Τι συνδέει τον ζωγράφο Vincent Willem van Gogh με τη συγγραφέα Virginia Woolf και το μουσικό Kanye West με την ηθοποιό Catherine Zeta Jones; Ότι όλοι καταδιώκονταν ανελέητα από τους δαίμονες της διπολικής διαταραχής, μιας σοβαρής ψυχικής ασθένειας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια
ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ποια είναι η βασανιστική αυτή ασθένεια που ονομάζεται διπολική διαταραχή;
Η διπολική διαταραχή είναι η νόσος που οι παλαιότεροι ονόμαζαν μανιοκατάθλιψη. Ο όρος άλλαξε για να περιγράψει με μεγαλύτερη σαφήνεια το είδος της διαταραχής, που στην ουσία σημαίνει εναλλαγή διάθεσης και συναισθημάτων μεταξύ των δύο πόλων, της μανίας και της κατάθλιψης.
Υπάρχουν στιγμές που ο ασθενής αισθάνεται πως ό, τι παράτολμο κι αν προσπαθήσει, θα το πετύχει. Άλλες φορές, βυθίζεται σε μια «μαύρη τρύπα» από την οποία νιώθει ότι δεν θα βγει ποτέ. Η συχνότητα της ασθένειας στο γενικό πληθυσμό είναι σχετικά μικρή (1% – 1 στους 100 δηλαδή) αλλά πιο ελαφριές εκφάνσεις της ασθένειας όπως κυκλοθυμία υπολογίζεται να έχουν πολύ υψηλότερη συχνότητα (5%). Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 600.000 ασθενείς.
Τα αίτια της διπολικής διαταραχής παραμένουν άγνωστα αλλά τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό κληρονομικότητας. Παρόλα αυτά, η εκδήλωση και η πορεία της ασθένειας επηρεάζεται έντονα από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Η πορεία της ασθένειας χαρακτηρίζεται από συνεχόμενα επεισόδια με περιόδους ανάκαμψης, ενώ ακόμα και όταν ο ασθενής είναι εκτός «επεισοδίου», το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η κατάθλιψη.
Το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ και η σωστή θεραπεία τους βασίζεται στη σωστή και πρώιμη διάγνωση καθώς και στην εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και φαρμακευτική παρέμβαση.
Η ενημέρωση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καλής πορείας της Διπολικής διαταραχής και βοηθάει και στην αποστιγματοποίησή της.
Η διπολική διαταραχή και οι celebrities
Κατά καιρούς δεν είναι λίγοι οι celebrities που έχουν παραδεχτεί ανοιχτά πως πάσχουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα ψυχικής υγείας το οποίο έχει δυσκολέψει τόσο την προσωπική τους ζωή όσο και την καριέρα τους.
H Catherine Zeta Jones ήταν από τα πρώτα διάσημα πρόσωπα που μίλησαν ανοιχτά για το πρόβλημα διπολικής διαταραχής που αντιμετωπίζουν.
Η ηθοποιός είχε προβλήματα και μάλιστα σοβαρά, γι’ αυτό και αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτά προκειμένου να βοηθήσει και άλλους πάσχοντες. Και μάλιστα πριν από 10 χρόνια!
Όταν η διπολική διαταραχή χτύπησε την πολυτελή πόρτα της Catherine Zeta Jones
“Δεν είναι εύκολο. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θέλει να μιλάει για προσωπικά ζητήματα, αλλά νομίζω ότι με το να παραδεχτώ δημόσια ότι υποφέρω από διπολική διαταραχή θα βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να καταλάβουν ότι είναι μία κατάσταση που μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Θέλω να βοηθήσω ώστε να μην υπάρχει κανένα στίγμα στους μανιοκαταθλιπτικούς και να προσπαθήσω να πείσω όσους υποφέρουν να ζητήσουν βοήθεια. Το πιο έξυπνο, πιστεύω, που έκανα ήταν να σταματήσω να μπαίνω στο Internet”, πράγμα που τη βασάνιζε γιατί – όπως εξήγησε – είναι από εκείνους τους ανθρώπους που ψάχνουν συνεχώς για το αρνητικό.
Τι ήταν αυτό που την οδήγησε στη νοσηλεία;
Η Catherine Zeta Jones είχε αποφασίσει από μόνη της να εισαχθεί στο πολυτελές κέντρο ψυχικής υγείας Silver Hill Hospital στο Κοννέκτικατ. Και το αποφάσισε ότι συνειδητοποίησε ότι κάπνιζε και έπινε πολύ! Κάποιοι απέδωσαν την τότε κατάσταση της στο καρκίνο του Michael Douglas.
Ήταν πολύ οδυνηρό γι’ αυτή να βλέπει το σύζυγό της τόσο αποδυναμωμένο. Γι’ αυτό και αποφάσισε να νοσηλευτεί στο συγκεκριμένο κέντρο προκειμένου να αντιμετωπίσει το στρες και τις ψυχολογικές τις μεταπτώσεις. «Όταν σου έρχεται κάτι τόσο συνταρακτικό όσο αυτό, τότε προφανώς πυροδοτείται η ανισορροπία – δεν κοιμάσαι, ανησυχείς, αγωνιάς».
«Όταν ο Μάικλ διαγνώστηκε με καρκίνο σκέφτηκα “θα με μαζεύετε από το πάτωμα”. Αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους συχνά, αλλά και πάλι είναι ένα μεγάλο σοκ. Αν και νόμιζα πως ήμουν πιο δυνατή, τελικά δεν ήμουν».
Το 2013 η ηθοποιός μπήκε και πάλι με δική της πρωτοβουλία στο Silver Hill Hospital. Και όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους μετά το εξιτήριο της είχε και πάλι απαντήσει: “Το έκανα και θα το ξανάκανα. Δεν υπάρχει λόγος για κανέναν να υποφέρει σιωπηλά”.
*Σύμφωνα με την Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ), «η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής διαταραχής είναι σημαντική ημέρα για να θυμόμαστε τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή αλλά και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.
Διάβασε ακόμα: Selena Gomez: Η διπολική διαταραχή και η διαγραφή των social media