Η κουζίνα Nikkei είναι μια αρμονική σύνθεση μεταξύ της γαστρονομικής παράδοσης του Περού και αυτής της Ιαπωνίας. Ένα στυλ που δίνει σε ένα πιάτο αρμονίες χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων με τα καλύτερα από τις δύο χώρες. Η κουζίνα Nikkei βάζει στο τραπέζι τν γεύση και τη φαντασία της ιαπωνικής γαστρονομικής παράδοσης με τις έντονες, ζωντανές και πικάντικες γεύσεις του Περού και της Βραζιλίας.
Πώς γνωρίστηκαν οι δυο λαοί και γεννήθηκε η Κουζίνα Nikkei
Η Ιαπωνία είναι γνωστή ως ένα από τα πιο κλειστά και παραδοσιακά κράτη στον κόσμο: στην πραγματικότητα, η κουζίνα Nikkei γεννήθηκε από την τελευταία ιαπωνική διασπορά που εμφανίστηκε κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Ο όρος “Nikkei” αναφέρεται σε όλους τους Ιάπωνες μετανάστες σε ξένες χώρες, περίπου 4 εκατομμύρια, οι περισσότεροι από τους οποίους κατοικούν στη Βραζιλία και το Περού. Η συνάντηση με τους δύο λαούς της Νότιας Αμερικής έφερε μια μοναδική μίξη στην ιστορία γιατί, αν και στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι περισσότεροι Ιάπωνες επέστρεψαν στην πατρίδα τους, η συγχώνευση των τριών πολιτισμών στο τραπέζι ήταν πλήρης χάρη στην εφευρετικότητα των σεφ.
Τα πιάτα της κουζίνας Nikkei
Το χαρακτηριστικό της είναι σίγουρα τα ψάρια και βλέπουμε συχνά σούσι και ceviche ή φύκια με τροπικά φρούτα. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η σούπα miso εμπλουτισμένη με καρδιές φοίνικα ή τσίλι, καθώς και το περουβιανό σούσι, ένα πολύ πικάντικο είδος σούσι που φτιάχνεται με aji amarillo, ένα περουβιανό τσίλι. Το συμβολικό πιάτο του περουβιανού Nikkei είναι πιθανώς το tiradito, μια μαρινάδα από ceviche κομμένη σε στυλ σασίμι, ενώ για τη Βραζιλία είναι η mandioquinha, μια ρίζα πολύ δημοφιλής στη Βραζιλία, που χρησιμοποιείται σε σούπα με miso.
Στην Αθήνα, μπορείτε να δοκιμάσετε την υπέροχη και ιδιαίτερη αυτή κουζίνα στο Huaca Nikkei Resto Bar στο Μετς με την ανοιχτή κουζίνα, το Huracan στη Γλυφάδα και φυσικά στο ομώνυμο Nikkei Peruvian Resto Bar στο Κολωνάκι.
Huaca Nikkei Resto Bar (Τιμολέοντος 1, Αθήνα)
«Huaca» στην περουβιανή quechua διάλεκτο είναι τα πράγματα ή τα μνημεία που αποτελούν αντικείμενα λατρείας και σεβασμού, όπως ακριβώς και τα πιάτα δηλαδή που βγαίνουν από την κουζίνα του νέου εστιατορίου.
Η ανοιχτή κουζίνα και το μεγάλο μπαρ σε ξανθές ξύλινες αποχρώσεις φωτίζονται από προσεκτικά μελετημένους φωτισμούς, συμπληρώνοντας την καλόγουστη ατμόσφαιρα.
Τι να δοκιμάσετε
Εννοείται πως πρέπει να δοκιμάσετε το ceviche λαβράκι με κρεμμύδι, λάιμ και πικάντικες νότες από πιπεριά aji Amarillo και τις causas με guacamole και μυρωδικά.
Αν προτιμάτε το κρέας, δοκιμάστε τα γιαπωνέζικα σουβλάκια από μοσχάρι Βlack Angus με σουσάμι και φρέσκο κρεμμυδάκι, ενώ το «δυνατό χαρτί» του εστιατορίου είναι το sushi του.
