Πηγαίνω σε ψυχολόγο αρκετά χρόνια! Έχω αλλάξει τρεις και οι 2 μου χάρισαν πολύτιμα μαθήματα που με έκαναν καλύτερη και πιο δυνατή (εάν σου τύχει η μία κακή διάβασε εδώ). Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας άλλαξε την κοσμοθεωρία μου εντελώς. Μου έδωσε όπλα να αντιμετωπίσω τα άγχη και τους φόβους μου, με βοήθησε να ανακαλύψω πτυχές του εαυτού μου, να «με προστατεύω» και πολλά άλλα. Ευτυχώς, στις μέρες μας δεν είναι ταμπού να πηγαίνεις σε ψυχολόγο. Δε σε κάνει αυτόματα «τρελό» ή ότι κάτι κακό συμβαίνει με εσένα. Σημαίνει πως έχεις την ωριμότητα να κατανοήσεις ότι έχεις πρόβλημα, να το κοιτάξεις κατάματα και να το αντιμετωπίσεις!
Εάν το σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, θα σου γράψω τα 5 μαθήματα που πήρα μετά από τις συνεδρίες μου.
#1 Να αναγνωρίζω και να αποδέχομαι τα συναισθήματά μου
Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να αναγνωρίζεις τι αισθάνεσαι. Ο θυμός, η λύπη, η χαρά, το άγχος προέρχονται από κάπου. Σίγουρα πολλές φορές έχεις αισθανθεί άγχος και δεν μπορείς να καταλάβεις το γιατί. Ένας ψυχολόγος σε βοηθάει να μπορέσεις να πας στα ενδότερα της σκέψεώς σου και να κατανοήσεις τη ρίζα του προβλήματος. Σταδιακά όταν έμαθα αυτή τη διαδικασία (δεν είναι πάντα εφικτή ούτε εύκολη) κατάφερα να φέρνω το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, να μην το διογκώνω και να μην το υπεραναλύω.
#2 Δεν μπορώ και δεν πρέπει να προσπαθώ να ελέγξω όλες τις καταστάσεις
Ένας αγχώδης άνθρωπος σαν την αφεντιά μου, συνήθως, προσπαθεί να ελέγξει τις καταστάσεις γύρω του και την τροπή τους. Αυτό πολλές φορές σημαίνει πως πρέπει να μπεις στη διαδικασία να ελέγξεις και να χειραγωγήσεις ανθρώπους, έτσι ώστε να γίνουν τα πράγματα όπως θες και να μην σε πιάσει άγχος. Το να μάθεις να επικοινωνείς τη θέση σου ξεκάθαρα, χωρίς να προσπαθείς να ελέγξεις με διάφορους τρόπους τη θέση του άλλου θέλει πολύ δουλειά και είναι τρομερά απελευθερωτικό.
#3 Δεν εξαρτάται από εμένα η αντίδραση του άλλου
Όταν ήξερα ότι θα συγκρουστώ ή ότι είχα κάνει κάποιο λάθος κι έπρεπε να το επικοινωνήσω στον άνθρωπο που αδίκησα το σκεφτόμουν υπερβολικά. Kαι πάντα φοβόμουν την αντίδραση του άλλου καθώς έμπαινα στη διαδικασία να κάνω damage control. Με τον καιρό έμαθα πως οι άνθρωποι κάνουν λάθη- συνέχεια- ή διαφωνούν συχνά και πως η δική μου δουλειά σταματάει όταν επικοινωνήσω το πρόβλημά μου ή τη συγγνώμη μου στον άλλον! Το εάν θα αντιδράσει με θυμό, με στενοχώρια, με απόσταση ή με κατανόηση εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνον και όχι από εμένα.
#4 Μάθε να γειώνεσαι
Όταν η καθημερινότητα σε κατακλύζει και τα συναισθήματά σου είναι ανεξέλεγκτα, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεις τρόπους να έρχεσαι πίσω στην πραγματικότητα. Υπάρχει ένας όρος που μεταφράζεται ως ομίχλη του μυαλού (mind fog) όπου οι σκέψεις τρέχουν και δεν είναι ξεκάθαρες. Προσωπικά σε τέτοιες καταστάσεις έχω βρει τον τρόπο να κλείνω τα μάτια και να προσπαθώ να επικεντρωθώ σε μία-μία σκέψη. Βασική διαδικασία που έμαθα με τον ψυχολόγο μου είναι να ακούω το σώμα μου. Πώς με κάνει μια σκέψη να αισθάνομαι; Με σφίγγει το στομάχι μου; Με σφίγγει το κεφάλι μου; Αισθάνομαι ένα γαργαλητό σαν μίνι ηλεκτρισμό να διαπερνάει το σώμα μου; Έπειτα ρωτάω τον εαυτό μου “απειλείται η ζωή μου από αυτό που με αγχώνει ή με μελαγχολεί;”, “Μπορώ να κάνω τώρα κάτι γι’ αυτό;”, “Ποιοι είναι οι λόγοι που μου προκάλεσαν αυτό το συναίσθημα;”. Ο καθένας έχει τη δική του μέθοδο για να πατάει στη γη.
#5 Έμαθα να κατανοώ τους άλλους αλλά να μην παίρνω την ευθύνη τους
Όταν έβλεπα κάποιον να έχει πρόβλημα “έπεφτα” κυριολεκτικά πάνω του να τον βοηθήσω. Όσοι παλεύουν με την ψυχική τους υγεία μπορούν και αναγνωρίζουν κάποιον που υποφέρει και μπορεί να κάνουν παραπάνω από το κανονικό πράγματα για να νιώσει ο άλλος καλύτερα. Όμως, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξαρτητικές σχέσεις και τελικά βλαπτικές. Με την ψυχοθεραπεία έμαθα να σέβομαι τη θέση του άλλου, να την κατανοώ, να τον ακούω με ψυχραιμία και να αποστασιοποιούμαι από μια κατάσταση. Το να κουβαλήσεις εσύ το πρόβλημα του άλλου ή να αναλάβεις να τα λύσεις δεν είναι υγιές ούτε αποτελεσματικό ούτε θα σου προσφέρει κάτι.
Διάβασε επίσης: Πώς η ψυχική σου υγεία επηρεάζει τη ρουτίνα ομορφιάς σου;