Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του βασιλιά Κωνσταντίνου σε ηλικία 83 ετών. Έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στην ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου ο βασιλιάς Κωνσταντίνος άφησε την τελευταία του πνοή, σηματοδοτώντας το τέλος ενός κεφαλαίου της νεότερης Ιστορίας.

Θέλοντας να δώσει την δική του εκδοχή της ιστορίας, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε εκδώσει τα απομνημονεύματά του το 2015.

“Όταν έχεις βρεθεί στο επίκεντρο της ιστορίας ενός λαού και μιας εποχής, είναι ευθύνη, όταν έχει πλέον φτάσει η ώρα να μιλήσεις” έγραφε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος στον πρόλογο του πρώτου τόμου των απομνημονευμάτων του, που κυκλοφόρησαν από το “Βήμα της Κυριακής”.

Στις σελίδες της βιογραφίας του ο αλλοτινός βασιλιάς των Ελλήνων δεν είχε μιλήσει ωστόσο μόνο για τη μεγάλη αλλά και τη μικρή ιστορία, με τις διηγήσεις για σημαντικά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα να μπλέκονται με χαριτωμένες οικογενειακές ιστορίες αναμνήσεις από την εποχή των Αναβρύτων και της γνωριμίας με την Άννα Μαρία και συναντήσεις με προσωπικότητες όπως η Τζάκι Κένεντι.

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ξεκινούσε τη διήγησή του με την άφιξη του προπάππου του, βασιλιά Γεώργιου Α’, στην Αθήνα με πολλές ανέκδοτες ιστορίες για τον ίδιο αλλά και τους απογόνους του, που τον διαδέχθηκαν στο θρόνο.


“Την περίοδο της δημιουργίας των συμμαχιών ο Κάιζερ έγραψε στον παππού μου: “Πρέπει στον πόλεμο να είσαι στο πλευρό μου. Αν δεν το κάνεις, θα σε καθαιρέσω από επίτιμο στρατάρχη του Αυτοκρατορικού Γερμανικού Στρατού και θα σου αφαιρέσω τη ράβδο του Στρατάρχη!”. Η απάντηση του Κωνσταντίνου Α’ ήταν σαφής και περιεκτική και θα την παραθέσω όπως ακριβώς τη διετύπωσε στα αγγλικά “Υοu can stuff it up your ass!”.

Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος, Σοφία και Ειρήνη σε ένα από τα μικρά αυτοκίνητα με τα οποία ήταν εξοπλισμένο το κτήμα του Τατοϊου, υπό το βλέμμα της βασίλισσας Φρειδερίκης το 1950. Ο Κωνσταντίνος ο μόνος γιος του Βασιλέως Παύλου Α΄ και της Βασίλισσας Φρειδερίκης, είχε γεννηθεί στις 2 Ιουνίου του 1940 στην βασιλική κατοικία του Ψυχικού. Λίγο αργότερα η οικογένεια του εγκατέλειψε την Ελλάδα έπειτα από την εισβολή των Γερμανών.

Οι πρώτες αναμνήσεις του βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν από την Αλεξάνδρεια όπου κατέφυγε η οικογένειά του μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα.

“Θυμάμαι πολύ έντονα ένα περιστατικό από την Αλεξάνδρεια. Κάποια στιγμή ένιωσα πάρα πολύ δυνατούς πόνους στην κοιλιά, σφάδαζα. Ο γιατρός όμως που ήρθε στο σπίτι και με εξέτασε είπε ότι δεν έχω τίποτε και ότι απλώς χρειαζόμουν λίγη ξεκούραση. Αυτό που δε γνώριζαν όμως οι γονείς μου ήταν ότι ο γιατρός ήταν σφόδρα αντιβασιλικός.

Κωνσταντίνος
Ο βασιλιάς Παύλος η βασίλισσα Φρειδερίκη και τα παιδιά τους, Κωνσταντίνος, Σοφία και Ειρήνη στο Τατόι της δεκαετίας του 50.

Όπως απεδείχθη, παρουσίαζα εμφανέστατα συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας, τα οποία ο γιατρός δεν ανέφερε στους γονείς μου, θέλοντας προφανώς να με αφήσει να πεθάνω. Σήμερα αυτό ακούγεται αδιανόητο, αλλά εκείνα τα χρόνια, που άρχιζαν αν φουντώνουν τα τρομερά αδελφοκτόνα πάθη, κάθε άλλο παρά αδιανόητο ήταν…”.


“Με τους συμμαθητές μου στα Ανάβρυτα δημιουργήσαμε ισχυρότατους φιλικούς δεσμούς που η ιδιότητα μου ως διαδόχου και αργότερα ως βασιλέως δεν τους επηρέασε. Οι σχέσεις μας δεν άλλαξαν στο παραμικρό ούτε μετά την άνοδό μου στο θρόνο.

