Πρόσφατα «κλείσαμε» 3 ολόκληρα χρόνια χορτοφαγίας και μπορώ με χαρά να πω ότι όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε μαζί με τον σύζυγό μου να κάνουμε το διατροφικό αυτό μοντέλο τόσο ταιριαστό σε εμάς, που νιώθω ότι δεν μου λείπει τίποτα. Αισθάνομαι, μάλιστα, τόσο καλά που το τελευταίο διάστημα φλερτάρω με τα όρια του βιγκανισμού και παρ’ όλους τους «περιορισμούς» μιας τέτοια επιλογής που ξεφεύγει από το καθιερωμένο μοντέλο διατροφής, το πιάτο μας είναι πάντα γεμάτο, πεντανόστιμο και εμπνευσμένο.

Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν περιορισμοί, υπάρχουν αντικαταστάσεις τροφίμων κι αυτό λύνει τα χέρια σε όλους αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τη διατροφή τους, προσαρμόζοντάς την στο σεβασμό προς τα ζώα και το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα τη διατηρούν σε υγιεινά πρότυπα.

Ελάτε, λοιπόν, μαζί μου να δείτε τι έμαθα σε αυτά τα 3 χρόνια του χορτοφαγικού μου ταξιδιού και να πάρετε ό,τι νομίζετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει από όλα αυτά.

1. Η μεσογειακή διατροφή έχει πολλές επιλογές και μέσα στις αυστηρές αρχές της είναι η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, η κατανάλωση οσπρίων, ανεπεξέργαστων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, τα οποία μάθαμε να καταναλώνουμε σε μορφές και πιάτα που δεν είχαμε φανταστεί. Πολλές από αυτές θα βρείτε στις συνταγές μου, όπως το μπέργκερ με μαύρα φασόλια και γλυκοπατάτα , τον χορτοφαγικό μουσακά  και πολλά άλλα.

2. Η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός δεν είναι κάτι δύσκολο ή τρομακτικό, ειδικά τα τελευταία χρόνια που τα χορτοφαγικά και vegan τρόφιμα και οι εναλλακτικές συνεχώς πληθαίνουν. Έχω περάσει διαστήματα απόλυτης αποχής από όλα τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα και τώρα που έχω ξεκινήσει πάλι να απέχω, διαπιστώνω όλο και περισσότερο πόσες vegan πεντανόστιμες συνταγές υπάρχουν και πόσο θα μπορούσαν να απευθύνονται και στο ευρύ κοινό, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν αυτή τη φιλοσοφία. Αν, λοιπόν, έχετε τα υλικά, δεν σας λείπει τίποτα. Μόνο φαντασία. Αν σας λείπει η φαντασία, σας έχω και τις συνταγές!
3. Το αλεύρι από ρεβίθια είναι θαυματουργό και δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κάνει! Συν τοις άλλοις, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, χωρίς γλουτένη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε από βάφλες μέχρι κράκερ και από κουλουράκια μέχρι ζυμαρικά.
4. Το πέστο μπορεί να μας κάνει πολύ δημιουργικούς. Εκτός από τα ζυμαρικά, το χρησιμοποιώ ως άλειμμα στο ψωμί, στα σάντουιτς, στη σαλάτα ή φτιάχνω πέστο με λαχανίδα, φιστίκια Αιγίνης και άλλα υλικά. Δείτε εδώ μερικές ιδέες με πέστο.
5. Η δοκιμή των συνταγών δεν είναι και τόσο εύκολη όσο νομίζαμε! Ανάμεσα στα θετικά, διαπιστώσαμε σίγουρα και κάποια πράγματα που μας δυσκόλεψαν. Πρέπει να μετράμε τα πάντα, τόσο τα υλικά, όσο και τον χρόνο, σε κάθε βήμα. Βοηθάει, επίσης, να βγάζουμε φωτογραφίες και να κρατάμε σημειώσεις με τι πήγε στραβά, τι αλλάξαμε, τι έφταιξε και δεν πέτυχε την τελευταία φορά, ώστε να μην το επαναλάβουμε. Ειδικά στην αρχή, όταν αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε υλικά που δεν ήμασταν τόσο εξοικειωμένοι ή βγάζαμε υλικά από διάφορες συνταγές μας (π.χ. βούτυρο) για να αντικαταστήσουμε, τα πράγματα δυσκόλευαν. Όλα, όμως, βρίσκουν το δρόμο τους με την προσπάθεια.
6. Οι εναλλακτικές στα γαλακτοκομικά είναι άπειρες. Παλιότερα ξέρω πως το γάλα σόγιας ήταν η μοναδική εναλλακτική που είχε κάποιος που δεν ήθελε να καταναλώνει γάλα ζωικής προέλευσης. Πλέον, όμως, υπάρχει στο εμπόριο γάλα αμυγδάλου, κάσιους, καρύδας, σουσαμιού, ρυζιού, κάνναβης και πολλά άλλα, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας. Μάθετε τα πάντα για τα φυτικά γάλατα και τι να προσέχετε εδώ.
7. Οι επιλογές για γλυκά είναι άπειρες και πολύ εμπνευσμένες, τόσο που δεν τους λείπει τίποτα. Δοκιμάστε τα εναλλακτικά brownies με γλυκοπατάτα και παντζάρι και το εύκολο κέικ μπανάνας και θα καταλάβετε τι εννοώ.
8. Τα λαχανικά θέλουν τα κόλπα τους. Λόγω του ότι αποτελούν πλέον τεράστιο κομμάτι της διατροφής μας, εφόσον το κρέας έχει βγει εκτός, έχουμε διευρύνει πολύ τις γνώσεις μας στα λαχανικά και το ψήσιμό τους, ώστε να τα μαγειρεύουμε σωστά. Από την επιλογή τους, το κόψιμο, το πώς θα τα στήσουμε στο ταψί κ.ο.κ., όλα παίζουν ρόλο, γι’ αυτό και σας τα έχω συγκεντρώσει εδώ.

9.Ως επαγγελματίας υγείας γνωρίζω ότι η συνεχής επιμόρφωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε οποιοδήποτε τύπο διατροφής έχω επιλέξει ή προωθώ στους ασθενείς μου ανάλογα με την πάθηση τους. Η γνώση έχει δύναμη και όσο αφορά τη χορτοφαγία βοηθάει σημαντικά στο να απορρίπτω άρθρα που έχουν ώς σκοπό να τρομοκρατήσουν.

Πλέον έχω φτάσει σε ένα επίπεδο που πραγματικά απολαμβάνω τη χορτοφαγία, δεν νιώθω στέρηση, ξέρω πώς να χειριστώ τη διατροφή μας σωστά ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις, έχω ενέργεια και θέλω να το πάω ακόμη παραπέρα!

Η Δέσποινα Μαρσέλου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος εξειδικευμένη στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (BSc, MSc, PgD) και η μοναδική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, κάτοχος ΜSc Κλινικής Διατροφής και Ανοσολογίας στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!