Χάρη στη νέα ταινία του Μπαζ Λούρμαν αφιερωμένη στη ζωή του, ο μύθος του Έλβις Πρίσλεϊ είναι ξανά στο προσκήνιο, 45 χρόνια έπειτα από τον θάνατο του «βασιλιά του rock n’roll».

O Έλβις ήταν ο πρώτος αστέρας της Ροκ, αυτός που έθεσε τους όρους του παιχνιδιού και ήταν το μέτρο σύγκρισης για όλους εκείνους που τον ακολούθησαν.

Πάνω από όλα μιλούν οι αριθμοί: Ο Πρίσλεϊ είναι ο πιο επιτυχημένος εμπορικά καλλιτέχνης στην ιστορία της ηχογραφημένης μουσικής έχοντας πουλήσει ένα δισεκατομμύριο δίσκους παγκοσμίως.

Η ζωή του είχε όλα τα στοιχεία του παραμυθιού: Ένα φτωχό παιδί από τον αμερικάνικο νότο- γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1935 στο Τούπελο του Μισισιπή- μεγαλωμένο μέσα στην εκκλησία, με ιδιαίτερο δεσμό με την μητέρα του Γκλάντις, ο Έλβις ήταν βαθιά αφοσιωμένος στην οικογένεια του. Η Γκλάντις ήταν υπερπροστατευτική: «Τα άλλα παιδιά πήγαιναν να παίξουν στο ρέμα, εγώ όμως όχι γιατί η μαμά μου δε με άφηνε από τα μάτια της.» έλεγε ο Έλβις που είχε έναν δίδυμο αδελφό ο οποίος όμως πέθανε στη γέννα.

Έλβις
Με τον πατέρα του, Βέρνον και την πολυαγαπημένη μητέρα του, Γκλάντις.

Όταν ήταν 11 ετών η πολυαγαπημένη μητέρα του έκανε δώρο την πρώτη του κιθάρα. Λίγο καιρό αφού είχε αποφοίτησε από το σχολείο έχοντας κερδίσει σε έναν διαγωνισμό ταλέντων στο Μέμφις, θέλησε να ηχογραφήσει ένα τραγούδι για να της το κάνει δώρο. Όταν τον άκουσαν στο Sun Studio κατάλαβαν ότι είχαν μπροστά τους ένα μεγάλο ταλέντο.  Ο Sam Phillips, ο ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας Sun Records, αποφάσισε να πάρει τον νεαρό ερμηνευτή υπό την προστασία του. Ο Πρίσλεϊ σύντομα άρχισε να περιοδεύει και να ηχογραφεί: Το “That’s All Right” ήταν το πρώτο σινγκλ του το 1954. ΄

Ο νεαρός τραγουδιστής έφερε κάτι το καινούργιο, όσο και αρχέγονο: Το ανασηκωμένο χείλι, το κούνημα των γοφών, η αύρα της σεξουαλικότητας ήταν ένα σοκ για τη δεκαετία του 50 και μια πρόσκληση για αταξία σε όλους τους νέους που είδαν στον Έλβις την ενσάρκωση των ονείρων και των επιθυμιών τους για περιπέτεια, ελευθερία και διαφυγή από τον γκρίζο κόσμο της δύσκολης πρώτης μεταπολεμικής περιόδου.

Μέχρι το 1955 ο Έλβις Πρίσλεϊ είχε πλέον αποκτήσει φανατικό κοινό, είχε υπογράψει συμβόλαιο με την RCA Records, και είχε ως μάνατζερ του τον περιβόητο Συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ, έναν άνθρωπο με αινιγματικό παρελθόν που θα έπαιρνε για εκείνον τις σημαντικότερες αποφάσεις στην καριέρα του. Ο Συνταγματάρχης είναι υπεύθυνος για το ότι ο Έλβις δεν εμφανίστηκε ποτέ εκτός Αμερικής. Ο λόγος δεν ήταν καλλιτεχνικός. Όπως θα γινόταν γνωστό δεκαετίες αργότερα ο Συνταγματάρχης είχε πλαστό διαβατήριο και ταυτότητα και ένα ταξίδι στο εξωτερικό θα αποκάλυπτε ότι δεν ήταν Αμερικανός πολίτης αλλά παράνομος μετανάστης…

Το 1956 ήρθε και το πρώτο Νο1 για τον Έλβις, το “Heartbreak Hotel”, αλλά και το συμβόλαιο με την Paramount Pictures. Μέσα σε λίγα χρόνια ήταν παντού: στο τζουκ μποξ, τον κινηματογράφο με επιτυχίες όπως το Love Me Tender και το Jailhouse Rock αλλά και την τηλεόραση: Στη μικρή οθόνη τα κουνήματα των γοφών του στην αρχή προκάλεσαν σκάνδαλο και λογοκρίθηκαν, σύντομα ομως ο Έλβις έγινε ο αγαπημένος καλεσμένος όλων των μεγάλων τηλεοπτικών show. Mέχρι και ο Φρανκ Σινάτρα, ο προκάτοχός του στις καρδιές των κοριτσιών που άλλοτε τον περιφρονούσε και τον εχθρευόταν τον κάλεσε στην εκπομπή του για να τραγουδήσουν μαζί.  

Ο Έλβις ήταν πια ο βασιλιάς.

Ακόμα και η θητεία στον αμερικανικό στρατό δεν επηρέασε την άνοδο του άστρου του. Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το κούρεμα της ατίθασης κόμης του και ο άτακτος σταρ έγινε αμέσως «καλό παιδί».

Υπηρέτησε τη θητεία του στη Γερμανία τότε όμως συνέβη κάτι που θα ανέτρεπε τα πάντα: Η μητέρα του, Γκλάντις έφυγε από τη ζωή, έπειτα από προβλήματα με το συκώτι και την καρδιά της. Ήταν μόλις 46 ετών. Ο Έλβις είχε πάρει άδεια για να βρίσκεται κοντά της, η μητέρα του όμως πέθανε δύο μέρες μετά την επιστροφή του στο Μέμφις.

Διάβασε τη συνέχεια στο Hello.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!