Όλα όσα είδαμε στην 94η τελετή απονομής των Oscar ήταν πολλά εντυπωσιακά, και κάποια καθόλου αναμενόμενα! Στον Γουίλ Σμιθ απονεμήθηκε το Όσκαρ Α΄ ανδικού ρόλου, στην Τζέσικα Τσάστεϊν το Α’ Γυναικείου ρόλου. Η Αριάνα ΝτεΜπόουζ κέρδισε το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου και ο Τρόι Κότσουρ μένει στην ιστορία ως ο πρώτος κωφός ηθοποιός που βραβεύτηκε από την Ακαδημία.
Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν η ταινία CODA της Apple TV+ σε σκηνοθεσία Σιάν Χέντερ, σε αυτήν την 94η τελετή που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (λίγο πριν τις 7 το πρωί τα ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα). Το φιλμ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και αυτή είναι η πρώτη φορά που πλατφόρμα streaming κερδίζει το μεγάλο βραβείο.
Η Τζέιν Κάμπιον (όπως ήταν αναμενόμενο) βραβεύτηκε με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία «Η Εξουσία του Σκύλου» και οι Γουίλ Σμιθ («King Richard») και Τζέσικα Τσάστεϊν («The Eyes of Tammy Faye») κέρδισαν στις κατηγορίες Α’ Ανδρικού και Α’ Γυναικείου Ρόλου, αντίστοιχα. Συνυποψήφιοι για τον Α’ Ανδρικό ρόλο ήταν οι Χαβιέ Μπαρδέμ («Being the Ricardos»), Μπένεντικτ Κάμπερμπατς («Η Εξουσία του Σκύλου»), Άντριου Γκάρφιλντ («Tick, Tick…Boom!») και Ντένζελ Ουάσιγκτον («The Tragedy of Macbeth»).
Ο Τρόι Κότσουρ («CODA») και η Αριάνα Ντεμπόουζ («West Side Story») τιμήθηκαν με τα βραβεία Β’ Ανδρικού και Β’ Γυναικείου Ρόλου, ενώ το «Dune» σε σκηνοθεσία Ντενί Βιλνέβ ήταν η ταινία που έφυγε με τα περισσότερα αγαλματίδια (6 συνολικά) στις τεχνικές κατηγορίες. Ο Κότσους έγραψε ιστορία ως τον πρώτο κωφό άνδρα που κερδίζει Όσκαρ ερμηνείας και η Ντεμπόουζ ως η δεύτερη ηθοποιός λατινικής καταγωγής που κερδίζει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της Ανίτα στην ταινία «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Μάλιστα, κέρδισε για τον ίδιο ρόλο που υποδύθηκε η Ρίτα Μορένο στην πρώτη κινηματογραφική ταινία.
Η τελετή «άνοιξε» με τη Μπιγιόνσε και την ερμηνεία του -υποψήφιου για Όσκαρ- τραγουδιού «Be Alive» από την ταινία «King Richard» («Η μέθοδος των Γουίλιαμς»). Και μπορεί το τραγούδι να μην κατάφερε να κερδίσει στην κατηγορία Καλύτερο Τραγούδι (έχασε από το «No Time To Die» των Μπίλι και Φινέας Άιλις), όμως θα μείνει στην ιστορία των σύγχρονων Όσκαρ για το γεγονός ότι η δημοφιλής τραγουδίστρια εμφανίστηκε με συνοδεία χορωδίας – ανάμεσα στους χορωδούς και η 10χρονη κόρη της Μπλού Αϊβι Κάρτερ – διαδικτυακά, από το γήπεδο τένις που έκαναν προπόνηση η Σερένα και Βίνους Γουίλιαμς.
Οι οικοδέσποινες της βραδιάς Γουάντα Σάικς, Ρετζίνα Χολ και Εϊμι Σούμερ, άψογες στο ρόλο τους, σχολίασαν με χιουμοριστικό και σαρκαστικό τρόπο τις φετινές υποψηφιότητες, δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στην αίθουσα.
Το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ
Ωστόσο, από τη βραδιά δεν έλειψαν και τα απρόβλεπα περιστατικά. Κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, ο Κρις Ροκ σχολίασε με χιούμορ τη σύζυγο του Γουίλ Σμιθ, Τζάντα Πίνκετ Σμιθ. Όμως, το σχόλιό του ενόχλησε τον Σμιθ, ο οποίος δεν δίστασε να ανέβει στη σκηνή και να χτυπήσει τον Ροκ. Το γεγονός προκάλεσε αμηχανία ανάμεσα στους παρευρισκόμενους. Λίγο αργότερα, ο Σμιθ κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «King Richard» και το παρέλαβε πολύ συγκινημένος, ενώ είπε προσπαθώντας να δικαιολογηθεί: “Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Ακαδημία. Η αγάπη σε εξωθεί να κάνεις τρελά πράγματα”.
Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή
Το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Τζέσικα Τσάστεϊν για το «The Eyes of Tammy Faye», με συνυποψήφιες τις Ολίβια Κόλμαν («The Lost Daughter»), Πενέλοπε Κρουζ («Παράλληλες Μητέρες»), Νικόλ Κίντμαν («Being the Ricardos»), Κρίστεν Στιούαρτ («Spencer»).
Η Nεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον έλαβε βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία της «Η εξουσία του σκύλου» κι έγινε έτσι μόλις η τρίτη γυναίκα που έλαβε το χρυσό αγαλματίδιο, έναν χρόνο μόλις μετά την Κλόι Τζάο. Η πρωτοπόρος στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η Κάθριν Μπίγκελοου, που είχε βραβευτεί για το πολεμικό δράμα The Hurt Locker το 2010. Η Τζέιν Κάμπιον είχε ήδη λάβει το 1994 Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για τα «Μαθήματα Πιάνου».
Και οι ευχάριστες εκπλήξεις
Ο Αμερικανός ηθοποιός Τρόι Κότσουρ, κωφός εκ γενετής, έλαβε Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «CODA». Ο 53χρονος καλλιτέχνης θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος κωφός ηθοποιός που βραβεύτηκε από την αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου για την ερμηνεία του, με χιούμορ, αλλά και λεπτότητα και ευαισθησία, στον ρόλο του αφόρητα γκρινιάρη πατέρα, που μολαταύτα λατρεύει την οικογένειά του. Ο Τρόι Κότσουρ, ο οποίος αφιέρωσε τη νίκη του στην «κοινότητα των κωφών και των ανθρώπων με αναπηρία», επευφημήθηκε στη νοηματική από αρκετούς προσκεκλημένους πηγαίνοντας να παραλάβει το αγαλματίδιο.
Η Αμερικανίδα ηθοποιός Αριάνα ΝτεΜπόουζ κέρδισε το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της Ανίτας στο «Γουέστ Σάιντ Στόρι», στο ριμέικ του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η ηθοποιός 31 ετών διαδέχθηκε έτσι τη θρυλική Ρίτα Μορένο, που κατάγεται όπως εκείνη από το Πουέρτο Ρίκο και είχε κερδίσει το 1962 το ίδιο βραβείο, στην πρώτη εκδοχή του φιλμ. «Σου είμαι τόσο ευγνώμων, η Ανίτα σου άνοιξε τον δρόμο σε χιλιάδες Ανίτες όπως εγώ», είπε η τριαντάρα στην 90χρονη σταρ, που την επευφημούσε μαζί με το υπόλοιπο κοινό στην αίθουσα. Είχε ήδη εξασφαλίσει Χρυσή Σφαίρα, το βραβείο της ένωσης ηθοποιών και αυτό της βρετανικής ακαδημίας κινηματογράφου για την ερμηνεία της.
Η ΝτεΜπόουζ, Αφρολατίνα και ανοικτά ομοφυλόφιλη, δήλωνε τον Νοέμβριο του 2021 «είμαι η Αμερική», «είμαι μέλος σχεδόν κάθε περιθωριοποιημένης κοινότητας» στις ΗΠΑ. Επικράτησε έναντι αρκετών δυνατών υποψηφιοτήτων, αυτής της Κίρστεν Ντανστ στην «Εξουσία του σκύλου», της Όντζουαν Έλις στον «Βασιλιά Ριχάρδο», της Τζούντι Ντεντς στο «Μπέλφαστ» και της Τζέσι Μπάκλεϊ στη «Χαμένη Κόρη».
Ενός λεπτού σιγή για την Ουκρανία
Κατά τη διάρκεια της 94ης τελετής απονομής των βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου στο Χόλιγουντ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε απότιση φόρου τιμής στην Ουκρανία, όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου .
Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης διακοπής του πάρτι του αμερικανικού κινηματογράφου, στις γιγαντοοθόνες προβάλλονταν μηνύματα που καλούσαν τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, απαριθμώντας τις ανάγκες των Ουκρανών για βασικά είδη, ανάμεσά τους «τροφή», «ιατρική φροντίδα» και φάρμακα, ή ακόμη για «κουβέρτες». «Σας ζητάμε να βοηθήσετε την Ουκρανία με όποιο τρόπο μπορείτε», ανέφερε άλλο μήνυμα.