Ο Σεπτέμβριος είναι ο τέλειος μήνας για να μπεις στην κουζίνα και να δοκιμάσεις νέες συνταγές, εύκολες και πεντανόστιμες. Και για μη σου φανεί απότομη η μετάβαση από τις διακοπές, στη ρουτίνα της καθημερινότητας, μπορείς να ξεκινήσεις με συνταγές που σου αρέσουν, όπως ελαφριά γλυκά και γρήγορα σνακς. Τι καλύτερο λοιπόν από το να φτιάξεις φανταστικό κέικ σοκολάτας και να καλέσεις τους φίλους σου για καφέ.

Αυτό το κέικ σοκολάτας είναι αφράτο και ζουμερό με γλάσο σοκολάτας για επικάλυψη. Είναι ο ορισμός της απόλαυσης, ειδικά αν λατρεύεις τη σοκολάτα όπως εγώ.

Με πυκνή σύσταση και πλούσια γεύση το συγκεκριμένο κέικ σοκολάτας είναι φτιαγμένο από λιωμένη σοκολάτα για το μείγμα και παχύρρευστο, γυαλιστερό γλάσο σοκολάτας για επικάλυψη. Το μείγμα του κέικ ψήνεται σε δύο ρηχά ταψιά και στη συνέχεια αφού κρυώσουν καλά, ξεφορμάρουμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία.

Εκτός από γευστικό είναι και πολύ όμορφο στην όψη. Τα δύο επίπεδα και το γλασέ στο τελείωμα δημιουργούν ένα κέικ που θα θες να το βάλεις στο κέντρο στο τραπεζιού ενώ όλο το σπίτι θα μοσχομυρίσει κακάο και βούτυρο.

Η εκτέλεση της συνταγής είναι εύκολη και δε διαφέρει ιδιαίτερα από την κλασική συνταγή για κέικ.

κέικ
iStock

Συστατικά για το κέικ

½ φλιτζάνι (110 γρ. ) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια (240 γρ.) αλεύρι για κέικ κοσκινισμένο
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 ¼ φλιτζάνι (250 g) ζάχαρη
¾ γάλα
3 oz (90 g) σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, λιωμένη – Μπορείτε να πάρετε κουβερτούρα από το σούπερ μάρκετ
2 μεγάλα αβγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας


Για το γλάσο

1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη
¼ φλιτζάνι (30 γρ.) αλεύρι για κέικ
4 oz (110 γρ.) σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, κομμένη σε κομμάτια
1 ½ φλιτζάνι (360 ml) γάλα
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο

κέικ
Lilechka75/iStock/Ideal Image


Παρασκευή του κέικ σοκολάτας

Βήμα 1ο
Αρχικά, ετοιμάζουμε δύο φόρμες για κέικ 23 εκ., τις λαδώνουμε τις και αλευρώνουμε ενώ παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.


Βήμα 2ο
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ και κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη σόδα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε τα υλικά με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, προσθέτουμε τα υγρά συστατικά, δηλαδή τη λιωμένη σοκολάτα, τη βανίλια και τα αβγά. Χτυπάμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν.


Βήμα 3ο
Μεταφέρουμε ομοιόμορφα το μείγμα στις δύο φόρμες και ψήνουμε για 25 λεπτά. Όταν ψηθεί, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως με τη δεξιά πλευρά προς τα πάνω.


Βήμα 4ο
Για να φτιάξουμε την επικάλυψη ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σοκολάτα και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε μέχρι να πήξει το μείγμα και να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο και το frosting να γίνει λείο και κρεμώδες.


Βήμα 5ο
Αφού κρυώσει το frosting, συναρμολογούμε τα δύο κομμάτια και περιχύνουμε το κέικ με σοκολάτα.

Διαβάστε επίσης:
Τηγανητές πατάτες μόνο με μία κουταλιά λάδι- Δες πώς γίνεται

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!