν κάποιος σας υποσχεθεί γρήγορα πολλά χρήματα”.

 «Είμαστε ο οίκος ανοχής της Ευρώπης»

«Αν κάποιος μπορεί να εξηγήσει, πόσο γρήγορα μπορεί μια γυναίκα να διολισθήσει στην αναγκαστική πορνεία, αυτή είναι η Ηuschke Μau. Η συγγραφέας και ακτιβίστρια με αυτό το ψευδώνυμο, δούλευε η ίδια ως ιερόδουλη για δέκα χρόνια και τώρα έχει γράψει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο.

Ουκρανία:
Η ακτιβίστρια Huschke Mau

Ο τίτλος είναι συμβολικός του αγώνα της, “Απανθρωπισμός – Γιατί πρέπει να καταργήσουμε την πορνεία”».

«”Κάθε μέρα 1,2 εκατομμύρια άνδρες πηγαίνουν σε μια πόρνη εδώ. Η Γερμανία είναι η νούμερο ένα χώρα προορισμού για την εμπορία ανθρώπων σε ολόκληρη την ΕΕ”» λέει. «”Είμαστε ο οίκος ανοχής της Ευρώπης, αυτό θα έπρεπε να είναι ντροπιαστικό για εμάς. Και επειδή η αγορά και η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, οι έμποροι ανθρώπων και οι μαστροποί πλησιάζουν τις Ουκρανές στην αποβάθρα, γιατί ξέρουν ότι οι πρόσφυγες μπορούν να τους φέρουν πολλά χρήματα”».

“Στο Twitter και στα λεγόμενα φόρουμ πελατών Γερμανοί άντρες εκφράζονται ήδη δημόσια και κάνουν λόγο για νέες “πόρνες από την Ουκρανία”, για τους οίκους ανοχής που συχνάζουν και για φαντασιώσεις βιασμών με Ουκρανές “σκλάβες του σεξ”.

«”Μια βοηθός μου είπε ότι μια Ουκρανή ούτε καν τόλμησε να πιει κάτι στην αποβάθρα, γιατί φοβόταν μην καταλήξει σε οίκο ανοχής σε περίπτωση που κάποιος έβαζε μέσα στο ποτήρι υπνωτικό χάπι. Πολύ σύντομα θα δούμε τους οίκους ανοχής γεμάτους με Ουκρανές και αυτό είναι ντροπιαστικό”» λέει η Χούσκε Μάι. “Πολλοί άνθρωποι έχουν απλά την πρόθεση να είναι χρήσιμοι, αλλά οι Ουκρανές θα πρέπει, όταν φτάσουν εδώ, να είναι υποψιασμένες ότι πίσω από κάθε άντρα κρύβεται ένας πελάτης οίκων ανοχής”.

Η ακτιβίστρια φοβάται ότι “μετά τις τρομερές εμπειρίες που έζησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, γυναίκες και κορίτσια που ταξιδεύουν μόνες τους από την Ουκρανία θα μπορούσαν να ζήσουν στη Γερμανία την επόμενη τραυματική εμπειρία”, καταλήγει το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Διάβασε ακόμα: Trafficking: Δουλεία στο όνομα του modelling

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!