Τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς μια εποχή του χρόνου. Είναι συναισθήματα, εμπειρίες και εικόνες. Τα βλέπεις τριγύρω σου, τα νιώθεις στην ατμόσφαιρα και στη διάθεσή σου, τα αντιλαμβάνεσαι στη σωματική σου ενέργειά που σου επιτρέπει να κανονίζεις διαρκώς κάτι. Άσε που τα δώρα πάνε κι έρχονται και ψωνίζεις σαν να μην υπάρχει αύριο! Και το καλύτερο απ’ όλα; Το πρόγραμμα έχει γεμίσει με gatherings, εξόδους, φίλους! Αχ, ναι, It’s the most wonderful time of the year!
Και μιας και είπαμε για πρόγραμμα που έχει αρχίσει να γεμίζει, ας μιλήσουμε για τις κρατήσεις που έχω κάνει εγώ και αν μείνεις στην Αθήνα σου προτείνω ανεπιφύλακτα να κάνεις κι εσύ, γιατί καθένα από αυτά τα μαγαζιά έχει τη δική του ξεχωριστή μαγεία. Κυριολεκτικά!
1. Moorings
Διαθέτει το μαγικό τρίπτυχο: location, location, location! Πραγματικά, είναι ελάχιστα τα μέρη της πόλης με τόσο προνομιακές συντεταγμένες. Από τις τεράστιες τζαμαρίες του έχεις συγκλονιστική θέα στο Λαιμό της Βουλιαγμένης και στην πιο πολυτελή Μαρίνα της Αθηναϊκής Ριβιέρα.
Στο εμβληματικό, λουσμένο στο φως Moorings θα έρθεις για καφέ, brunch και φαγητό, για το γαλάζιο που βλέπεις γύρω σου, για την κοσμοπολίτικη αύρα που έχει αρχίσει να αποκτά αυτό το σημείο. Aλλά ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων θα έρθεις γιατί ο ταλαντούχος chef Κώστας Λώλας, έχει ετοιμάσει για το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο μενού έξι φαντασμαγορικά πιάτα, και ο εξαιρετικός sommelier Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, έχει επιλέξει μια εκλεκτή λίστα κρασιών που φιλοξενεί 150 πόσιμα διαμάντια.
Σημείωσε μάλιστα ότι την παραμονή των Χριστουγέννων το μουσικό συγκρότημα Vanila Swing θα γεμίσει με γιορτινές νότες την ατμόσφαιρα με μια μίξη Rockabilly, Swing, και Rock n Roll μουσικής, με vintage ήχους και διάθεση, ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα, τη μουσική σκυτάλη παίρνει η Θωμαΐς Απέργη και η σαγηνευτική φωνή της.
2. Fairytale
Η μαγεία εδώ βρίσκεται στην παραμυθένια ατμόσφαιρα. Το πιο ινσταγραμικό ίσως μαγαζί που θα μπορούσες να πας έχει γίνει πια… αλυσίδα, καθώς πρόσφατα προστέθηκε και το Χαλάνδρι σε εκείνα της Νέας Φιλαδέλφεια και του Ψυρρή.
Εδώ όλα είναι πληθωρικά, υπέροχα υπερβολικά και τόσο μα τόσο δελεαστικά. Κρεμασμένα λουλούδια, κούνιες, πολυτελείς διακοσμητικές πινελιές, καθρέφτες, υπέροχες ροτόντες, καλοστρωμένα τραπέζια.
Το μενού είναι πραγματικό όργιο απόλαυσης με τις γλυκές δημιουργίες να είναι σίγουρα το δυνατό χαρτί των Fairytale. Χωρίς βεβαίως, να λείπουν και οι αλμυρές προτάσεις. Η θεατρικότητα του χώρου επεκτείνεται και στο σερβίρισμα καθώς πολλά πιάτα συνοδεύονται από διάδραση κάνοντας την επίσκεψη στο Fairytale μια πραγματική εμπειρία. Οι κόρες μου το λατρεύουν! Κι εγώ!
3. Vinoteca Athens
Υπάρχει κάποιος που δεν είχε λατρέψει το Scala Vinoteca; Δυο βήματα από το τότε σπίτι μου, αυτό το wine restaurant στα όμορφα σκαλάκια της Αναγνωστοπούλου, ανάμεσα στη Νεάπολη και το Κολωνάκι, είχε γίνει- μαζί με το αδερφάκι του, το Tribeca- το δεύτερο σπίτι μου. Είχε γράψει ιστορία, αφού ήταν το πρώτο wine restaurant της πόλης και τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου δεν έπεφτε καρφίτσα.
Δέκα χρόνια μετά το κλείσιμό του, κάνει μια νέα αρχή. Κι αυτό είναι το μαγικό! Το Vinoteca Athens άνοιξε ξανά στον ίδιο χώρο για να κάνουμε share τις πιο όμορφες στιγμές μας, αλλά και το κυκλαδίτικο μενού του που βασίζεται στις τοπικές πρώτες ύλες. To υπογράφει ένας εκ των πρώτων ιδιοκτητών ο Κωστής Σενδόνας (Tribeca, Monastiri Paros, The Rooster), ενώ το wine pairing έχει αναλάβει και πάλι ο Παναγιώτης Μπαρμπίτσας (Court of Master Sommeliers, London). Ανυπομονώ!
4. Line
Έχοντας αποσυρθεί σοβαρά από τα ποτάδικα τα τελευταία χρόνια, όταν κανονίζω κάτι τέτοιου τύπου, αρχικά δεν θέλω να έχει μόνο ποτά και δευτερευόντως θέλω κάτι εγγυημένο. Τα πειράματα είναι για άλλες ηλικίες. Και τι πιο εγγυημένο από την έμπειρη ομάδα του The Clumsies (ενός από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, παρακαλώ).
Το Line άνοιξε στα Πετράλωνα, στην πρώην γκαλερί Ζουμπουλάκη και δεν θυμίζει σε τίποτα τον προηγούμενο χώρο.
Εδώ κυριαρχούν τα βιομηχανικά στοιχεία στη διακόσμηση, ο speciality καφές, τα ιδιαίτερα κρασιά, οι μπύρες από μικρές ζυθοποιίες και το προζυμένιο ψωμί σε φανταστικές εκδοχές. Το φαγητό είναι comfort, εποχιακό και ακολουθεί τις αρχές της βιοσιμότητας. Είναι ιδανικό λοιπόν για να ξεκινήσεις από νωρίς. Και να μείνεις, όσο αντέχεις. Χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι άλλωστε!