Στο υπόγειο κάτω από μια πολυκατοικία στο Κίεβο, 19 νεογέννητα βρίσκονται στις κούνιες τους, με τις κραυγές τους να αναμειγνύονται με τον ήχο από τις σειρήνες.
Στον άδειο χώρο γύρω από την αυτοσχέδια κλινική μια νοσηλεύτρια σπρώχνει ένα βρεφικό καρότσι με το ένα χέρι της και κρατάει ένα βρέφος στο άλλο και οι άλλες συνάδελφοί της παρηγορούν τα μωρά. Η κλινική έχει στηθεί σε ένα υπόγειο πολυκατοικίας στα προάστια του Κιέβου. Όλα τα βρέφη είναι από παρένθετες μητέρες που οι γονείς τους δεν μπορούν να παραλάβουν εξαιτίας του πολέμου.
Ταυτόχρονα η Οξάνα Μαρτινένκο που φροντίζει τα μωρά ανησυχεί και για τη δική της οικογένεια. Τα παιδιά της βρίσκονται στην περιφέρεια γύρω από το Σούμι, μια πόλη σε απόσταση περίπου 320 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας, η οποία έχει βομβαρδιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Για την Οξάνα είναι πολύ επικίνδυνο να επιχειρήσει να πάει σε αυτά και έτσι τα παιδιά της μένουν με την γιαγιά τους.
“Δεν έχουμε μπορέσει να πάμε στο σπίτι μας από τις 24 Φεβρουαρίου”, είπε χθες, Τρίτη, στο Reuters καθώς άλλαζε την πάνα ενός μωρού.
“Κατάγομαι από την περιοχή του Σούμι, αλλά δεν μπορώ να πάω εκεί. Έχω παιδιά στο σπίτι…Αυτοί (οι Ρώσοι) άρχισαν χθες να βομβαρδίζουν την πόλη μας. Καθημερινά περιμένουμε νέα τους για το τι συμβαίνει εκεί…Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτά τα μωρά”.
Η Μαρτινένκο τηλεφωνεί στην οικογένειά της όποτε μπορεί για να δει αν είναι ασφαλής και αν κατάφερε να κοιμηθεί τη νύχτα.
“Δεν φταίνε εκείνα που συνέβη”, λέει η Οξάνα για τα μωρά που φροντίζει. “Δεν φταίνε εκείνα που οι γονείς τους δεν μπορούν να έρθουν να τα πάρουν. Και έτσι μένουμε εδώ, το αντιμετωπίζουμε και τα βοηθάμε με ό,τι μπορούμε”, συμπληρώνει.
Τα μωρά είναι ξαπλωμένα το ένα δίπλα στο άλλο σε μικρά πλαστικά κρεβάτια και μπιμπερό είναι στοιβαγμένα για να αποστειρωθούν.
Το προσωπικό λέει ότι δύο ζευγάρια-ένα από τη Γερμανία και ένα από την Αργεντινή-κατάφεραν να πάνε στο Κίεβο για να συναντήσουν τα μωρά από παρένθετες μητέρες, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα μπορέσουν να τα βγάλουν από τη χώρα.
Τα βρέφη στην κλινική του Κιέβου γεννήθηκαν σε διάφορα μαιευτήρια της πρωτεύουσας και συγκεντρώθηκαν όλα μαζί σε ένα μέρος για την ασφάλειά τους.
Η Αντονίνα Γεφίμοβιτς, επίσης νοσηλεύτρια, λέει ότι το προσωπικό έχει παγιδευτεί και εργάζεται νυχθημερόν για την φροντίδα των παιδιών.
“Δεν έχουμε χρόνο να ξεκουραστούμε τώρα … Προσπαθούμε να κοιμόμαστε κάθε τόσο από λίγο, να αλλάζουμε βάρδιες. Είναι δύσκολο, δύσκολο”, λέει. Με τους βομβαρδισμούς να εντείνονται, οι εκρήξεις ακούγονται παντού.
