Ένα εφιαλτικό σενάριο εκτυλίσσεται πλέον μπροστά στα μάτια όλων των γονέων που έχουν παιδιά σε ηλικία που μπορούν να χειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: τα challenges! Το internet διευκολύνει τα παιδιά να μάθουν τις καινούργιες «θανατηφόρες προκλήσεις», ενώ είναι ακόμα πιο εύκολο να συμμετέχουν σε αυτές!

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον εφιάλτη του #BlueWhaleChallenge; Πολλοί έφηβοι -κυρίως με κατάθλιψη ή παρόμοιες διαταραχές- έκαναν όλα τα βήματα της πρόκλησης π.χ. το πρώτο βήμα ήταν: «Ξύπνα μέσα στη νύχτα και δες μια τρομακτική ταινία», «στάσου στην άκρη ενός ψηλού κτιρίου», «χάραξε μια φάλαινα στο χέρι σου» και τέλος «αυτοκτόνησε».

προκλήσεις

Άλλα παρόμοια challenges είναι το Momo Challenge, που ωθούσε τα παιδιά να αυτοτραυματιστούν κι έπειτα να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Choking/Fainting/Pass-Out Challenge όπως φαίνεται κι από την ονομασία της η πρόκληση ωθεί τα παιδιά να πνίγουν το ένα το άλλο (ή να το κάνουν στον εαυτό τους με βοηθήματα) μέχρι να λιποθυμήσουν. Τέλος, το Tide Pod Challenge που ουσιαστικά δαγκώνεις το pod που βάζουμε στο πλυντήριό μας, το οποίο διαλύεται πολύ γρήγορα μέσα στο στόμα του παιδιού με αποτέλεσμα να προκαλεί αμέσως χημικά εγκαύματα, προβλήματα στα νεφρά και τους πνεύμονες έως και θάνατο!

Το Blackout Challenge και στην Ελλάδα

Το πιο πρόσφατο εφιαλτικό «παιχνίδι» με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι, είναι το Blackout Challenge το οποίο κόστισε τη ζωή σε ένα 10χρονο κορίτσι, τη Νίλα Άντερσον από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Τη βρήκε αναίσθητη η μαμά της στη ντουλάπα της στις 7 Δεκεμβρίου. Το παιδί κρεμάστηκε, σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε η μητέρα της εναντίον της πλατφόρμα του TikTok, από έναν ιμάντα τσάντας αφού είδε βίντεο που αφορά το λεγόμενο «blackout challenge». Η πρόκληση φέρεται να προσκαλεί τους χρήστες να ασφυκτιούν μέχρι λιποθυμίας κι έπειτα να ανακτούν τις αισθήσεις τους on camera. Η μητέρα του παιδιού λέει ότι η εταιρεία είναι υπεύθυνη για το θάνατό του, επειδή το εν λόγω περιεχόμενο της παρουσιάστηκε στο for you page της. Πέρσι, ένα 12χρονο αγόρι πέθανε με τον ίδιο τρόπο.

προκλήσεις

Φυσικά η χώρα μας δεν είναι ασφαλής από τέτοια challenges καθώς το internet δεν έχει σύνορα! Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα εξετάζεται ο θάνατος ενός 14χρονου αγοριού που πέθανε από ασφυκτικό θάνατο στις 13 Μαΐου. Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει τα αίτια του θανάτου του διευκρινίζοντας πως δεν έχει προκύψει κάποια σύνδεση ακόμα με το εν λόγω challenge. Ο θάνατός του έγινε γνωστός όταν ο αδερφός του ακύρωσε αγώνα παγκρατίου που είχε, καθώς δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί. Κι ο 14χρονος που βρήκε τραγικό θάνατο, ήταν αθλητής, γεροδεμένος και σύμφωνα με μαρτυρίες συμπαθής, πράγμα που κάνει τις αρχές να αποκλείουν σταδιακά το ενδεχόμενο bullying.

Ο στρουθοκαμιλισμός των Social media

Αυτό που πραγματικά σοκάρει σε αυτές τις υποθέσεις είναι ότι εάν ανεβάσει κανείς στο Instagram ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία με γυναικείο στήθος για παράδειγμα ο κώδικας την απαγορεύει μέσα σε λίγα λεπτά. Κι αναρωτιόμαστε, αυτά τα challenges που προκαλούν τον θάνατο, ο κώδικας δεν τα πιάνει; Είναι εξωπραγματικό το ότι η γυναικεία θηλή είναι πιο επικίνδυνη και πιο καταδικαστέα από τα challenges που σκοτώνουν ουσιαστικά εφήβους και παιδιά!

προκλήσεις

Η προτεραιότητα των κοινωνικών πλατφορμών δηλαδή είναι να σεξουαλικοποιήσουν και να κατηγοριοποιήσουν ένα μέρος του γυναικείου σώματος ως «πρόστυχο» και «απαγορευμένο» και να επιστρατεύσουν όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουν για να μην υπάρξει γυναικεία θηλή κάπου στο διαδίκτυο. Αλλά τα challenges που λειτουργούν και με hashtags, πράγμα που διευκολύνει τον εντοπισμό και την απαγόρευσή τους, δεν τους απασχολούν τόσο αφού γίνονται viral, κι ότι είναι viral, αποφέρει χρήματα!

Η εικόνα παιδιών χαρακωμένων, πνιγμένων, δηλητηριασμένων, ίσως και νεκρών δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να κλονιστούν οι πλατφόρμες και να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν. Μακάρι τα αντανακλαστικά τους να ήταν τόσο γρήγορα όπως είναι με το έκθετο γυναικείο σώμα- ίσως τώρα να ζούσαν τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους.

προκλήσεις

Διαβάστε επίσης: Δύο εξώφυλλα, δύο γυναικεία σώματα όπως είναι. Κάτι αλλάζει και το θέλουμε!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!