Huracan Restaurant (Λεωφ. Ποσειδώνος 81, Γλυφάδα)
Το τιμόνι της κουζίνας κρατά σταθερά από την πρώτη στιγμή ο Θάνος Στασινός, προτείνοντας πιάτα που εκφράζουν τη δική του οπτική για την αγαπημένη του ιαπωνοπερουβιανή κουζίνα Nikkei.
Τι να δοκιμάσετε
Τα περουβιανά folders, δηλαδή τραγανό φύλλο από tortilla γεμιστό με μοσχαράκι κοκκινιστό και pico de gallo, ξεδιπλώνουν εντάσεις του δροσερού και του πικάντικου σε επίπεδα προσφέροντας μια καλή εισαγωγή στο πνεύμα της κουζίνας. Πλάι τους, αξίζει να πάρουν θέση οι λεπτεπίλεπτες gyozas με χοιρινό Iberico και μανιτάρια shiitake που βουτάς σε πολύ ενδιαφέρουσα σος από dashi αρωματισμένο με μπέικον, καθώς και το tiradito από τρυφερό τόνο που έρχεται σε φλογοβόλα oyster sauce με λάδι κόλιανδρου, δυνατό φρέσκο wasabi και αυγά ρέγκας – μοναδική ένσταση η υπερβολικά crispy tempura φικιών που έχει για συνοδεία.
Η ενότητα των nigiri επιφυλάσσει ορισμένες πολύ ωραίες ιδέες που ξεφεύγουν από τις κλασικές συντεταγμένες της ιαπωνικής λιτότητας.
Στα κύρια πιάτα οι προβολείς πέφτουν σε επιλεγμένες κοπές κρεάτων όπως το τρυφερό και χυμώδες olive fed χοιρινό που τιμήσαμε εμείς, το οποίο καπνίζεται σε ξύλο ελιάς και γαρνίρεται διακριτικά με βούτυρο kimchi. Τα επιδόρπια προσφέρουν τις γλυκές εντάσεις που ταιριάζουν στο ύφος της κουζίνας, με πρώτη και καλύτερη την κρέμα από yuzu με “χώμα” από τσάι matcha, ενώ στη λίστα των signature cocktails θα βρείτε πολλές επιλογές για να συνοδεύσετε το φαγητό σας σαν το γλυκοπικάντικο Mi Vida Loca με τεκίλα, mezcal και κόλιανδρο.
Nikkei Peruvian Resto Bar (Δεινοκράτους 10 Κολωνάκι)
Το Nikkei Peruvian Resto Bar είναι το πρώτο περουβιανό μαγαζί που άνοιξε στην Ελλάδα και έχει βραβευτεί ως το καλύτερο bar- restaurant. Ωστόσο ο λόγος που έχει γίνει επιτυχημένο δεν είναι μόνο το φαγητό του, αλλά η όλη ατμόσφαιρα αλλά και τα πολύ νόστιμα κοκτέιλ του.
Κοκτέιλ με εσπεριδοειδή, ανανά, πιπεριά, γκρέιπφρουτ, ρούμι, βερμούτ, ακόμη και πρωτεΐνη αβγού είναι μόνο μερικές από τις επιλογές, ενώ το πιο σπέσιαλ κοκτέιλ είναι το Nikkei Sour, το οποίο έχει πάρει και το όνομα του μαγαζιού.
Όσο για την κουζίνα, το μενού του Nikkei συνδυάζει την υψηλή γαστρονομία από περουβιανά υλικά με ιαπωνικές τεχνικές πάνω από τη σύγχρονη μαγεία των περουβιανών γεύσεων.
Τι να δοκιμάσετε
Τα πιάτα και εδώ τα επιμελείται ο σεφ Θάνος Στασινός. Οι επιλογές σας πολλές και όλες εκλεκτές: σεβίτσε λαβράκι µε λάιµ, κοτόπουλο ala brasa με κρέµα jalapeños και βούτυρο κίµτσι ή σολοµός µε µάνγκο, φραγκοστάφυλα, σόγια, τζίντζερ για κυρίως πιάτο και τέλος namelaka με καραμέλα και κόκκινα φρούτα.
Διάβασε ακόμα: Τα καλύτερα Thai εστιατόρια της πόλης