Ο John Galliano δεν υπήρξε ποτέ καλό παιδί. Το εντελώς αντίθετο μάλιστα. Αλλά η αχαλίνωτη φαντασία και η ατελείωτη δημιουργικότητα του ήταν δυο λόγοι που πάντα όλοι τον συγχωρούσαν. Ακόμη και τότε που μεθυσμένος ξεκίνησε έναν γερό καβγά σε μπαρ του Παρισιού εκτοξεύοντας αντισημητικά σχόλια. Τότε ήταν και η χρονιά το 2011 που ο Dior ανέστειλε τη μακρόχρονη συνεργασία τους.

John Galliano

Η άνοδος ενός ταραχοποιού

Ο John Galliano γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1960 στο Γιβραλτάρ, από Βρετανό πατέρα και Ισπανίδα μητέρα. Όταν ήταν έξι ετών η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο νότιο Λονδίνο. Φοίτησε στο σχολείο Wilson’s Grammar School και συνέχισε τις σπουδές του στη διάσημη Σχολή Τεχνών και Σχεδίου Central Saint Martins μία σχολή που έχει «γεννήσει» πραγματικά σχεδιαστικά θαύματα μόδας όπως οι Alexander McQueen και πολλοί άλλοι. Ο ίδιος αποφοίτησε με αριστεία από εκεί, ενώ η «πτυχιακή» συλλογή του, με τον τίτλο Les Incroyables (Οι Απίστευτοι), εμπνευσμένη από τη Γαλλική Επανάσταση, έλαβε διθυραμβικές κριτικές και αγοράστηκε απευθείας από το Browns -μια ανεξάρτητη μπουτίκ με πολυτελείς δημιουργίες στο Mayfair.

John Galliano

Ένα “υπέροχα διεστραμμένο” ταλέντο

Η δουλειά του είχε στοιχεία ενός «διεστραμμένου ρομαντισμού», ήταν περίπλοκη, άκρως θηλυκή, αναμφισβήτητα όμορφη αλλά πολλές φορές και φρικιαστική ή ελαφρώς τρομακτική. Όπως και να είχε, ήταν υπερβολική και γεμάτη ιστορικές αναφορές, που εκμοντερνίζονταν στα χέρια του. Τα πρώτα σχέδια του γοήτευσαν κάθε σχεδιαστή, λατρεύτηκαν από τον Τύπο, του έδωσαν φήμη, θαυμασμό και σημαντικές διακρίσεις όπως επίσης και συνεργασίες. Ωστόσο, δεν είχαν την ίδια ανταπόκριση στο καταναλωτικό κοινό. Τα σχέδια του δεν είχαν εμπορική βιωσιμότητα ούτε και ανταγωνιστικότητα. Όσο η φήμη του μεγάλωνε στο χώρο της μόδας, τόσο οι επενδυτές του αποσύρονταν. Έτσι, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80, κατέληξε σχεδόν απένταρος να μετακομίζει στο Παρίσι, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη.

John Galliano

Α Paris

Στο Παρίσι ο Galliano, έμενε σε σπίτια φίλων του και συνέχιζε παθιασμένος να σχεδιάζει και να φτιάχνει τα ρούχα του με ό,τι υλικά είχε στη διάθεση του. Η «σωτηρία» του ήρθε όταν τα σχέδια του βρήκαν την αποδοχή της μεγάλης κυρίας της μόδας Anna Wintour. Εκείνη τον έφερε σε επαφή με επιφανείς προσωπικότητες, αλλά και με επιχειρηματικά πρόσωπα που θα του έδιναν αργότερα το κεφάλαιο για να πάρουν σάρκα και οστά οι δημουργίες του. Ο Galliano αναλαμβάνει το πηδάλιο του εμβληματικού γαλλικού οίκου Givenchy το 1995 και ένα χρόνο μετά βρίσκεται στον οίκο Dior.
Εκεί παρέμεινε για πάνω από μια δεκαετία. Εκεί δημιούργησε πραγματικά την «κληρονομιά» του, ενώ έβαλε τον όνομα του οίκου ανάμεσα στους πιο ισχυρούς, επιτυχημένους και διάσημους.

John Galliano

Ο John Galliano έφερε τον οίκο Dior στον 21ο αιώνα!

Η εποχή του John Galliano έφερε τον οίκο Dior στον 21ο αιώνα! Στον Dior έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο το νεανικό καταναλωτικό κοινό και τους fashion lovers όσο και τους ίδιους τους σχεδιαστές διάφορων brands και οίκων. Κάθε συλλογή του ήταν πιο εκθαμβωτική από την προηγούμενη. Τα ρούχα του έμοιαζαν περισσότερο με έργα τέχνης, καθώς η θεατρικότητα τους δεν άφηνε κανέναν ασυγκίνητο. Ο σχεδιατής συνδύαζε στοιχεία από κουλτούρες και πολιτισμούς, τόσο σύγχρονους όσο και από άλλους αιώνες με μια ριζοσπαστική αίσθηση μοντερνισμού σε συνδυασμό με το streetwear.

Οι επιδείξεις του Γκαλιάνο δεν είχαν budget

Ο ίδιος ταξίδευε σε όλο τον κόσμο για να βρει την επόμενη πηγή έμπνευσης του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ταξίδι του με αερόστατο πάνω από τον Νείλο ή η επίσκεψη του στους Βουδιστές μοναχούς της Κίνας. Οι εμπειρίες αυτών των ταξιδιών αποτυπώθηκαν στις τολμηρές συλλογές του, με έντονες αναφορές σε ξένες κουλτούρες. “Kάποιος έπρεπε να φέρει τον Dior στον 21ο αιώνα – ακόμα και με κλωτσιές και φωνές”, είχε πει τότε (το 1996) ο John Galliano σε συνέντευξή του.

Ακόμα και σήμερα οι τωρινοί καλλιτεχνικοί διευθυντές του Dior, Maria Grazia Chiuri και Kim Jones χρησιμοποιούν τα σχέδια του ως αναφορά. Ιδιαίτερα στις δημοπρασίες τα ιστορικά κομμάτια του γίνονται ανάρπαστα κυρίως από μουσεία, συλλέκτες αλλά και σχεδιαστές από άλλους οίκους.

Σήμερα ο σχεδιαστής είναι δημιουργικός διευθυντής του οίκου μόδας Maison Margiela με έδρα το Παρίσι, αλλά σχεδιάζει και την δική του ομώνυμη φίρμα.

Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του

Και φυσικά μια τόσο γεμάτη, πολυτάραχη και δημιουργική ζωή δεν θα μπορούσε παρά να γίνει ντοκιμαντέρ. Ο καταξιωμένος Σκωτσέζος σκηνοθέτης Kevin Macdonald (The Mauritanian, Touching the Void) θα το σκηνοθετήσει και εμείς απλώς το περιμένουμε με ανυπομονησία. Ε, ναι μια τόσο ταραχώδης ζωή το αξίζει.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!