Πρωτοφανής διπλωματική διαμάχη προκάλεσε το φάουλ της Βρετανικής Κυβέρνησης που ακύρωσε τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του Σίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω της συνέντευξης του Έλληνα πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Ο Bρετανός πρωθυπουργός φαίνεται ότι ενοχλήθηκε από όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

Η εξέλιξη η οποία ήρθε σε συνέχεια των δηλώσεων Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα, που ερμηνεύεται και ως αδυναμία αντιπαράθεσης επιχειρημάτων από την Βρετανική πλευρά. «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα μετά και την δήλωση Μητσοτάκη για την έντονη ενόχλησή του με την απόφαση του Ρίσι Σούνακ. «Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ, στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, στις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία» απάντησε σύμφωνα με τον Guardian.

Το βαθύτερο αίτιο για την στάση του κ. Σούνακ εκτιμάται ότι είναι η προσπάθεια του να συσπειρώσει το συντηρητικό κοινό στην Μεγάλη Βρετανία ενόψει των εκλογών στη χώρα που είναι προγραμματισμένες για το 2024 και με δεδομένο ότι στις δημοσκοπήσεις υπολείπεται 20 μονάδες του υποψηφίου των Εργατικών, Στάρμερ. 

Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Aνώτερη πηγή των Συντηρητικών, αναφερόμενη στα Γλυπτά του Παρθενώνα ως Ελγίνεια Μάρμαρα είπε πως «ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια Μητσοτάκη σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα πριν από αυτή (τη συνάντηση).

»Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

Ο Σουνάκ έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν άλλωστε ότι δεν θα υποστήριζε ποτέ την αλλαγή της νομοθεσίας που εκπονήθηκε το 1963 και που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αποχωριστεί τη συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει θέσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα προτεραιότητα των επόμενων τεσσάρων ετών στην εξουσία στης χώρας.

«Όμως η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην Κυριακή του BBC με το πρόγραμμα της Laura Kuenssberg εκνεύρισε τον Ρίσι Σούνακ» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε την Κυριακή στο BBC στο πρόγραμμα της Laura Kuenssberg ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν, καθώς το να έχεις μερικά από αυτά στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα ήταν σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Οι δηλώσεις αυτές εκνεύρισαν τον Ρίσι Σούνακ, η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης, σχολίασε το BBC και πρόσφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα «αρνούμενος τη συνάντηση με τον κ. Ντάουντεν» κατέληξε το BBC.

Πως κλάπηκαν όμως τα Μάρμαρα από τον Παρθενώνα;

Ο Thomas Bruce Elgin, γνωστός σε εμάς ως Έλγιν, ήταν ο έβδομος κόμης του Έλγιν και ενδέκατος κόμης του Κινκάρντιν. Υπήρξε διπλωμάτης και στρατιωτικός αλλά έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που λεηλάτησε την Ακρόπολη και τα Γλυπτά του Παρθενώνα και 

Ήταν το 1799, όταν ο Έλγιν, ως έκτακτος πρεσβευτής της Κωνσταντινούπολης, έστειλε στην Αθήνα τον γραμματέα της πρεσβείας Hamilton μαζί με έξι καλλιτέχνες από την Ιταλία, τον ζωγράφο Λουζιέρι και τους αρχιτέκτονες Ιτάρ και Βαλέστρα, για να καταγράψουν τα μνημεία της Ακρόπολης, να φτιάξουν τοπογραφικά σχέδια και εκμαγεία, ώστε να γίνει εφικτή η αφαίρεσή τους, όταν θα έπαιρναν σχετική άδεια από τους Τούρκους. Ο ομάδα του Ελγιν εργάστηκε στην Ακρόπολη για 9 μήνες.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1801 ο Ελγιν απέσπασε φιρμάνι του καϊμακάμη (ανώτερου διοικητικού υπαλλήλου της οθωμανικής αυτοκρατορίας) Σεγούτ Αβδουλάχ, που του επέτρεπε την αφαίρεση λίθων και γλυπτών από την Ακρόπολη. Το φιρμάνι προέτρεπε τις τουρκικές αρχές στην Αθήνα να επιτρέψουν στα συνεργεία του Έλγιν, να διενεργήσουν και ανασκαφές γύρω από τον Παρθενώνα.

Διάβασε τη συνέχεια στο Provocateur.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet