Στο διάγγελμά του, ο Πούτιν επιχείρησε μιαν ιστορική αναδρομή. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από το να διδάσκουν οι δικτάτορες ιστορία! Ο πόλεμος αυτός μας αφορά ιδιαιτέρως και για πολλούς λόγους. Πριν από όλα, γίνεται δίπλα μας. Είναι ένας πόλεμος που γίνεται στην Ευρώπη και ότι επηρεάζει την Ευρώπη είτε στην οικονομία, είτε στους θεσμούς, είτε στην ασφάλεια, επηρεάζει ευθέως και την Ελλάδα. Έτσι, οι ενεργειακές αλλά και συνακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη-σύγκρουση θα έχουν άμεση επίπτωση και σε εμάς. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο σύγχρονος κόσμος αλληλοσυνδέεται και αλληλοεξαρτάται και το κόστος επιμερίζεται ανάλογα. Σε αυτή τη φάση, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάποια στιγμή, ο τρόπος ζωής μας, οι ελευθερίες μας, οι αξίες μας, η δημοκρατία μας, ο λεγόμενος δυτικός τρόπος ζωής που απολαμβάνουμε, έχει κόστος.
Από την άλλη, οι εξελίξεις στην Ουκρανία μας αφορούν και ως κυρίαρχο κράτος καθώς η εθνική μας ακεραιότητα αμφισβητείται ευθέως από την Τουρκία. Το διάγγελμα, μάλιστα, του Πούτιν που ήταν ξεκάθαρα αναθεωρητικό (δηλαδή αλλαγή συνόρων!) σε γενικές γραμμές ταυτίζεται με τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, η αμφισβήτηση του δικαιώματος να εξοπλίζεται μια χώρα –η Ελλάδα!- αποτελεί το παράλογο επιχείρημα των Τούρκων που προσπαθούν μεταξύ άλλων πολλών να επιβάλλουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας θέτοντας την ελληνική κυριαρχία τους σε αμφισβήτηση. Δεν ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο και αποτελεί μια κατοχική δύναμη σε μιαν Ευρωπαϊκή χώρα…
Η Ελλάδα προφανώς και θίγεται άμεσα από αυτόν τον αναθεωρητισμό τον οποίο προβάλει ο Πούτιν και για αυτό πολύ σωστά η χώρα μας εξοπλίζεται ώστε η αποτρεπτική της δύναμη να αποτελεί το καλύτερο διπλωματικό χαρτί απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ο Ερντογάν κηρύττει τον αναθεωρητισμό εδώ και καιρό διεθνώς, δίχως πρόβλημα. Διαλαλεί τις προθέσεις του. Δεν χρειάζεται παρά να τον πιστέψουμε. Συνήθως, οι εγκληματίες αρέσκονται να δίνουν ωραίους τίτλους στα εγκλήματά τους όπως “Ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ” ή “Γαλάζια Πατρίδα”. Εν πάση περιπτώσει, το επαναλαμβανόμενο πολύτιμο μάθημα της ιστορίας έρχεται από τον Θουκυδίδη και εμείς το έχουμε διδαχτεί στα σχολεία μας:
«Σύμφωνα με την κρίση των ανθρώπων, το δίκαιο λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν και τα δύο αντίπαλα μέρη κατέχουν ίση δύναμη για την επιβολή του, και ότι όταν αυτό δεν συμβαίνει, οι ισχυροί υλοποιούν όσα τους επιτρέπει η δύναμή τους…».
Θουκυδίδης