Αν θέλουμε να κατηγορήσουμε κάποιον, τότε θα πρέπει να κατηγορήσουμε όλες αυτές τις χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις. Κάθε μία φέρει μαζί της ένα νέο τραγούδι (ή μία διασκευή ενός παλιού) στα οποία είναι αδύνατο να αντισταθούμε. Και τα ακούμε και μετά τα ξανακούμε και μετά απλά καταλήγουμε σε μία λίστα αναπαραγωγής του Spotify με τίτλο «It’s Christmas Time», η οποία παίζει σε επανάληψη. Για πάντα.
Αλλά ξέρεις τι; Αν αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι και μας γεμίζει ελπίδα, αν μας θυμίζει την καλοσύνη που μπορεί να βρεθεί στους άλλους, τη σημασία της φιλίας και της οικογένειας και τους μικρούς τρόπους που μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα να μοιάζει με Χριστούγεννα, τότε μάλλον πρέπει να τις ευχαριστήσουμε.
Ωστόσο, πολλοί διαφωνούν πλήρως μαζί μας. Σίγουρα έχεις ακούσει ότι «είναι πολύ νωρίς». Για κάποιους το να ακούν χριστουγεννιάτικη μουσική το Νοέμβριο οδηγεί αναπόφευκτα σε μια αίσθηση εορταστικής εξουθένωσης μέχρι να αρχίσουν πραγματικά οι γιορτές, ενώ πιστεύουν ότι θα την εκτιμήσουν περισσότερο όταν όλα γύρω τους είναι τόσο γιορτινά όσο αισθάνονται κι οι ίδιοι.
Πράγματι περίπου το 64% των ανθρώπων επιμένουν ότι η χριστουγεννιάτικη μουσική δεν πρέπει να παίζεται ποτέ πριν από την 1η Δεκεμβρίου (Σκρουτζ, αυτού του κόσμου ενωθείτε). Όμως, αν ανήκεις στο υπόλοιπο 46% μη νιώθεις ηττημένος, δε σημαίνει πως κάνεις λάθος. Σε τελική ανάλυση, όλοι πρέπει απλώς να παραδεχτούμε ότι τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια – ακόμα και τα άσχημα – είναι κολλητικά.
Τα Χριστούγεννα είναι η πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου και περνούν πολύ γρήγορα, έτσι αν μας αρέσει να ανασύρουμε τα όμορφα αυτά συναισθήματα για όσο το δυνατόν περισσότερο, τι πειράζει; Επιπλέον, η μουσική αυτή φέρνει τόση χαρά και νοσταλγία και η αλήθεια είναι ότι όλοι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο έξτρα κέφι στη ζωή μας, ειδικά αυτή τη στιγμή. Μη ξεχνάς ότι αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η uplifting χριστουγεννιάτικη μουσική έχει θετική επίδραση τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
Αυτές οι μελέτες, αναφέρει το Narcity, έχουν βρει ότι το συναίσθημα που σχετίζεται με το άκουσμα μουσικής μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο κατηγορίες, τα αντιληπτά συναισθήματα (όταν εκτιμούμε τον συναισθηματικό τόνο του κομματιού, αλλά δε νιώθουμε αυτά τα συναισθήματα εμείς οι ίδιοι) και τα βιωμένα συναισθήματα. Τα βιωμένα συναισθήματα είναι όταν συνδεόμαστε με το συναίσθημα πίσω από το κομμάτι που ακούμε και μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική μας κατάσταση.
Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι η μουσική έχει έναν ισχυρό δεσμό με τη νοσταλγία, τότε έχουμε στα χέρια μας μια συνταγή για κάτι που σίγουρα θα μας κάνει να νιώσουμε ζεστασιά και τρυφερότητα. Γιατί μέρος της μαγείας ενός χριστουγεννιάτικου τραγουδιού είναι οι υπέροχες αναμνήσεις που ανασύρει στο μυαλό μας.
Φυσικά, καταλαβαίνουμε πλήρως ότι η αδιάκοπη χριστουγεννιάτικη μουσική δεν είναι για όλους. Σύμφωνα με ορισμένους ψυχολόγους μπορεί να προκαλέσει το άγχος των αγορών, του μαγειρέματος, του καθαρισμού και της αλληλεπίδρασης με τα πεθερικά. Αλλά ξέρεις τι; Αν σου αρέσει όσο και σε εμάς, τότε σου συνιστώ 100% να παραβιάσεις τους κανόνες, να ακούσεις την αγαπημένη σου εορταστική playlist αυτήν την εβδομάδα και να έχεις Kαλά Χριστούγεννα!