Στο Buenos Ayres ο 23χρονος Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν ένας από τους χιλιάδες σκουρόχρωμους πρόσφυγες και μετανάστες από την ανατολική άκρη της Ευρώπης, που αντιμετωπίζονταν μάλλον υποτιμητικά και έκαναν διάφορες δουλειές του ποδαριού.

 Ο νεαρός Έλληνας είχε φτάσει εκεί τον Σεπτέμβριο του 1923  με 250 δολάρια στην τσέπη, στρυμωγμένος για ένα μήνα στην τρίτη θέση του “Tomaso Di Savoia” σε μια μικρή καμπίνα πάνω από την προπέλα του πλοίου. Από το κατάστρωμα  του πλοίου έλεγε αργότερα ότι είχε δει για πρώτη φορά το Μόντε Κάρλο, στο δρόμο για τη νέα του ζωή. Πίσω στην Αθήνα είχε αφήσει τον πατέρα του Σωκράτη και τις αδελφές του Μερόπη, Άρτεμη και Καλλιρόη.

Ωνάσης
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης σε νεαρή ηλικία

Η οικογένεια  από τις πιο εύπορες της πόλης ξεχωρίζοντας στο καπνεμπόριο, είχε ξεριζωθεί από τη Σμύρνη ένα χρόνο νωρίτερα και είχε βρει καταφύγιο στην Αθήνα μετά από πολλές περιπέτειες. Ο  ανταγωνισμός  ανάμεσα στον μικρό και το μεγάλο Ωνάση, είχαν οδηγήσει τον Αρίστο να αναζητήσει την τύχη μόνος του στο νέο κόσμο, αφού το να συνδιαχειριστεί με τον πατέρα του την οικογενειακή περιουσία και επιχείρηση ήταν αδύνατον…

Έκανε διάφορες δουλειές, υπάλληλος σε πλυντήριο, νυχτοφύλακας και έμενε σε ένα δωμάτιο με έναν μακρινό του ξάδελφο στην ιταλική συνοικία της πόλης.  Μικρόσωμος για την ηλικία του, με γυμνασμένα χέρια και στέρνο, εξέπεμπε έναν αέρα σοβαρότητας που οι γυναίκες έβρισκαν ακαταμάχητο. Η αποτυχία του να βρει μια σταθερή δουλειά όμως τον έκαιγε. Σκέφτηκε να μπαρκάρει σε καράβι, τελικά όμως βρήκε μια δουλειά ως ηλεκτρολόγος στην Βρετανική Εταιρία Τηλεφωνίας

Ο μισθός ήταν καλός και του χάρισε αρκετή οικονομική άνεση ώστε να μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα στη λεωφόρο Εσμεράλντα, κοντά στην Όπερα. Από ηλεκτρολόγος γρήγορα έγινε χειριστής στο τηλεφωνικό κέντρο, και μάλιστα στη νυχτερινή βάρδια.

Τις μικρές ώρες σκεφτόταν καλύτερα και είχε χρόνο να διαβάσει τις οικονομικές εφημερίδες και να ενημερωθεί αλλά και να κρυφακούσει τα τηλεφωνήματα που του φαίνονταν ενδιαφέροντα. Κρατώντας σημειώσεις άρχισε να παίζει στο χρηματιστήριο και έμαθε ότι οι καλύτερες συμφωνίες γίνονται αφού κλείσει η αγορά.

Έτσι κέρδισε 500 δολάρια σε μια συμφωνία για αγορά λιναρόσπορου και άλλα 200 για μια πρόβλεψη σχετική με την αγορά των δερμάτων.

Ήταν η εποχή που σύναψε δεσμό με την Ιταλίδα τραγουδίστρια Κλάουντια Μούτσο. Διάσημη στο Μπουένος Άιρες με κατακτήσεις στον κόσμο των ισχυρών και των πλούσιων, ήταν η ιδανική συνοδός-τρόπαιο για τον ανερχόμενο επιχειρηματία.

Το γεγονός ότι ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που κάπνιζαν δημοσίως ενέπνευσε τον νεαρό Ωνάση που είχε επίσης πληροφορηθεί πως αν και οι γυναίκες της πόλης ήθελαν να καπνίζουν, έβρισκαν το τοπικό χαρμάνι καπνού πολύ βαρύ για το γούστο τους.

Διάβασε για τον τρόπο που έβγαλε τα πρώτα του εκατομμύρια στο hello.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!