Η παραδοσιακή λαδένια έχει τις ρίζες της στην Κίμωλο, αυτό το μικρό αλλά τόσο όμορφο νησί των Κυκλάδων με τα λευκά σπίτια και τα γραφικά σοκάκια. Ουσιαστικά πρόκειται για την ελληνική απάντηση στην ιταλική πίτσα, την οποία τόσο αγαπάμε.

Η λαδένια είναι πολύ εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της και η ποσότητα, που θα φτιάξετε επαρκεί για τουλάχιστον 8 γενναίες μερίδες. Πάνω στην λαδένια μπορείτε να προσθέσετε ό,τι υλικά θέλετε αν και η παραδοσιακή λαδένια είναι με ντομάτα, κρεμμύδι και ρίγανη.

Μετά το ψήσιμο, λίγο πριν την σερβίρετε μπορείτε να πασπαλίσετε τη λαδένια με φύλλα βασιλικού και ρίγανη. Αυτό θα δώσει επιπλέον άρωμα στο πιάτο σας φέρνοντας τη Μεσόγειο στο τραπέζι σας.

πίτσα
Ιgor Jovanovic/iStock

Υλικά

Για τη ζύμη

200 ml νερό, χλιαρό
5 γρ. μαγιά ξηρή
2 κ.γ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. αλάτι
150 ml ελαιόλαδο 

Για την επικάλυψη

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 ντομάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 κ.σ. ρίγανη

Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο 

Για το σερβίρισμα

Φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
Φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε με το γάντζο για 5-6 λεπτά μέχρι να δημιουργήσουμε μία λεία και εύπλαστη ζύμη, που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, λαδώνουμε ένα ρηχό, ορθογώνιο ταψί του φούρνου 35×30 εκ. , τη μεταφέρουμε και την απλώνουμε ομοιόμορφα μέχρι τις άκρες, πατώντας την ελαφρώς με τα χέρια.

Για την επικάλυψη

Απλώνουμε τον πελτέ στην επιφάνεια της ζύμης και προσθέτουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.

Ξεφορμάρουμε τη λαδένια, πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού, φρέσκια ρίγανη, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του chef Γιώργου Τσούλη

Διαβάστε επίσης:
Σπιτική μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη με μόλις 4 υλικά

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!