Η γαλατόπιτα είναι από τις αγαπημένες μας συνταγές και την έχουμε συνδυάσει κυρίως με καλοκαίρι και νησί, να συνοδεύει το μεσημεριανό τραπέζι μετά τη θάλασσα. Ωστόσο, είναι ένα γλυκό που ταιριάζει πολύ σε όλες τις εποχές. Η πλούσια αφράτη κρέμα και η απολαυστική μυρωδιά της κανέλας είναι τα κύρια συστατικά της γλυκιάς εκδοχής της γαλατόπιτας.

(Δες εδώ συνταγή για γλυκιά γαλατόπιτα)

Αυτή τη φορά όμως η συνταγή που έχουμε να σας προτείνουμε είναι αλμυρή. Ναι σωστά διαβάσατε. Μπορείτε να δοκιμάσετε τη γαλατόπιτα και στην αλμυρή της εκδοχή, προσθέτοντας φέτα στη συνταγή.

Επίσης είναι μια συνταγή γρήγορη, εύκολη και οικονομική για την οποία πιθανότατα δε θα χρειαστεί να πάτε ούτε στο σούπερ μάρκετ. Αρκεί να έχετε γάλα, αβγά, λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τυρί φέτα.

Συνταγή για αλμυρή γαλατόπιτα

Για την κρέμα

  • 1 lt γάλα
  • 400 γρ. φέτα
  • 4 αβγά
  • 150 γρ. αλεύρι

Στο ταψί

  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο αλεύρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις.

Βουτυρώνουμε καλά ταψί 26 εκ. και το αλευρώνουμε. Πρέπει το ταψί να βουτυρωθεί και στα τοιχώματα και να ντυθεί ολόγυρα με αλεύρι. Η καλή προετοιμασία του ταψιού θα βοηθήσει στο σωστό ξεφορμάρισμα.

Για την κρέμα

Βάζουμε το γάλα σε μεσαία κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε.

Βάζουμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να βράσει  και να δέσει ελαφρά.

Μόλις πήξει την αποσύρουμε από την φωτιά.

Θρυμματίζουμε τη φέτα, κρατώντας μερικά μεγάλα κομμάτια και την ρίχνουμε μεσα.

Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ με το σύρμα.

Τα προσθέτουμε  και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με το σύρμα.

Μόλις ομογενοποιηθεί η κρέμα την αδειάζουμε στο βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.

Ψήσιμο – χρόνος

Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί  και να ροδίσει η επιφάνεια. Όταν βγει από το φούρνο δε κόβεται, πρέπει να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει και να σφίξει.

γαλατόπιτα
Ryzhkov/iStock/Ideal Image

Η συνατγή είναι από την Ελένη Μαλτέζου για την συνταγή της αλμυρής γαλατόπιτας χωρίς φύλλο με αλεύρι, από το βιβλίο της «Σαμοθράκη, Γαστρονομία – Ταυτότητα- Κληρονομημένη γνώση».

Διαβάστε επίσης:
Η πιο γρήγορη συνταγή για κέικ λεμόνι χωρίς μίξερ – Με 5 υλικά που έχεις ήδη στο σπίτι

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet