Τα κέικ αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες γλυκές απολαύσεις από πάντα. Από την πρώτη μπουκιά, μας ταξιδεύουν σε έναν κόσμο γεύσεων και αρωμάτων, φέρνοντας στη μνήμη μας γλυκές στιγμές και αγαπημένα πρόσωπα.

Είναι η τέλεια συντροφιά για κάθε εορταστική περίσταση, αλλά και για τις απλές στιγμές της καθημερινότητας. Το κέικ δεν είναι απλώς ένα γλυκό,· είναι μια πηγή χαράς και δημιουργίας, που ενώνει ανθρώπους γύρω από το τραπέζι μαζί με καφέ ή τσάι. Είτε πρόκειται για ένα κλασικό σοκολατένιο κέικ, είτε για ένα αφράτο κέικ με φρούτα, η αγάπη μας για τα κέικ είναι αναμφισβήτητη και αιώνια.

κέικ

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για ένα απολαυστικό κέικ βανίλιας. Ένα κλασικό κέικ βουτύρου, αλλά με εφαρμογή ιαπωνικών τεχνικών για το πιο αφράτο, μαλακό και υγρό κέικ που έχετε δοκιμάσει. Αυτό το κέικ επαγγελματικού επιπέδου παραμένει φρέσκο και μαλακό για 4 ημέρες.

Τα υλικά για το κέικ βανίλιας


2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρικό αλάτι
4 μεγάλα αυγά (50 – 55 g / 2 oz το καθένα), σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 φλιτζάνι άχνη / λεπτή ζάχαρη
115 g / 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους 1,5 cm
1 φλιτζάνι γάλα, πλήρες σε λιπαρά
3 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
3 κουταλιές της σούπας φυτικό ή λάδι canola


ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
225 g / 2 ξυλάκια ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
500g / 1 lb μαλακή ζάχαρη άχνη / ζάχαρη άχνη, Κοσκινισμένη
3 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
2 – 4 κουταλιές της σούπας γάλα

Tips για το κέικ βανίλιας

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Σε σύγκριση με το αλεύρι για κέικ, η γεύση του βουτύρου και της βανίλιας είναι πιο έντονη, η ψίχα είναι ελαφρώς πιο βελούδινη. Μην το αντικαταστήσετε με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή χωρίς γλουτένη.
  • Αυγά: Χτυπημένα είναι το κλειδί για να γίνει το κέικ εξαιρετικά ελαφρύ και αφράτο.
  • Μπέικιν πάουντερ: Όχι σόδα γιατί δεν φουσκώνει τόσο καλά. Αυτό είναι το δίχτυ ασφαλείας μας, μια επιπλέον βοήθεια για να φουσκώσει το κέικ.
  • Γάλα, πλήρες: Το χαμηλής λιπαρότητας λειτουργεί επίσης, αλλά φουσκώνει ελαφρώς λιγότερο. Μην το αντικαταστήσετε με γάλα χωρίς γαλακτοκομικά ή βούτυρο γάλακτος.
  • Ζάχαρη: Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη, η οποία να διαλύεται καλύτερα στα αυγά. Η κανονική / κρυσταλλική ζάχαρη λειτουργεί μια χαρά.
  • Λάδι: Μόνο 1 κουταλιά της σούπας για επιπλέον υγρασία, ειδικά την 4η μέρα, χωρίς να βαραίνει το κέικ. Μην πειραματιστείτε να προσθέσετε περισσότερη.
  • Εκχύλισμα βανίλιας
κέικ

Εκτέλεση

  • Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη για 7 ολόκληρα λεπτά, μέχρι να γίνουν παχύρρευστα και από κίτρινα σε λευκά και τριπλασιάζοντας τον όγκο τους (περίπου διπλάσιο βάθος στο μπολ).
  • Σταδιακή προσθήκη αλευριού – Ανακατέψτε το αλεύρι, τo μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέστε στο μείγμα αυγών σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας μόνο για 5 δευτερόλεπτα σε ταχύτητα 1 ανάμεσα σε κάθε δόση. Αυτό θα κάνει το αλεύρι να ενσωματωθεί – μην ανησυχείτε αν μερικά κομμάτια δεν αναμειχθούν.
  • Ζεστό λιωμένο βούτυρο με γάλα – Ζεστάνετε το γάλα με το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
  • Ανακατέψτε λίγη από τη ζύμη μέσα στο ζεστό γάλα – Αυτό εξυπηρετεί δύο σκοπούς: α) να μειώσει τη θερμοκρασία του ζεστού γάλακτος ώστε να μην ψήσει τα αυγά και β) να ελαφρύνει τη πυκνότητα του ζεστού γάλακτος ώστε να αναμειγνύεται πιο γρήγορα όταν προστεθεί στο υπόλοιπο μείγμα αυγών. Θυμηθείτε, η ελάχιστη χτύπημα είναι το κλειδί ώστε να μην αφαιρέσουμε τις φυσαλίδες που δημιουργήσαμε στο Βήμα 1.
  • Σιγά-σιγά ρίξτε το μείγμα γάλακτος πίσω στα χτυπημένα αυγά σε 20 δευτερόλεπτα σε ταχύτητα 1. Ξύστε τις πλευρές του μπολ και ανακατέψτε για 10 δευτερόλεπτα σε ταχύτητα 1 – η ζύμη θα πρέπει τώρα να είναι λεία.
  • Θα χρειαστείτε 2 φόρμες κέικ στρωμένες με λαδόκολλα.
  • {Προαιρετικά} Αφαιρέστε τις μεγάλες φυσαλίδες αέρα χτυπώντας τις φόρμες κέικ στον πάγκο 3 φορές. Αυτό δεν θα επηρεάσει τις φυσαλίδες που δημιουργήθηκαν στο Βήμα 1. Αλλά κάνει τις μεγάλες φυσαλίδες στη ζύμη να ανέβουν στην επιφάνεια και να σπάσουν.
  • Ψήστε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το κέικ θα έχει μια ελαφριά καμπύλη αλλά θα ισιώσει όταν κρυώσει. Ένα πολύ καλό τρικ είναι να βέλετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και θα πρέπει όταν την αφαιρέσετε να βγει καθαρή. Τότε το κέικ σας θα είναι σωστά ψημένο.
  • Κρυώστε ανάποδα έτσι ώστε να έχετε όμορφες, ίσιες στρώσεις σε μια σχάρα ψύξης.
  • Διακοσμήστε! Γλασάρετε με το αγαπημένο σας γλάσο, καλύψτε με κρέμα, φρέσκα μούρα, με γλάσο σοκολάτας ή απλώς πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε με μια κουταλιά γιαούρτι ή κρέμα!

Photo Credit: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για θεϊκό κέικ πραλίνας με φουντούκια

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet