Η σημερινή ημέρα ήταν κάτι σαν το άνοιγμα των σχολείων για τις πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές, που στο σύνολο τους έκαναν πρεμιέρα στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Μεταξύ άλλων είδαμε νέες συνθέσεις εκπομπών, μετακινήσεις μεταξύ των καναλιών, καινούργιες ώρες έναρξης και μια σίγουρα γνώριμη θεματολογία. Η μάχη όμως είναι μία και ο στόχος κοινός: η τηλεθέαση, με όποιο κόστος.

Στο – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν η ελληνική τηλεόραση έχει αποδείξει επανηλειμμένα ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων. Όσο κι αν διαρρηγνύει τα ιμάτια της ότι θέλει να προάγει την ενσυναίσθηση και τη συμπερίληψη, έννοιες εξ ορισμού μείζουσας σημασίας σε μια κοινωνία, που σέβεται τα μέλη της, η πραγματικότητα όχι μόνο τη διέψευσε, αλλά απέδειξε και πόσο επιδερμικά προσεγγίζει τέτοιου είδους θέματα.

Μια από αυτές τις στιγμές ήταν όταν ο τότε συνδικαλιστή της ΕΛΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας είχε τοποθετηθεί στην εκπομπή του Ιορδάνη Χασαπόπουλου και της Ανθής Βούλγαρη, «Κοινωνία ώρα Mega» αναφορικά με τη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά:

«Είναι βλάκας. Εκείνη τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του, εάν ήταν ατυχές γεγονός μέσα στο θυμό του, αν ήταν «τά ‘χασε και τρελάθηκε», εάν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία, δεν θα πήγαινε ούτε τέσσερα χρόνια φυλακή. […] Θα πήγαινε εν βρασμώ ψυχής, σε ενδοοικογενειακό καυγά, «χωρίς να το θέλω», «πρότερος έντιμος βίος», τέσσερις χιλιάδες πράγματα. Θα πήγαινε πέντε, έξι χρόνια φυλακή; Είναι νέο παιδί. Τώρα θα πάρει δόλο, τη σκηνοθεσία. Δεν έχει κανένα ελαφρυντικό. Τι ελαφρυντικό μπορεί να έχει τώρα; Τώρα θα σαπίσει μέσα στη φυλακή. Έκανε όλη τη σκηνοθεσία, σκότωσε το σκυλί του, προσπάθησε να μπερδέψει, έβγαλε κάρτες από κάμερα, τώρα τέλειωσε».

Με αυτή του τη δήλωση φάνηκε να θέλει να «προστατέψει» τους επίδοξους μελλοντικούς δολοφόνους, αδιαφορώντας για την ουσία της υπόθεσης και την ουσιαστική προστασία των θυμάτων, σε μια κοινωνία που ακόμα παλεύει με τα στερεότυπα και τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, που αντιμετώπιζαν με εξοργιστική παθητικότητα τη βία κατά των γυναικών.

Ωστόσο αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που η ελληνική τηλεόραση πλημμύρισε από τοξικότητα. Ένα από τα πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με αυτή την έννοια είναι και ο Αχιλλέας Μπέος. Ο επιχειρηματίας και εν ενεργεία δήμαρχος Βόλου από τον Σεπτέμβριο του 2014 έχει προκαλέσει πολλές φορές με τις δηλώσεις του, οι οποίες αποδεικνύουν παντελή έλλειψη γνώσης και σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος του Βόλου κάλεσε τους επαγγελματίες που έλαβαν ειδοποιήσεις από τον ΟΛΒ για την πληρωμή οφειλών τους για την εξόφληση χρεών από τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων στην παραλία, να «συντονιστούν και να τους δείρουν» κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η Εισαγγελία Βόλου να παρέμβει αυτεπάγγελτα κατά του Αχιλλέα Μπέου.

Βεβαίως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο δήμαρχος Βόλου απέδειξε την στρεβλή προσέγγιση, που έχει για την ευημερία και την προστασία του κοινωνικού συνόλου, το οποίο μέσω του αξιώματος του οφείλει να υπηρετεί.