Για να συμβεί αυτό όμως είχε πρώτα μεριμνήσει ο πατέρας μου. Από την πρώτη μέρα που πήγα στα Ανάβρυτα φρόντισε να γίνει σε όλους -και στους συμμαθητές μου και σε εμένα- κατανοητό ότι θα πρέπει να μου μιλάνε στον πληθυντικό και να με προσφωνούν υψηλότατο.

Κωνσταντίνος
Στα Ανάβρυτα με τους συμμαθητές του.

Αυτό το έκανε όχι γιατί πίστευε ότι υπήρχε πραγματική ανάγκη να με φωνάζουν υψηλότατο, τη στιγμή μάλιστα που εξέφρασα την έντονη δυσαρέσκειά μου, αλλά γιατί, χωρίς αυτό, όταν αργότερα θα γινόμουν βασιλεύς, θα ήταν πολύ δύσκολο και σ’ αυτούς και σε μένα να αρχίσουν ξαφνικά να μου μιλούν στον πληθυντικό και να με προσφωνούν μεγαλειότατο.

Πολύ γρήγορα λοιπόν το συνηθίσαμε όλοι και ούτε αυτούς ξένιζε ούτε κι εμένα. Ήταν σα να με φώναζαν με το μικρό μου όνομα. Κατά τα άλλα, καμία άλλη ειδική μεταχείριση δεν είχα. Την ίδια καρπαζιά έτρωγα, την ίδια καρπαζιά έριχνα”.


Στο πρώτο του ταξίδι στην Αμερική ο διάδοχος βρίσκεται μπλεγμένος λόγω κακοκαιρίας σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα με τον εξάδελφό του, Συμεών της Βουλγαρίας, που φοιτούσε στην Αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία.
“Από τη θέση του οδηγού του άλλου αυτοκινήτου βγήκε μια μεσήλικη κυρία.

Πετάχτηκα αμέσως έξω και άρχισα να της ζητώ συγνώμη. “Μη συγχύζεστε!” μου είπε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε έτοιμα το δίπλωμα και την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας και η αστυνομία θα το λύσει αμέσως”.

Το πρόβλημα όμως ήταν πως ούτε ο Συμεών ούτε εγώ είχαμε οποιοδήποτε χαρτί μαζί μας. Ο αστυνομικός, πριν καλά καλά κατέβει από το αυτοκίνητο, ρώτησε:


-Ποιος φταίει;


-“Εγώ” απαντώ.


-Και ποιο είναι το όνομά σου, buddy;


-Constantine


-Άλλο όνομα δεν έχεις;


-Όχι, είμαι ο διάδοχος της Ελλάδας.


-Και αυτός ο τύπος ποιος είναι;

-Είναι ο εξάδελφός μου, αλλά βασικά είναι ο τέως βασιλεύς της Βουλγαρίας.

-Αυτά ελάτε να μου τα πείτε στο τμήμα.

Τα πράγματα είχαν αγριέψει. Ο αξιωματικός υπηρεσίας, που θα προχωρούσε τη διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων, έλειπε για φαγητό και επειδή ο αστυνομικός δεν ήξερε τι να μας κάνει μας κλείδωσε σε ένα κελί.


“Για σκέψου, ρε Συμεών….” είπα στον ξάδελφό μου. ”Ο παππούς σου και ο παππούς μου ηγήθηκαν των Βαλκανικών Πολέμων και τώρα οι δύο εγγονοί τους βρίσκονται μαζί κλεισμένοι σε ένα κελί στην Αμερική”.
Το θέμα λύθηκε όταν έγινε επικοινωνία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το 1961 η Τζάκι Κένεντι επισκέπτεται την Ελλάδα και τους βασιλείς στο Τατόι.

“Όταν κατάλαβα ότι η Τζάκι είχε αρχίσει να κοιτάει όλο και συχνότερα έξω από το παράθυρο, ζήτησα να μου φέρουν το αυτοκίνητό μου, μια ανοιχτή Mercedes 300 SL. Όταν εμφανίστηκε το αυτοκίνητο, ο πατέρας μου, αντιλαμβανόμενος το σχέδιό μου, ρώτησε”:


-Τι στο διάολο κάνει αυτό εδώ;


-Θα πάρω τη σύζυγο του Προέδρου και θα την πάω βόλτα στην Αθήνα.


-Τον κακό σου τον καιρό!


Ανυσυχούσε μήπως γίνει κανένα κακό με το αυτοκίνητο στο δρόμο. Γυρίζει τότε η Κένεντι και με το αφοπλιστικό της χαμόγελο του λέει:


-Μα, μεγαλειότατε, θα ήθελα πολύ να πάω με το διάδοχο να γνωρίσω την Αθήνα!

Κωνσταντίνος

Διάβασε τη συνέχεια στο Hello.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!