Το παστίτσιο είναι ένα κατεξοχήν μαμαδίστικο φαγητό και το έχουμε συνδυάσει με Κυριακές γεμάτες αγάπη, που μαζευόμασταν όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι.
Η παραδοσιακή συνταγή για παστίτσιο θέλει χρόνο, όρεξη, μεράκι και εξοικείωση με το συγκεκριμένο φαγητό. Οι στρώσεις του πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια και ο κιμάς να ψηθεί και όχι να βράσει ώστε να αφήσει τα αρώματα του να βγουν.
Το μοσχοκάρυδο και τα τυριά έρχονται να απογειώσουν αυτό το τόσο μοναδικό και ιδιαίτερο φαγητό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Ωστόσο εμείς σήμερα θα σας δώσουμε μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής από την αγαπημένη μας Αργυρώ ώστε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη. Ξέρω πόσο μεγάλος πονοκέφαλος είναι για τις περισσότερες η μπεσαμέλ και εδώ την αντικαθιστούμε με γιαούρτι για μεγαλύτερη ευκολία, αλλά εξίσου ωραία γεύση.

Το παστίτσιο της τεμπέλας από την Αργυρώ – Χωρίς μπεσαμέλ, με γιαούρτι
Υλικά
Για το παστίτσιο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 καρότο
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελ. σκόρδο
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- Λίγο μαϊντανό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 500 γρ. κοφτό μακαρόνι
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. γραβιέρα
- 1 συσκ. γιαούρτι
- 6 αυγά
- 6 φλ. γάλα
- 2 φλ. νερό
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για τον κιμά
Ρίχνουμε πρώτα σε τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά.
Έπειτα ρίχνουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 6 λεπτά.
Σβήνουμε με κονιάκ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
Τέλος, ρίχνουμε λίγο μαϊντανό.
Στο ταψί
Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα αβγά, τα χτυπάμε και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, τη γραβιέρα, το γιαούρτι, το γάλα, το νερό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι (πάντα άβραστο! Γι’ αυτό, βάζουμε το γάλα με το νερό στο ταψί, έτσι ώστε να βράσει σωστά το ζυμαρικό, κατά τη διάρκεια του ψησίματος).
Ρίχνουμε και τον κιμά και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στις αντιστάσεις, (στην κάτω σχάρα) ή στους 170 ºC στον αέρα (στη μεσαία σχάρα).
Ψήνουμε για 40′.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15′ να ροδίσει.
Αν θέλετε, πασπαλίζετε με λίγο κεφαλοτύρι την επιφάνεια στα τελευταία λεπτά ψησίματος.
Αφήστε το παστίτσιο να σταθεί για 10′ -15′ στον πάγκο και απολαύστε το ζεστό και λαχταριστό.
Best of Internet





