Η εικαστική καλλιτέχνιδα από τη Σερβία σε συνέντευξή της μίλησε για τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, στέλνοντας το δικό της αντιπολεμικό μήνυμα. “Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας. Είναι ένας πόλεμος εναντίον της ανθρωπότητας γιατί μπορεί να αντιμετωπίσουμε την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου στον πλανήτη. Έχω εντυπωσιαστεί από το θάρρος του ουκρανικού λαού. Όλοι μας και το ΝΑΤΟ, φοβόμαστε τους Ρώσους”, είπε αρχικά η εικαστικός. Οι Ουκρανοί δεν φοβούνται τους Ρώσους. Τους αντιμετωπίζουν και μάχονται για τη γη τους. Νομίζω ο Ζελένσκι είναι ο ήρωας του αιώνα μας”.

Μαρίνα Αμπράμοβιτς
To μνημείο που έστησε h Μαρίνα Αμπράμοβιτς στον τόπο της σφαγής του Ολοκαυτώματος στην Ουκρανία

Η διάσημη εικαστικός δήλωσε ψυχικά συνδεδεμένη με τους Ουκρανούς πρόσφυγες, καθώς και εκείνη προέρχεται από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

“Είμαι πιο συνδεδεμένη ψυχικά από κάθε άλλη φορά. Γιατί η Ουκρανία ήταν γειτονική χώρα της πατρίδας μου, της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Είναι κι εκείνοι Σλάβοι”, σημείωσε.

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς συμμετέχει με τη διαδραστική της εγκατάσταση, ένα τείχος δακρύων φτιαγμένο από κρυστάλλους, στο μνημείο μνήμης του Μπάμπι Γιαρ στα περίχωρα του Κιέβου.

Εκεί το 1941 εκτελέστηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις 34.000 Εβραίοι και τσιγγάνοι.

“Πριν από μερικές ημέρες, ένας πύργος κοντά στο Τείχος βομβαρδίστηκε. Το Τείχος δεν υπέστη ζημιά. Αλλά σκέφτομαι συνεχώς την ασφάλεια της Ουκρανίας, των ανθρώπων, των παιδιών. Κάθε πρωί σηκωνόμαστε και από το άνετο σπίτι μας βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας τον τρόμο. Κάθε πρωί. Πρέπει να σκεφτούμε την αντίδρασή μας ως καλλιτέχνες, ως άνθρωποι”, κατέληξε.

“Ο Πούτιν δεν είναι ένας σύγχρονος ηγέτης”

Η διάσημη εικαστικός δηλώνει ψυχικά συνδεδεμένη με τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Προέρχεται άλλωστε κι εκείνη από μία πολύπαθη περιοχή, την πρώην Γιουγκοσλαβία, το δράμα της οποίας αποτύπωσε και στην περφόρμανς Balkan baroque στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1997.

Μαρίνα Αμπράμοβιτς
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς θα επαναλάβει την παράσταση «The Artist Is Present» για να στηρίξει την Ουκρανία

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μιλά για όλα

Για τη Σερβική της καταγωγή

“Εμείς οι Σέρβοι, οι Ρώσοι, οι Έλληνες έχουμε το ίδιο θρησκευτικό υπόβαθρο. Οι Ρώσοι έχουν βοηθήσει τη Σερβία, ειδικά στους τελευταίους βαλκανικούς πολέμους. Αλλά είμαι αντίθετη στις σημερινές διαδηλώσεις που βλέπω στη Σερβία υπέρ της Ρωσίας. Γιατί σήμερα δεν μπορείς να υποστηρίξεις τη Ρωσία και όσα κάνει ο Πούτιν”.

Για το εάν πρέπει να ποινικοποιήσουμε τους καλλιτέχνες μιας χώρας εξαιτίας των λαθών της πολιτικής ηγεσίας

Είμαι υπέρ των κυρώσεων μόνο για όσους Ρώσους καλλιτέχνες έχουν δεσμούς με τον Πούτιν.

Για το καθήκον των καλλιτεχνών

Σήμερα στη Ρωσία ελέγχεται πλήρως ο τύπος και τα μέσα ενημέρωσης. Το 70% των Ρώσων δεν πιστεύει καν ότι γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι καλλιτέχνες να ξεσηκωθούν και να πουν στον κόσμο τι συμβαίνει.

Για τον Πούτιν

“Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει εάν δεν κατακτήσει όλη την Ουκρανία. Πιστεύω ότι θα περάσει τα σύνορα και θα προχωρήσει σε ενέργειες εναντίον του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ θα αναγκαστεί να αντιδράσει και αυτό θα είναι η αρχή του 3ου παγκοσμίου πολέμου”.

Η πολυσυζητημένη μέθοδος Αμπράμοβιτς, που έχει μεταξύ άλλων ως σκοπό να μας οδηγήσει στην αυτογνωσία μπορεί να φανεί χρήσιμη και στον Βλαντιμίρ Πούτιν;

“Η μέθοδος Αμπράμοβιτς δεν μπορεί να βοηθήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν είναι εγωιστής, ένας τύραννος. Δεν επιτρέπει στον εαυτό του να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Θα πάει μέχρι το τέλος και αυτό είναι τρομακτικό. Η αντίληψη που έχει για τον κόσμο, είναι μία αντίληψη του 19ου αιώνα. Δεν είναι ένας σύγχρονος ηγέτης”.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι και το βασικό θέμα στην επόμενη διάλεξή της, στη Λιθουανία, καθώς οι καλλιτέχνες είναι εκείνοι που πρέπει να εναντιωθούν στην προπαγάνδα και να πουν στον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει.

Η  Μαρίνα Αμπράμοβιτς στηρίζει την Ουκρανία

Αυτό το μήνα, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς θα επαναλάβει μία από τις πιο διάσημες performances της καριέρας της, με τίτλο «The Artist is in Present», για μία δημοπρασία για την στήριξη της Ουκρανίας.

Το 2010, μέσα σε τρεις μήνες, η Αμπράμοβιτς βρισκόταν για 8 ώρες κάθε ημέρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) καθήμενη απέναντι στους επισκέπτες του μουσείου -μεταξύ αυτών ο πρώην σύντροφός της Ulay, ο Jay-Z, η Björk, ο Lou Reed. Αυτή η performance ενέπνευσε ένα ντοκιμαντέρ και τελικά έγινε ένα από τα πιο διάσημα έργα της.

Σήμερα, δώδεκα χρόνια αργότερα, η Αμπράμοβιτς δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν μπόρεσαν να βρεθούν στο MoMA, να τη συναντήσουν με τον ίδιο τρόπο. Η δημοπρασία έχει ήδη ξεκινήσει μέσα από μία πλατφόρμα του Artsy και ο νικητής θα έχει την ευκαιρία να καθίσει και να φωτογραφηθεί απέναντι από την Αμπράμοβιτς στην γκαλερί Sean Kelly στη Νέα Υόρκη, όπου επίσης φιλοξενείται μία επισκόπηση με τέσσερα διάσημα έργα της καριέρας της.

Φωτογράφος θα είναι ο Μάρκο Ανέλι, που πριν από 12 χρόνια απαθανάτισε πάνω από 1,500 ανθρώπους, που είχαν επισκεφτεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMA) για μία ευκαιρία να συναντήσουν την καλλιτέχνιδα.

Η δημοπρασία ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαρτίου. Περιλαμβάνει δύο επιλογές: Μία φωτογραφία με έναν μόνο καθήμενο και μία με δύο καθήμενους. Αυτή τη στιγμή οι προσφορές έχουν φτάσει τα 11,000 δολάρια.

Όλα τα έσοδα από την δημοπρασία θα δοθούν στην ΜΚΟ Direct Relief και στις προσπάθειές της να στηρίξει την Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα: Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Οι 10 φορές που “πέθανε” η ιέρεια της Performance Art

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!