Από ξηρασίες, πλημμύρες και καύσωνες, φαίνεται ότι καμία γωνιά του κόσμου δεν έχει γλιτώσει από θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική κρίση τα τελευταία 20 χρόνια. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τις 10 πιο θανατηφόρες ακραίες καιρικές συνθήκες από το 2004, οι οποίες συνδυαστικά προκάλεσαν πάνω από 570.000 θανάτους.

Όλα τα 10 γεγονότα – τρεις τροπικοί κυκλώνες, τέσσερις καύσωνες, μια ξηρασία και δύο πλημμύρες – επιδεινώθηκαν από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, λένε οι επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution. Η Δρ. Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College London και συνιδρύτρια της ομάδας, δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια μακρινή απειλή.

Οι 10 πιο θανατηφόρες ακραίες καιρικές συνθήκες της τελευταίας 20ετίας από την κλιματική κρίση

Ξηρασία στη Σομαλία (2011) – Αυτή η καταστροφική ξηρασία προκάλεσε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Σομαλία και σε γειτονικές χώρες της Ανατολικής Αφρικής, με αποτέλεσμα 258.000 θανάτους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την άνοδο της θερμοκρασίας, που εξαέρωσε το νερό από τα εδάφη και τα φυτά, ενώ ο συνεχής εμφύλιος πόλεμος επηρεάζει την περιοχή εδώ και 20 χρόνια.

κλιματική κρίση

Καταιγίδα Νάργκης (2008) – Η καταιγίδα αυτή έπληξε τη Μιανμάρ τον Μάιο του 2008 και ήταν το δεύτερο πιο θανατηφόρο γεγονός, με τουλάχιστον 138.366 θανάτους. Οι περισσότερες θανάτου προήλθαν από ένα τεράστιο τσουνάμι 11 ποδιών που κατέστρεψε το Δέλτα Ιράβαδνι. Ήταν η χειρότερη φυσική καταστροφή στην Ασία από το τσουνάμι της ημέρας του Μπόξινγκ το 2004, το οποίο είχε τουλάχιστον 232.000 θανάτους. Το τσουνάμι, που προκλήθηκε από σεισμό στον Ινδικό Ωκεανό, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα θανάτων, καθώς είχε γεωλογικές αιτίες.

Καύσωνας στη Ρωσία (2010) – Ο καύσωνας του 2010 προκάλεσε θερμοκρασίες 9°F (5°C) πάνω από το μέσο όρο, με αποτέλεσμα περίπου 55.736 θανάτους, μείωση 25% στην ετήσια παραγωγή καλλιεργειών και πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες.

Καύσωνας στην Ευρώπη (2022) – Το καλοκαίρι του 2022, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο βίωσαν έναν από τους πιο σοβαρούς καύσωνες, με 53.542 θανάτους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 104°F (40°C), φτάνοντας τους 104.5°F (40.3°C) στις 19 Ιουλίου. Πολλοί θάνατοι σχετίστηκαν με θερμοπληξία, κυρίως μεταξύ ηλικιωμένων και ευάλωτων ατόμων. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ευθύνεται για το ήμισυ των θανάτων.

κλιματική κρίση

Καύσωνας στην Ευρώπη (2023) – Τον επόμενο χρόνο, ένας άλλος καύσωνας έπληξε την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία, προκαλώντας 37.129 θανάτους. Συνολικά, 37.129 θάνατοι σημειώθηκαν λόγω της ταχέως αυξανόμενης θερμοκρασίας στην Ευρώπη και μιας όλο και πιο ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας. Η δυτική Μεσόγειος βίωσε θερμοκρασίες που θεωρούνται «αδύνατες» χωρίς την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με το Met Office, η θέση του ρεύματος αέρα βοήθησε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφύγει την επανάληψη της ακραίας ζέστης του καλοκαιριού του 2022.

Καταιγίδα Ντάνιελ (2023) – Αυτή η καταιγίδα καταγράφηκε ως η πιο θανατηφόρα κυκλωνική καταιγίδα στη Μεσόγειο, προκαλώντας 12.352 θανάτους, κυρίως στη Λιβύη, λόγω αποτυχημένων φραγμάτων από καταρρακτώδεις βροχές.

Τυφώνας Χαϊγιάν (2013) – Γνωστός τοπικά ως «Γιολάντα», ήταν ο πιο θανατηφόρος τυφώνας στην ιστορία της σύγχρονης Φιλιππίνων, προκαλώντας 7.354 θανάτους. Η καταιγίδα δημιούργησε ένα κύμα που ξεπέρασε τα 16 πόδια (πέντε μέτρα), επηρεάζοντας ιδιαίτερα την Τακλόμπαν. Εκτιμάται ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν σε 46 επαρχίες.

Πλημμύρες στη Βόρεια Ινδία (2013) – Αυτές οι πλημμύρες, κυρίως στην Ουτταραχάντ, προκάλεσαν 6.054 θανάτους και ήταν η χειρότερη φυσική καταστροφή από το τσουνάμι του 2004. Η καταστροφή του Ιουνίου 2013 οφειλόταν σε ασυνήθιστα υψηλές βροχοπτώσεις, που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

Τυφώνας Σίντρ (2007) – Αυτός ο τυφώνας χτύπησε το Μπαγκλαντές τον Νοέμβριο του 2007, προκαλώντας μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της χώρας, με αποτέλεσμα 4.234 θανάτους. Η επίδρασή του ήταν καταστροφική, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους και οδηγώντας σε σημαντική καταστροφή υποδομών και γεωργίας. Η ένταση του τυφώνα ανέδειξε τις ευπάθειες της περιοχής απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.

Ευρωπαϊκή Καύσωνας (2015) – Ο καύσωνας του 2015 έδωσε μια πρόγευση για τις μελλοντικές συνθήκες στην Ευρώπη, με θερμές και ξηρές συνθήκες να κυριαρχούν στην κεντρική περιοχή. Συνολικά, 3.275 άνθρωποι πέθαναν, όλοι στη Γαλλία, κυρίως λόγω μιας “όλο και πιο ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας” που δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τη ζέστη. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Επίβλεψη καιρού, οι πιο ευάλωτοι περιλαμβάνουν ηλικιωμένους και άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις.

Photo Credits: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Γουίλιαμ: Η πρωτοβουλία του να εξαλείψει τους άστεγους από την Βρετανία αποτυπώνεται σε ντοκιμαντέρ

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!