Η Παρασκευή και 13 είναι μια μέρα που συνοδεύεται από πολλές δυσιδαιμονίες και όλα αυτά τα χρόνια θεωρείται ως μια από τις πιο άτυχες μέρες του χρόνου. Πώς ξεκίνησε όμως όλο αυτό;
Αυτή η μέρα θεωρείται από πολλούς άτυχη, ενώ κάποιοι έχουν ακόμη και μια συγκεκριμένη φοβία για αυτήν. Οι αναφορές δείχνουν ότι ο φόβος της Παρασκευής και 13 έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να χάνουν περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια κάθε φορά που συμβαίνει, επειδή οι άνθρωποι αποφεύγουν να ταξιδεύουν, να προγραμματίζουν σημαντικά γεγονότα ή ακόμα και να πηγαίνουν στη δουλειά.
Παρασκευή και 13: Ιστορία και μύθοι
Οι ρίζες αυτού του φόβου δεν είναι απολύτως σαφείς, όμως πιθανότατα ξεκινούν από τη δυτική κουλτούρα, στην οποία ο αριθμός 13 θεωρείται συχνά ως άτυχος, σε αντίθεση με τον αριθμό 12, που συμβολίζει την πληρότητα (12 μήνες του έτους και τα 12 ζώδια). Σύμφωνα με το HISTORY, ένας μύθος εντοπίζει τον φόβο σε μια πρώιμη εκδοχή του Κώδικα του Χαμουραμπί, ο οποίος υποτίθεται ότι παρέλειψε τον 13ο νόμο. Ωστόσο, αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν λάθος από έναν μεταφραστή.
Η Βίβλος και η Σκανδιναβική Μυθολογία για την Παρασκευή και 13
Στην Βίβλο υπήρχαν 13 καλεσμένοι στον Μυστικό Δείπνο και ο Ιησούς σταυρώθηκε την επόμενη μέρα, που ήταν Παρασκευή. Ο Charles Panati, στο βιβλίο του «Extraordinary Origins of Everyday Things», συνδέει τη δεισιδαιμονία με τη σκανδιναβική μυθολογία. Σε μια ιστορία, ο Λόκι, ο θεός της κακίας, συνετρίβη σε ένα συμπόσιο, προκαλώντας χάος με αποτέλεσμα τον θάνατο του Μπάλντερ, του θεού του φωτός.
Ωστόσο, δεν βλέπουν όλοι οι πολιτισμοί την Παρασκευή και 13 ως δεισιδαιμονία. Στην Ισπανία, οι άνθρωποι θεωρούν την Τρίτη και 13 ως πιο επικίνδυνη μέρα. Ο Brian Handwerk για το National Geographic γράφει, «Στην Ισπανία, η Παρασκευή και 13 δεν είναι λόγος ανησυχίας, και αντίθετα, η Τρίτη και 13 είναι η πιο επικίνδυνη ημερομηνία του έτους.» Ομοίως, οι Ιταλοί φοβούνται τη 17η λόγω της συσχέτισής της με τον ρωμαϊκό αριθμό XVII, που μπορεί να αναδιαταχθεί ώστε να γράφει “VIXI”, που σημαίνει «η ζωή μου τελείωσε» στα λατινικά.