Που βρίσκονται οι βιολογικοί γονείς;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εμπόδισε τους βιολογικούς γονείς τους, σε Καναδά, Γερμανία, Γαλλία και αλλού να διεκδικήσουν μωρά που γεννήθηκαν από τις πολλές παρένθετες μητέρες της χώρας.
«Ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά», είπε ο Ντένις Χέρμαν, νομικός σύμβουλος του μεγαλύτερου οργανισμού για παρένθετες μητέρες της Ουκρανίας, BioTexCom. Συνεργάζεται με 600 παρένθετες μητέρες, μερικές από τις οποίες γέννησαν τα μωρά που κρατούνταν εκεί.
Καθώς η Ρωσία εντείνει την πολιορκία της, η μοίρα εκατοντάδων παρένθετων μητέρων που μεταφέρουν μωρά και νεογέννητα σε όλη τη χώρα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Εκατοντάδες μελλοντικοί γονείς από την άλλη δεν έχουν πρόσβαση.
Ζητούν από παρένθετες να κάνουν έκτρωση λόγω πολέμου
Η Fabiana Marcela Quaini, μια αργεντινή δικηγόρος, γνωρίζει έναν πελάτη που έχει χάσει την επαφή με την παρένθετη μητέρα, η οποία πρόκειται να γεννήσει την επόμενη εβδομάδα. Η Kersch-Kibler και η ομάδα της βοηθούν παρένθετες μητέρες και γονείς, μαζί με άλλους φορείς. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε οποιονδήποτε βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση», λέει. «Οι γονείς θέλουν απεγνωσμένα να επικοινωνήσουν με τις παρένθετες».
Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μια παρένθετη μητέρα επικοινώνησε για να πει ότι η υπηρεσία της προσπαθούσε να την κάνει να κάνει έκτρωση και δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με τους γονείς».
Ο Χόρχε και η σύζυγός του προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποκτήσουν μωρό για μια δεκαετία. Η παρένθετη μητέρα, Κατερίνα, είναι έγκυος τεσσάρων μηνών. Βρίσκεται στο Κίεβο με τον σύζυγό της και τους γιους της και δεν μπορεί να βρει μια ασφαλή διαδρομή έξω από την πόλη. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μια έγκυος γυναίκα μπορεί να ζήσει σε έναν πόλεμο με εκρήξεις», λέει ο Χόρχε. «Γι’ αυτό το λόγο, θα προτιμούσα να έρθει στην Αργεντινή, αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω γι’ αυτήν. Είναι ελεύθερη. Δεν είναι σκλάβα».
Επειδή η Κατερίνα δεν μιλά ισπανικά και ο Χόρχε δεν μιλάει ουκρανικά, συνήθως επικοινωνούν μέσω του πρακτορείου, αλλά ο Χόρχε προσπαθεί να μην ενοχλεί το προσωπικό εκεί. «Δεν θέλω να τους ενοχλώ τηλεφωνώντας συνέχεια», λέει. «Βρίσκονται σε πόλεμο και το σέβομαι. Ξέρω ότι οι άνδρες στο πρακτορείο πρέπει να πάρουν όπλα για να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Προσεύχομαι για την υγεία της Κατερίνας, των γιων της και της οικογένειάς της», λέει ο Χόρχε.
Δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται την τελευταία φορά που την είδε, στο Κίεβο. Περπατούσε σε μια στάση του τραμ, κρατώντας ένα κουτί με σοκολάτες. «Θα θυμάμαι πάντα αυτή την εικόνα», λέει ο Χόρχε. «Το Κίεβο ήταν όμορφο και ειρηνικό. Τώρα, στις ειδήσεις, δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που βλέπω».
Διάβασε ακόμα: Πόλεμος στην Ουκρανία: Γυναίκες πρόσφυγες θύματα trafficking