Οι περισσότερες από εμάς έχουμε περάσει από μια τοξική σχέση. Είναι μια κατάσταση που σε εγκλωβίζει, σε εξοργίζει και πολλές στιγμές σε ξεπερνάει. Το ερώτημα είναι πόσο βαθιά θα αφήσεις τον εαυτό σου να βυθιστεί προτού αναζητήσεις βοήθεια.
Η δική μου τοξική σχέση με βρήκε ανώριμη, στα 21 μου, δεν είχα συνάψει άλλες σχέσεις και κυρίως δεν ήξερα τι μου ταιριάζει και τι αποζητώ από έναν σύντροφο. Ενώ ήταν σχέση από απόσταση, δεν ένιωσα πιο φυλακισμένη στη ζωή μου. Συνεχή τηλεφωνήματα, μηνύματα και αποδείξεις πίστεως, αγάπης και κυρίως τοποθεσίας! Θα μου πείτε (όσοι δεν το έχετε περάσει)γιατί τα ανέχεσαι αυτά; Θα σας απαντήσω ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.
Τα πρώτα σημάδια
Όταν ερωτεύεσαι κάποιον, είσαι ακόμα μαζεμένος αλλά και ρυθμισμένος να βλέπεις τα θετικά, πρώτα δένεσαι και μετά, η ρουτίνα φέρνει στην επιφάνεια τα πραγματικά «χρώματα» του άλλου. Ξεκινάει από το που θα βγεις, με ποιους, τι ώρα θα γυρίσεις, γιατί άργησες να απαντήσεις στα μηνύματά μου, σου μίλησε κανείς; Αυτά στην αρχή τα μεταφράζεις ως ενδιαφέρον και χωρίς να το καταλάβεις αρχίζει ένα μικρό σφίξιμο στο στομάχι σου, το οποίο γιγαντώνεται. Ξαφνικά ζεις σε μια νέα πραγματικότητα: κλείνεσαι στο δωμάτιό σου, βγαίνεις με ωράριο κι αν κάτσεις παραπάνω σημαίνει αυτόματα ότι απατάς, δεν μιλάς πλέον με αγόρια γιατί «δεν υπάρχει φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών» και μπαίνεις όλο και πιο βαθιά σε μια κακοποιητική ψυχολογικά σχέση που σίγουρα θα σου αφήσει το σημάδι της.
Είναι ένας συνδυασμός ανθρώπινων χαρακτηριστικών που σε οδηγεί να επιλέξεις τον λάθος σύντροφο όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο φόβος της μοναξιάς, η ανάγκη για αποδοχή, ολοκλήρωση, επιβεβαίωση κοκ. Όμως η αγάπη δεν είναι μια συνθήκη που είσαι δυστυχής, αν είσαι βρίσκεσαι στη λάθος σχέση. Αν σκέφτεσαι ότι σε αγαπάει απλά είναι «ζηλιάρης», τότε κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και βρίσκεσαι στη λάθος σχέση.
Να θυμάσαι ότι όποιος πάει να σου επιβληθεί όχι απλά δεν σε αγαπάει, αλλά αισθάνεται και κόμπλεξ απέναντί σου γι αυτό προσπαθεί να σε περιορίσει γιατί αισθάνεται λίγος- και είναι. Το κόμπλεξ είναι και ο λόγος που τέτοιοι άνθρωποι εκτός του ότι θα σε ταπεινώσουν σαν προσωπικότητα, θα σε απατήσουν ως μια είδους αρρωστημένης εκδίκησης επειδή ενδόμυχα τους ενοχλείς. Μην ξεγελάς τον εαυτό σου πιστεύοντας ότι είσαι εσύ το άτομο για το οποίο νοιάζεται καθώς νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του.
Να θυμάσαι πως η αγάπη δεν πονάει!
Το πιο σημαντικό που έχεις να κάνεις αν αναγνωρίζεις κάποια πράγματα από τα παραπάνω στον εαυτό σου και στη σχέση σου είναι να αναζητήσεις βοήθεια! Μια τοξική σχέση σε αποδομεί- σε ακυρώνει. Ένα ειδικός θα σε βοηθήσει να οχυρωθείς, να καταφέρεις να ανοίξεις το κελί που έχεις κλείσει τον εαυτό σου και σιγά σιγά να δουλέψεις πάνω στα θέματά σου. Όταν δουλέψεις με τον εαυτό σου θα καταφέρεις να απεγκλωβιστείς και να φύγεις από κάθε τοξικό.
Αν και το διάστημα που έμεινα σε αυτή τη σχέση περιγράφεται ως εφιάλτης με έμαθε πολλά και, αρκετά χρόνια μετά είμαι σε θέση να εκτιμήσω τα μαθήματα που πήρα όσο παράξενο κι αν ακούγεται. Κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις και να «χτίζεις» από την αρχή τον εαυτό και τον χαρακτήρα σου. Επίσης, πλέον αναγνωρίζω όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν έναν τοξικό χαρακτήρα κι αμέσως «κόβω λάσπη» χωρίς δεύτερη σκέψη. Έμαθα να με σέβομαι απόλυτα και να με αγαπώ.
Έμαθα πως είμαι πολύτιμη- πολύτιμη για εμένα αλλά και για τους ανθρώπους που με αγαπάνε πραγματικά και με έβλεπαν για καιρό να μαζεύομαι, να σκοτεινιάζω και να αδρανοποιούμαι. Έμαθα να είμαι δυνατή και πως μπορώ να ξεπεράσω το οτιδήποτε μόνη μου- πάντα θετικό όταν έχεις κι άλλους δίπλα σου αλλά να μην εξαρτάσαι από αυτούς! Έμαθα τι μου ταιριάζει και τι όχι, τι είναι τοξικό και τι όχι. Τέλος μπορεί αυτή η σχέση να μου άφησε κατάλοιπο αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη αλλά με έκανε πιο δυνατή από ποτέ και πιο οχυρωμένη. Το να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία ήταν το καλύτερο δώρο που μου έκανα ποτέ γιατί έτσι «με γνώρισα» κι έτσι «με αγαπώ».
Διάβασε επίσης: https://www.thenotebook.gr/life-now/trending-now/giati-oi-celebrities-klaine-sto-instagram/