Με αφορμή τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη και την πρόθεση του να αποκτήσει παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας είχε δηλώσει: «δεν θα παράγουμε π@@@ς όπως ο Κασσελάκης»

Εν συνεχεία, επιτέθηκε συλλήβδην σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, λέγοντας ότι «αντί να ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα, ασχολούνται με τον Κασσελάκη» , αναφέροντας «τι θέλει να μας πει ο Κασσελάκης, ότι πρέπει να υιοθετούμε κι εμείς αγόρια για να τα κάνουμε που..δες;»

Και φυσικά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην όποια προσωπική κόντρα μεταξύ των δύο αντρών, αλλά στο γεγονός ότι στη θέση του Στέφανου Κασσελάκη βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι, που παλεύουν για τα αυτονόητα, σε μια κοινωνία, που συνεχίζει άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά να τους αποκαλεί «που..δες».

Σήμερα η Κατερίνα Καινούργιου εμφανίστηκε στην εκπομπή της με ανανεωμένη ομάδα, από την οποία απουσίαζε ο Ανδρέας Μικρούτσικος με τον οποίο η συνεργασία έληξε κάπως άκομψα, μετά από τις αμέτρητες άβολες στιγμές, που είχαν οι δυο τους στον τηλεοπτικό αέρα. Μεταξύ άλλων η παρουσιάστρια είπε: «Φέτος αποφάσισα μαζί με την ομάδα μου να απαλλαγούμε από οποιαδήποτε τοξικότητα σε όλα τα επίπεδα και αυτό είναι η μεγαλύτερη νίκη για μένα».

Και ως εδώ όλα καλά και συμφωνούμε απόλυτα μαζί της, όμως λίγο αργότερα η εμφάνιση του Αχιλλέα Μπέου ήρθε όχι μόνο να αναιρέσει τη δήλωση της, αλλά και να δώσει το στίγμα της για το υπόλοιπο της τηλεοπτικής σεζόν.

Όπως ήταν φυσικό ο Αχιλλέας Μπέος προέβη σε ένα ακόμα ομοφοβικό παραλήρημα λέγοντας:

«Να μιλάω και να μου δείχνετε τον γάμο στην Κρήτη (σ.σ του Παντελή Τουτουντζή) ή του Κασσελάκη… αυτά είναι ευχάριστα γεγονότα για εσάς, όχι για όλο τον κόσμο. Τα έχουμε ξαναπεί, παιδιά, με όλο τον σεβασμό. Αν έχεις επιλέξει το κοινό σου να είναι αυτό το κοινό μόνο, δικαίωμά σου.

«Με ενοχλεί το να προβάλλετε ένα θέμα που για πολύ κόσμο είναι θετικό και όμορφο. Μπράβο. Υπάρχει όμως και ένα άλλο κοινό που είναι αντίθετο με αυτό. Περιορίστε το λίγο, δεν είναι αυτό είδηση. Μην τρελαθούμε τώρα!»

Λίγο αργότερα η Κατερίνα Καινούργιου τον επιβράβευσε όταν εκείνος είπε ότι δεν θα αρνηθεί τον γάμο ενός ομόφυλου ζευγαριού στον Βόλο, κάτι που να θυμίσουμε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει έτσι κι αλλιώς, μιας και η ισότητα στον γάμο είναι εδώ και μήνες νόμος του κράτους.

Όσο ωραίες λοιπόν κι αν είναι οι βαρύγδουπες δηλώσεις και η χρήση όρων που «πουλάνε» όταν ένας άνθρωπος έχει έκθεση και βήμα οφείλει να επιδεικνύει ουσιαστική ενσυναίσθηση και όχι να συντηρεί έννοιες που πληγώνουν, θίγουν και αποτελούν έλλειψη σεβασμού προς ανθρώπους, που εκείνη τη στιγμή παρακολουθούν μια συζήτηση η οποία τους αντιμετωπίζει ως μιάσματα της κατά τα άλλα προοδευτικής κοινωνίας, που όλοι οραματιζόμαστε. Γιατί ο δημόσιος λόγος δεν έχει μόνο προνόμια και θετική δημοσιότητα έχει και υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται με συνέπεια.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet