Πριν μερικά χρόνια με θυμάμαι στην Πάτμο, να κάθομαι σε ένα ωραίο μέρος με θέα στη θάλασσα και να απολαμβάνω τα πρωινά του καλοκαιριού. Το καφέ Βαγιά όμως, εκτός από τη μοναδική τοποθεσία του είναι διάσημο για το κέικ με τη ρευστή σοκολάτα.
Κάτι ανάμεσα σε κέικ και σουφλέ σοκολάτας, αφράτο με τη σοκολάτα κυριολεκτικά να ρέει και να λιώνει στο στόμα, ήταν πραγματική ηδονή για τους λάτρεις των γλυκών. Πρόσφατα σε μια στιγμή γλυκιάς αναπόλησης θυμήθηκα πόσο απολαυστικό ήταν αυτό το κέικ το οποίο ονόμαζαν «λάβα» και αποφάσισα να βρω τη συνταγή και να το δοκιμάσω στο σπίτι.
Από τα καλά αυτής της συνταγής είναι ότι δε χρειάζεται μίξερ και επίσης απαιτεί λίγο χρόνο ψησίματος έτσι ώστε η σοκολάτα να λιώσει, αλλά να μην ψηθεί. Θέλουμε δηλαδή να πετύχουμε το ιδανικό σημείο, που θα είναι αφράτο έξω και ρευστό μέσα.
Συνταγή
Υλικά :
• 150γρ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 125γρ. κουβερτούρα μαύρη (55% κακάο)
• 100γρ. κουβερτούρα γάλακτος
• 4 μεσαία αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 1 κουτ. γλυκού στιγμιαίο καφέ
• 80γρ. αλεύρι για τσουρέκια
• 100γρ. καστανή ζάχαρη
• 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση :
-Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη μαύρη και τη γάλακτος κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια μαζί με την μαργαρίνη. Μόλις λιώσει το μείγμα μας το αφήνουμε στην άκρη χλιάνει για περίπου 5 λεπτά.
-Όσο περιμένουμε να γίνει χλιαρό το μείγμα της σοκολάτας προσθέτουμε σε ένα άλλο μπολ τα αυγά, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε με το φουέ για 1 λεπτό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
-Προσθέτουμε το χλιαρό μείγμα της σοκολάτας και τον καφέ και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
-Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
-Αλείφουμε με μαργαρίνη και αλευρώνουμε πολύ καλά τη στρογγυλή φόρμα του κέικ. Δαφορετικά χρησιμοποιούμε ατομικές φόρμες.
-Γεμίζουμε τη φόρμα με το μείγμα μας έως τα ¾ του ύψους της.
-Χτυπάμε τη φόρμα για φύγουν τυχόν φυσαλίδες που μπορεί να έχει το μείγμα.
-Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 210οC στον αέρα για 15-20 λεπτά και στη συνέχεια βάζουμε τη φόρμα στην μεσαία θέση του φούρνου και ψήνουμε για 7-8 λεπτά.
-Το κέικ μας έχει ψηθεί σωστά όταν έχουν φουσκώσει οι άκρες, αλλά το κέντρο του είναι μαλακό.
-Αφήνουμε το κέικ αφού τα βγάλουμε από το φούρνο για 3 λεπτά και μετά τα βγάζουμε με ένα μαχαίρι και το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.
Χρόνος ψησίματος : 7-8 λεπτά στους 210οC στον αέρα (αφού έχουμε προθερμάνει για 15-20 λεπτά)
Διαβάστε επίσης:
Τηγανητές πατάτες μόνο με μία κουταλιά λάδι- Δες πώς γίνεται