Η Nadia Babych είναι Ουκρανή, μητέρα δυο παιδιών και τις τελευταίες μέρες έχει αφήσει ότι έκανε στη ζωή της και φυλάει σκοπιά σε ένα από τα σημεία ελέγχου δίπλα από την πόλη Zolote στην ανατολική Ουκρανία – μια ασταθής περιοχή σίγουρος στόχος της Ρωσίας. Τα χαρακώματα της πρώτης γραμμής βρίσκονται λιγότερο από ένα τέταρτο του μιλίου μακριά. Η Nadia γνωρίζει πολύ καλά τι διακυβεύεται: το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας αλλά και της γεωπολιτικής συνέχειας της Ευρώπης! «Θέλουμε να προστατέψουμε την πατρίδα και τις οικογένειές μας», λέει…
Έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για το πώς πρέπει να μοιάζουν οι ήρωες κι αυτή μας την έχει δημιουργήσει κυρίως ο αμερικάνικος κινηματογράφος. Όμως, ο ήρωας δεν είναι πάντα ο ψηλός, γεροδεμένος τύπος που γνωρίζει πολύ καλά να μάχεται αλλά σκοτώνει μόνο όταν είναι απαραίτητο. Οι ήρωες είναι εκείνοι οι άνθρωποι που ενώ τη μία μέρα είναι δασκάλες, φουρνάρηδες, ταχυδρόμοι και υπάλληλοι γραφείου, την επόμενη μέρα αναγκάζονται να διεκδικήσουν με τα όπλα τη ζωή που είχαν μέχρι χτες. Οι ήρωες είναι εκείνοι που ανατινάζουν με τον εαυτό τους γέφυρες και εκείνες που φιλούν τα παιδιά και τους γονείς τους και πάνε στο μέτωπο!
Γυναίκες –ένστολες και μη– έπαιξαν κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της ρωσικής επιθετικότητας από το 2014, όταν η Μόσχα αποφάσισε να προσαρτήσει την Κριμαία και εντάχθηκαν με τους αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς. Οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το 10% των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπηρετούν μαζί με άνδρες σε θέσεις μάχης και έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες ομολόγους τους βάσει νόμου του 2018. Από το 2019, έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές για να επιτύχουν υψηλότερους βαθμούς.
Η παρουσία των γυναικών στα ουκρανικά στρατεύματα είναι η απόλυτη απόδειξη ισότητας. Η ιδεοληψία πως οι άντρες πρέπει να πάνε στον πόλεμο και οι γυναίκες πρέπει να τους περιμένουν πίσω, δεν εφαρμόζεται εδώ. Όλοι πολεμούν για την πατρίδα καθώς είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων. Οι Ουκρανές λένε πως το κάνουν «για τους ίδιους λόγους με τους άντρες». Μια κοπέλα 18 ετών είπε στην κάμερα δημοσιογράφου στο CNN: «το κάνω για να κρατήσω την Ουκρανία ελεύθερη. Ίσως δεν ζήσω για να το δω αλλά θα προσπαθήσω»…
H καλλονή Anastasiia Lenna είχε εκλεγεί Miss Ukraine το 2015. Τώρα αποφάσισε να αφήσει το στέμμα της και τις πασαρέλες και να πάρει το όπλο για να υπερασπιστεί την χώρα της. Είναι μόνο μία από τις χιλιάδες γυναίκες που ανήκουν στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Στην πραγματικότητα, η χώρα έχει τη μεγαλύτερη γυναικεία στρατιωτική δύναμη στον κόσμο με 36.000 ισχυρές γυναίκες που είναι τέλεια εκπαιδευμένες να σκοτώνουν. Παρότι είναι άγνωστο το αν η Αναστασία είναι μέρος αυτής της στρατιωτικής δύναμης, δημοσιεύει φωτογραφίες από ασκήσεις σκοποβολής εδώ και χρόνια στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον ξέρει πώς να χρησιμοποιεί ένα από αυτά τα τουφέκια εφόδου!
She is Miss Ukraine Anastasiia Lenna. Ukraine has 36,000 women serving in the military. It has one of the largest number of women serving in active combat roles. #Zelensky #UkraineUnderAttack #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/wIr4CJ6K3F
— Eshan (@trezekid) February 26, 2022
Μην ξεχνάμε λοιπόν, ότι πολλές γυναίκες υπερασπίζονται τη χώρα τους αυτή τη στιγμή από τη ρωσική εισβολή. Αυτές που δεν πολεμούν, προσφέρουν βοήθεια δουλεύοντας στα εργοστάσια που τώρα παράγουν μολότοφ, στην τροφοδοσία ή στις υγειονομικές υπηρεσίες του στρατού. Ο πόλεμος δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ κοινωνικής θέσης ή πλούτου. Κάθε Ουκρανός ή Ουκρανή προσπαθεί αυτή τη στιγμή να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Και οι γυναίκες είναι πρόθυμες να πεθάνουν πολεμώντας για την πατρίδα τους. Είναι ηρωίδες!