Στις 30 Μαρτίου του 1889 πραγματοποιείται η επίσημη τελετή εγκαινίων του Πύργου του Άιφελ, έπειτα από δύο χρόνια εργασιών. Μην φανταστείτε πως όλη η πόλη γιόρταζε, όμως! Σε αυτά τα δύο χρόνια οι επικριτές της κατασκευής του -το οποίο συμβόλιζε τη δύναμη της βιομηχανοποιημένης Γαλλίας, ήταν και πολλοί και διάσημοι. Όπως για παράδειγμα ο συγγραφέας Γκι ντε Μοπασσάν -που η ιστορία τον θέλει να τρώει καθημερινά στο εστιατόριο του Πύργου αφού, «ήταν το μόνο σημείο από το οποίο δεν θα τον έβλεπα», ενώ ο ποιητής Πολ Βερλάν κινούνταν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγει κάθε οπτική επαφή.

Άιφελ

Είχε κατασκευαστεί για να είναι η πύλη της Έκθεσης Universelle, αλλά και επ’ ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση. Με αρχικό ύψος 324 μέτρα, ήταν το πιο ψηλό κτίριο του κόσμου μέχρι το 1931, όταν και τον ξεπέρασε το Empire State Building στη Νέα Υόρκη.

Στη διάρκεια των 134 ετών ζωής του πύργου – συμβόλου της Γαλλικής πρωτεύουσας έχουν γίνει πολλά και αξιοπερίεργα πράγματα, αφού «με ιστορίες παράξενες ο θρύλος το έχει ζώσει» που θα περιέγραφε και ο Καββαδίας. Ας δούμε μερικές από αυτές!

To Μυστικό Διαμέρισμα Στην Κορυφή

Όταν σχεδίαζε τον ομώνυμο πύργο του, ο Γκουστάβ Άιφελ συμπεριέλαβε μυστικά ένα ιδιωτικό διαμέρισμα για τον εαυτό του, εκεί όπου θα φιλοξενούσε κάποιους διάσημους καλεσμένους, όπως ο Τόμας Έντισον. Το διαμέρισμα αυτό πλέον έχει μετατραπεί σε ανακαινισθεί και αποτελεί πιστό αντίγραφο του γραφείου του Άιφελ, με κέρινα ομοιώματα του ίδιου, της κόρης του και του Έντισον, και είναι ανοιχτό για το κοινό στις ξεναγήσεις.

Διάβασε περισσότερα στο Intronews.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!