Εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να ξεχνάμε. Δεν το έχουμε μόνο οι Έλληνες! Είναι παγκόσμιο φαινόμενο! Ξεχνάμε την ιστορία μας η οποία τις περισσότερες φορές έχει βαφτεί με αίμα. Μπορεί κάποιος να αναρωτιέται: «Γιατί πρέπει να με ενδιαφέρει τι γίνεται στην Αμερική;». Γιατί όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού, μπορεί να καεί και το δικό σου!
Το ζήτημα δεν προέκυψε τα νεότερα χρόνια, όπως νομίζουν πολλοί, αλλά υπάρχει από την αρχαιότητα. Οι Αρχαίοι Έλληνες προβληματίζονταν για μια ευρεία γκάμα ζητημάτων κι ένα από αυτά ήταν οι αμβλώσεις. Το ζήτημα προέκυψε από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες των εταίρων. Υπάρχουν αρκετά σχετικά φιλοσοφικά κείμενα και ιστορικές πηγές στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Οι εταίρες ήταν αποδεκτές και περιζήτητες στην Αρχαία Ελλάδα. Κάποιες, μάλιστα, ήταν ξακουστές για την ομορφιά τους και μούσες μεγάλων καλλιτεχνών. Κύριος στόχος των γυναικών αυτών ήταν η ερωτική ικανοποίηση του ανδρικού κοινού, γεγονός το οποίο δεν συνδυαζόταν με την τεκνοποίηση. Στην περίπτωση αυτή, η μόνη λύση ήταν τα φυτικά δηλητήρια, άλλα με εκχυλίσματα από κεδροειδή σαβινιά (βρωμώδες κέδρο), και άλλα με σίλφιο, ένα είδος μάραθου που εισαγόταν από τη Λιβύη (ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, 2014).
Φυσικά, το συχνό φαινόμενο προβλημάτισε τους φιλοσόφους οι οποίοι παρουσίασαν διάφορες απόψεις: Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, παρότι αντίθετος, προσπάθησε να προσφέρει λύτρωση στις εταίρες από το πρόβλημα της εγκυμοσύνης και πρότεινε σαν μέθοδο αποβολής του εμβρύου, τα δυνατά άλματα. Από την άλλη πλευρά ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης φαίνεται να ήταν υπέρ της άμβλωσης, αφού κατά την εκτίμησή τους αποτελούσε την ιδανική λύση για το δημογραφικό πρόβλημα. Αν επρόκειτο, βέβαια, για νεογνό σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, δηλαδή για έμψυχο πρόσωπο, τότε η άμβλωση αποτελούσε έγκλημα.
Στα τέλη του 16ου αιώνα, ο δικαστής Sir Edward Coke δημιούργησε τους νόμους τους οποίους αποκαλούν «born alive rule» και αφορούν τα εμβρυϊκά δικαιώματα. Επεκτείνονται σε νόμους που αφορούν την ανθρωποκτονία από πρόθεση για να καλύπτουν παράνομο θάνατο ή άλλη βλάβη που προκαλείται σε ένα έμβρυο in utero (αγέννητο παιδί) ή σε ένα βρέφος που δεν ζει πλέον και υπάρχει έξω από τη μητέρα του. Η βάση για τέτοιους νόμους πηγάζει από τις προόδους της ιατρικής επιστήμης και της κοινωνικής αντίληψης που επιτρέπουν σε ένα έμβρυο να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ιατρικά ως άτομο στη μήτρα και να αντιλαμβάνεται κοινωνικά ως άτομο, για μέρος ή για ολόκληρη την εγκυμοσύνη.
Από το 1765, πολλές κοινωνίες έχουν θεσπίσει διάφορους νόμους που απαγορεύουν την έκτρωση με μόνη αποδεκτή λύση την ανώνυμη γέννα (που επετράπη στη Σουηδία το 1778 και στη Γαλλία το 1793). Από τότε όλοι οι νόμοι είναι καταπέλτες εναντίον των εκτρώσεων. Το 1803, η Μεγάλη Βρετανία ψηφίζει για πρώτη φορά νόμους για το ζήτημα των αμβλώσεων, απαγορεύοντάς τες και τιμωρώντας τους παραβάτες με φυλάκιση για ανθρωποκτονία. Ακολουθώντας την, πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. απαγορεύουν την εκτρωτική διαδικασία (Feminist.com, 2017). Στις 22 Ιανουαρίου του 1973, όμως, τα δεδομένα αλλάζουν, με την υπόθεση-σταθμό “Roe v. Wade”.
Το 1969 η Norma McCorvey –γνωστή με το νόμιμο ψευδώνυμο “Jane Roe”– μένει έγκυος στο τρίτο της παιδί. Είναι χωρισμένη, ζει στο Tέξας, βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια. Έχει παντρευτεί στα 16 της κι όπως αποδείχτηκε ο σύζυγός της την κακοποιούσε. Οι δικηγόροι της Norma, Sarah Weddington και Linda Coffee, υποβάλλουν αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κατά του τοπικού εισαγγελέα της πολιτείας, του Henry Wade, ισχυριζόμενες ότι οι νόμοι του Τέξας για τις αμβλώσεις είναι αντισυνταγματικοί. Μια ομάδα τριών δικαστών του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια του Τέξας, αποφασίζουν υπέρ τους και κηρύσσουν τους σχετικούς νόμους περί αμβλώσεων του Τέξας αντισυνταγματικούς. Και κάπως έτσι έγινε η αρχή!
Μια δεκαετία αργότερα, το 1983, στην Ελλάδα πραγματοποιείται μια δυναμική εκστρατεία και ένας εντυπωσιακός αγώνας για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη χώρα, µε πρωτοβουλία της Αυτόνομης Κίνησης Γυναικών. Μια ομάδα 500 γυναικών υπέγραψαν ότι είχαν κάνει µία ή περισσότερες εκτρώσεις, παρά την αντίθετη νομοθεσία. Το 1986, το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου ψηφίζει τον νόμο 1609/1986 με τίτλο «Τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης και προστασία της υγείας της γυναίκας και άλλες διατάξεις», παρά τις εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης!
Σήμερα, στην Αμερική του 2022, οι γυναίκες να χάνουν το δικαίωμα στις αμβλώσεις και κατ’ επέκταση στην αυτοδιάθεση του σώματός τους. Αυτή η ανατροπή έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Και πολλοί είναι αυτοί που μιλούν με τη φωνή της λογικής: «Δεν μπορείς να απαγορεύσεις τις εκτρώσεις. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να θέτεις τις γυναίκες σε θανάσιμο κίνδυνο»…
Διαβάστε επίσης: Άμβλωση: Σώμα μου, άρα επιλογή μου!