Όλοι βλέπουμε Netflix. Τουλάχιστον οι περισσότεροι! Ήταν η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα με ταινίες που έκανε τέτοιο παγκόσμιο πάταγο, όμως αυτό δεν είναι το μόνο πρωτοποριακό που έκανε η πλατφόρμα. Σίγουρα έχεις παρατηρήσει κι εσύ πως υπάρχουν όλων των ειδών οι ερωτικές σχέσεις αλλά και σκηνές οι οποίες προβάλλονται χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος! Και κάπως έτσι, το Netflix έγινε η πρώτη πλατφόρμα που προμόταρε τόσο έντονα το diversity στις σειρές και τις ταινίες του!

Σειρές όπως το Sex Education, το animation Disenchantment, το πρόσφατο First Kill όπου πρωταγωνιστικοί ρόλοι είναι ρόλοι ομοφυλοφίλων. Συνάπτουν σχέσεις μεταξύ τους, κάνουν coming out, μιλάνε για τον ομόφυλο έρωτα και όλα αυτά έχουν ένα θετικό αντίκτυπο για παιδιά που ποτέ δεν είδαν τον εαυτό τους πρωταγωνιστή σε μια ταινία…  Πάντα οι πρωταγωνιστές ήταν ετεροφυλόφιλοι: ένα αγόρι που ερωτεύεται ένα κορίτσι – κι αυτή ήταν η κανονικότητα. Με αυτόν τον τρόπο περνούσε το μήνυμα πως η ομοφυλοφιλία είναι κάτι εκτός «φυσιολογικότητας», εκτός του κανονικού πλαισίου του έρωτα!

Δεν είναι η μόνη κίνηση που έχει κάνει το Netflix για να προωθήσει το diversity. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια πρώτη στο είδος της, μελέτη για το diversity που δείχνει ότι η εταιρεία έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει για να καλυφθούν τα κενά! Η εταιρεία λέει ότι δεσμεύεται να συμπεριλάβει όλο το φάσμα των «διαφορετικοτήτων» στην πλατφόρμα της, ενώ ο συν-διευθύνων σύμβουλος Ted Sarandos θέλει να τεθούν ερωτήσεις όπως: «Ποιος δεν έχει φωνή; Είναι αυτή η απεικόνιση αυθεντική; Ποιος αποκλείεται από την πλατφόρμα μας;»

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία του Netflix Fund for Creative Equity, το οποίο θα επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια σε οργανισμούς που βοηθούν τις υποεκπροσωπούμενες κοινότητες να εκπαιδεύονται και να βρουν θέσεις εργασίας στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το Netflix δεσμεύτηκε επίσης να δημοσιεύει μια ενημέρωση για αυτήν τη μελέτη κάθε δύο χρόνια έως το 2026.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό το περιεχόμενο να αντικατοπτρίζει τους ανθρώπους που το παρακολουθούν», είχε πει ο Sarandos σε συνέντευξή του στο «Squawk Alley» του CNBC. «Θεωρώ πως ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν με το περιεχόμενο, με μια ταινία ή μια σειρά, είναι να βλέπουν κάτι από τον εαυτό τους σε αυτό, κάτι που τους μοιάζει ή αντανακλά μια εμπειρία ζωής που έχουν βιώσει».

Κατά γενική ομολογία -κι όπως λένε οι Αμερικάνοι it was about time– να κατανοήσουμε όλοι πως ο έρωτας δεν είναι κάτι καθορισμένο – αντίθετα. Ο έρωτας είναι μια αφηρημένη έννοια και μας αφορά όλους. Δεν αφορά μόνο ένα κομμάτι της κοινωνίας! Υπάρχουν οι γκέι, οι στρέιτ, οι λεσβίες, οι ασέξουαλ, οι μπαϊσέξουαλ και πάει λέγοντας. Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται αποκλεισμένος από πουθενά και πόσο μάλλον από ταινίες και σειρές που αναπαριστούν την πραγματική ζωή.

Άλλωστε, #loveislove!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!