Είναι μεσημέρι, έξω έχει ήλιο και εγώ κάθομαι μπροστά από ένα laptop ψάχνοντας συνταγές για το Σαββατοκύριακο – ίσως και νωρίτερα. Ως γνήσια γλυκατζού η προτεραιότητα μου είναι πάντα τα γλυκά και ειδικότερα ότι έχει πολύ βούτυρο, ζάχαρη, σοκολάτα και κανέλα.
Τα κέικ είναι το φόρτε μου και ειδικά το κέικ καρότου που για εμένα σηματοδοτεί Κυριακή πρωί, μαζί με ζεστό καφέ και χαλαρωτική μουσική. Από όλες τις συνταγές που βρήκα ξεχώρισα αυτή, από την πάντα φανταστική Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η οποία δεν έχει ζάχαρη ούτε αβγά και περιέχει γιαούρτι, που δίνει ωραία απαλή υφή.
Υλικά για το κέικ καρότου
- 1 κ.σ. λιναρόσπορο αλεσμένο
- 100 γρ. μαλακούς χουρμάδες
- 50 γρ. σταφίδα σουλτανίνα (ξανθή μεγάλη)
- 70 γρ. ηλιέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1½ κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
- 150 γρ. καρότο ψιλοτριμμένο
- Για την επικάλυψη
- 150 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ το λιναρόσπορο με 3 κ.σ. νερό. Τον αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά και να αλλάξει η αραιή σύστασή του παίρνοντας τη μορφή ζελέ.
Ρίχνουμε τους χουρμάδες και τις σταφίδες σε ένα μπολ και τα καλύπτουμε με βραστό νερό. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, στραγγίζουμε καλά τους καρπούς και τους πολτοποιούμε στο μπλέντερ προσθέτοντας το λάδι και τον υγρό λιναρόσπορο.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα το γιαούρτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μείγμα του χουρμά και τη σόδα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Τέλος ενσωματώνουμε το καρότο.
Ντύνουμε μια φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για μία ώρα περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εκτός φούρνου και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και, αν θέλουμε, το γαρνίρουμε με τυρί κρέμα χτυπημένο με λίγο μέλι και το πασπαλίζουμε με ψιλοτριμμένο καρότο.
Best of Internet





