Καθώς ξεφυλλίζουμε τις σελίδες της ιστορίας (και του Επιβάτη του Κόρμακ ΜαΚάρθι), συναντάμε άτομα που σημάδεψαν με τον τρόπο τους την πορεία της ανθρωπότητας. Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ευρύτερα γνωστός ως ο «πατέρας της ατομικής βόμβας», ανήκει αναμφίβολα σε αυτή την εκλεκτή ομάδα. Η ιστορία του δεν είναι μόνο ένα συναρπαστικό μείγμα επιστημονικού θριάμβου και βαθύτατου ηθικού διλήμματος, αλλά και φορτωμένη με συναρπαστικές λεπτομέρειες που παραμένουν άγνωστες αφού οι περισσότεροι -και είναι λογικό-, εστιάζουν στο έργο και το αποτύπωμά του.
Η ζωή του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ είναι συναρπαστική και ξετυλίγεται στο μωσαϊκό της ιστορίας από τον 20ο αιώνα μέχρι και τις μέρες μας. Παρά τις δεκαετίες που έχουν περάσει από τη συμμετοχή του στο Σχέδιο Μανχάταν, η εικόνα του, χαραγμένη στο φόντο του πρώτου σύννεφου μανιταριού, παραμένει ισχυρό σύμβολο της επιστημονικής προόδου και των δυνατοτήτων της τόσο για δημιουργία όσο και για καταστροφή.
Καθώς εμβαθύνουμε στη ζωή αυτής της κολοσσιαίας προσωπικότητας, ακολουθούν 14 συναρπαστικά στοιχεία για τον Οπενχάιμερ που πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν. Και όλα αυτά, γιατί σύντομα θα δείτε και εσείς -όπως και όλος ο πλανήτης- την ταινία του Νόλαν.
Ένας ποιητικός επιστήμονας
Ο Οπενχάιμερ δεν ήταν μόνο ένας αξιόλογος φυσικός αλλά και λάτρης της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας. Έμαθε σανσκριτικά για να διαβάζει ινδουιστικές γραφές και συχνά ανέφερε αποσπάσματα από την Bhagavad Gita. Είναι γνωστό ότι απήγγειλε μια φράση μετά την πυρηνική δοκιμή Trinity: «Τώρα έγινα ο Θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων».
Το ξεκίνημα
Ο Οπενχάιμερ έδειξε από νωρίς σημάδια ευφυίας. Σε ηλικία 12 ετών, έγινε δεκτός στη διάσημη Σχολή Ethical Culture Society, όπου πυροδοτήθηκε το πάθος του για την επιστήμη. Στην ηλικία των 18 ετών, είχε ήδη ξεκινήσει το δρόμο του για το Χάρβαρντ, όπου θα αποφοιτούσε με άριστα σε μόλις τρία χρόνια.
Τα χρόνια του Μπέρκλεϊ
Πριν από τη φήμη του στο Σχέδιο Μανχάταν, ο Οπενχάιμερ συνέβαλε σημαντικά στη θεωρητική φυσική, ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ. Του αποδίδεται η «διαδικασία Oppenheimer-Phillips», μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης, μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων έργων.
Το σχέδιο Μανχάταν
Ο ρόλος του Οπενχάιμερ στην ηγεσία του Προγράμματος Μανχάταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εδραίωσε τη θέση του στην ιστορία. Έχοντας ως αποστολή την ανάπτυξη μιας ατομικής βόμβας, συγκέντρωσε μια ομάδα λαμπρών επιστημόνων στο Λος Άλαμος του Νέου Μεξικού. Το έργο τους κορυφώθηκε με την επιτυχή δοκιμή Trinity το 1945, αλλάζοντας για πάντα την παγκόσμια στρατιωτική στρατηγική.