H Meghan Markle τα τελευταία χρόνια απασχολεί συνεχώς τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό ξεκίνησε, όχι με τη συμμετοχή της στην άκρως επιτυχημένη σειρά Suits, αλλά όταν άρχισε να βγαίνει με τον πρίγκιπα Harry. Πρόσφατα, η Άντζελα Λεβίν σχολίασε στην Daily Mail πως η Markle θα ήταν διασημότητα 4ης κατηγορίας αν δεν είχε παντρευτεί μέλος βασιλικής οικογένειας – και ίσως και να έχει δίκιο.
«Θα εξακολουθούσε να είναι μια διασημότητα τέταρτης κατηγορίας αν δεν είχε παντρευτεί έναν πρίγκιπα. Θεωρεί τον εαυτό της όμοια με την Serena Williams αλλά και την επόμενη καλεσμένη της, την Mariah Carey, αλλά αυτές τα κατάφεραν περίφημα και ξεπέρασαν δύσκολα παιδικά χρόνια, ενώ εκείνη παντρεύτηκε έναν πρίγκιπα και ξόδεψε τόσα λεφτά». Γενικά η Markle δέχεται εδώ και χρόνια τα βέλη των δημοσιογράφων κυρίως σε αγγλικό έδαφος καθώς προσπάθησε να τα βάλει με την καθεστηκυία τάξη του Παλατιού. Υπάρχουν όμως σ’ αυτόν τον τομέα πολύ συγκεκριμένοι κανόνες και πρέπει να τηρούνται.
Η ίδια στο πολυαναμενόμενο podcast της, όπου είχε καλεσμένη τη Σερένα Γουίλιαμς, είπε: «Η φεμινιστική ιδεολογία υπήρχε σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσής μου. Το μήνυμα σε μένα και τους συμμαθητές μου ήταν ξεκάθαρο: σαν νεαρές γυναίκες, το μέλλον μας ανήκε. Φιλοδοξία; Αυτό ήταν όλο το νόημα!». Και φυσικά δεν είναι καθόλου κακό να έχει ο οποιοσδήποτε φιλοδοξίες στη ζωή του. Αυτό που έχει σημασία είναι τα μέσα με τα οποία θα τις προσεγγίσεις και ποιος θα επηρεαστεί στην πορεία σου προς την κορυφή.
Αντρική VS Γυναικεία φιλοδοξία
Η αλήθεια είναι πως το να είναι ένας άντρας φιλόδοξος είναι κάτι θετικό. Στη συνείδησή μας είναι φυσιολογικό ένας άντρας να θέλει να έχει χρήματα, ένα ωραίο σπίτι, μια επιτυχημένη καριέρα και να μπορεί να στηρίξει γυναίκα και παιδιά. Όταν μια γυναίκα θέλει ακριβώς τα ίδια πράγματα, θεωρείται το λιγότερο αμετροεπής. Στις συνειδήσεις μας η γυναίκα πρέπει να σέβεται τον άντρα και να μην τον ξεπερνά σε αυτό που κάνει.
Η Markle συμπληρώνει: «Προσωπικά δεν θυμάμαι να έχω νιώσει ποτέ την αρνητική έννοια της φιλοδοξίας μέχρι που άρχισα να βγαίνω με τον τωρινό μου σύζυγο. Και όπως φαίνεται, η φιλοδοξία είναι κάτι κακό, πολύ κακό. Για τις γυναίκες.» και συνεχίζει: «Από τη στιγμή που ένιωσα αυτή την αρνητικότητα, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσω να τη νιώθω. Δεν μπορώ να πάψω να βλέπω τα χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες που μικραίνουν τον ίδιο τους τον εαυτό, τόσο πολύ και σε καθημερινή βάση!».
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα διπλά standards για τις γυναίκες και τους άντρες. Για παράδειγμα, μια γυναίκα είναι πολύ πιθανότερο να αφήσει την καριέρα της για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της παρά ένας άντρας. Το ίδιο έκανε άλλωστε και η Serena Williams η οποία όπως έγραψε στη Vogue «Δεν ήθελα ποτέ να διαλέξω ανάμεσα στην οικογένειά μου και το τένις. Αν ήμουν άντρας θα συνέχιζα να παίζω όσο η γυναίκα μου γεννούσε και μεγάλωνε την οικογένεια». Και πρέπει να παραδεχτούμε πως έχει δίκιο. Μια γυναίκα που θέλει να κάνει καριέρα, έρχεται πολλές φορές σε δίλλημα για το αν θα δημιουργήσει οικογένεια ή καλύτερα για το αν μπορεί να δημιουργήσει οικογένεια συνδυάζοντας ταυτόχρονα την εξέλιξή της και σε άλλους τομείς της ζωής της. Ένας άντρας σπάνια αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα.
Η Markle έκλεισε το Podcast με μια σκέψη: «Υπάρχει η παρανόηση του ότι εάν είσαι μια φιλόδοξη γυναίκα πρέπει υπάρχει κάποια ατζέντα από πίσω, πρέπει να τα έχεις όλα υπολογισμένα, ή ότι είσαι εγωίστρια ή επιθετική και ακριβώς επειδή είσαι τόσο ατρόμητη και δυνατή, πρέπει να δεχτείς ό,τι σου πετάξουν στα μούτρα. Είναι δυσανάλογο και άδικο και κυρίως είναι κάτι που οι περισσότεροι άντρες δεν θα μπορούσαν να αντέξουν»