Το aperitivo είναι μια συνήθεια πολύ αγαπημένη τόσο στην Ιταλία, όσο και στη Γαλλία (apéritif).
Πρόκειται ουσιαστικά για μία επινόηση Γαλλο-Ιταλικής προελεύσεως, που αφορά σε ό,τι (στερεό ή υγρό) χρησιμεύει για να μας ανοίξει την όρεξη. Η λέξη προέρχεται άλλωστε από το λατινικό aperire, που σημαίνει ανοίγω. Συνήθως, το πιο κομψό apéritif είναι ένας αφρώδης οίνος ή μία σαμπάνια. Η ιδέα είναι ότι δροσίζοντάς μας, θα μας βάλει στο κλίμα του γεύματος που πρόκειται να ακολουθήσει. Το ελαφρύ και φίνο αυτό ποτό συνήθως συνοδεύεται από μία ταιριαστή ποικιλία από μικρά κεράσματα, αυτά που σήμερα ονομάζουμε στην σύγχρονη νέο-Ελληνική «finger-food».
Αντίστοιχα στην Ιταλία αν ζητήσουμε aperitivo, το πιο πιθανό είναι ότι θα μας σερβίρουν ένα ποτήρι αφρώδες κρασί, κατά πάσα πιθανότητα Prosecco, συνοδευόμενο από κάποιες νοστιμιές όπως μικρά κομματάκια πίτσας, κράκερς ή χειροποίητου ψωμιού σε διάφορες παραλλαγές.
Το aperitivo είναι επίσης μια καλή δικαιολογία για να συναντήσετε φίλους πριν από το γεύμα, να χαλαρώσετε νωρίς το βράδυ και να απολαύσετε ένα δροσιστικό ποτό μετά τη δουλειά.
Ένα απεριτίφ στα γαλλικά ή aperitivo στα ιταλικά, αναφέρεται σε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ που περιέχουν γλυκόπικρα λικέρ ή και βερμούτ και προορίζονται να ανοίξουν την όρεξη πριν από το γεύμα. Τα λικέρ που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αυτών των δροσιστικών κοκτέιλ (σκεφτείτε τα κλασικά όπως Aperol Spritz ή Campari & Soda) είναι φτιαγμένα από προσεκτικά φυλαγμένες μυστικές συνταγές πικρών βοτάνων, μπαχαρικών και εσπεριδοειδών που έχουν υποστεί επεξεργασία σε βάση κρασιού ή άλλων αλκοολούχων ποτών. Αφού λοιπόν μάθαμε τα πάντα γι΄αυτά ας τα επισκεφτούμε:
Villa Grigio: Αγίου Αλεξάνδρου 46, Παλαιό Φάληρο
Μια υπέροχη καταπράσινη αυλή που σε ταξιδεύει κυριολεκτικά στην Ιταλία. Εδώ τα απογεύματα το aperitivo έχει την τιμητική του και θα το απολαύσετε σαν να βρίσκεστε στην γειτονική Ιταλία! Negroni, Aperol Spritz, Bellini και Rossini που μπορείτε να συνοδεύσετε με διάφορα fingerfood.
Αν, πάλι, είστε του κρασιού, η οινική λίστα από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες σίγουρα θα σας ανταμείψει. Εκτός από ενδιαφέροντα κρασιά, όμως, θα βρείτε και μια εξίσου ενδιαφέρουσα λίστα με κοκτέιλ.
Drupes & Drips Ζήτρου 20, Κουκάκι
Πρόκειται για την την πρώτη Spritzeria της Αθήνας και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον διάσημο φούρνο του Τάκη. Ανήκει άλλωστε στην οικογένεια. Είναι μικρό, δηλαδή δύο μικρές μπάρες όλες κι όλες. Σε αυτόν, λοιπόν, τον χώρο ο Αρτέμης Παπαδόπουλος, γιος του Τάκη που έχει τον αντικριστό φούρνο, έφερε τα ιταλικά του βιώματα που απέκτησε στη Βερόνα κάτω από την Ακρόπολη.
Σερβίρει spritz με αφρώδες ή ξηρό κρασί, Campari ή Aperol, επιλεγμένα κρασιά καθώς και μπίρα αποκλειστικά Νήσος. Το Il figo με λευκό βερμούτ, χυμό από λάιμ, bitters μέντας, lemon tonic και φυσικά Campari, είναι μια από τις αγαπημένες μου επιλογές. Όμως υπάρχουν και άλλες σαν τη La Formosa με κόκκινο βερμούτ, γκρέιπφρουτ σόδα και bitters.
Τα αλλαντικά και τα τυριά τα εισάγει ο ίδιος ο Αρτέμης από Ιταλία και Γαλλία, χωρίς να λείπουν φυσικά και κάποιες ελληνικές προτάσεις. Εδώ θα δοκιμάσετε μια από τις πιο ωραίες, γευστικές και κρεμώδεις gorgonzola, πικάντικη γραβιέρα Κρήτης, Μυκονιάτικο ξινοτύρι, νόστιμα αλμυρή παρμεζάνα, μπλε τυριά ωριμασμένα σε μούστο, λούζα, παστράμι, ιταλική soppressata, prosciutto και coppa. Και δίπλα τους ψωμάκι από τον παρακείμενο οικογενειακό φούρνο με λάδι και χοντρό αλάτι.
Napolitivo, Μαρίνα Φλοίσβος
Η πλέον ιδανική επιλογή τώρα που ανοίγει ο καιρός. Το Napolitivo είναι το All Day Pizza Bar της Μαρίνας Φλοίσβου, και εδώ θα απολαύσετε τη Vera Pizza Napoletana, αρωματικό καφέ, λαχταριστό ιταλικό brunch, αλλά και το αυθεντικό Aperitivo!
Με πιστοποίηση από το Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), η ξεχωριστή αυτή pizza ψήνεται σε ξυλόφουρνο που κατασκευάστηκε στη Νάπολη με τούβλα από τον Βεζούβιο. Η ελαφριά ζύμη της φτιάχνεται καθημερινά στο κατάστημα από τους pizzaiolos του Napolitivo και ωριμάζει 12-14 ώρες πριν ψηθεί.
Frankie, Σκουφά 42, Κολωνάκι Αθήνα, & Χαριλάου Τρικούπη 125, Νέα Ερυθραία
Με ελαφρώς ρουστίκ αισθητική, νοσταλγική vintage ατμόσφαιρα και ζεστά χρώματα, σε ένα ιστορικό κτίριο χτισμένο πριν από το 1930 στο Κολωνάκι, ο Δημήτρηs Χριστοφορίδηs και o σεφ Χρήστοs Αθανασιάδηs, επιστρέφοντας από ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ιταλία και εξερευνώντας τις πιο γνήσιες γεύσεις της χώρας, μετέφεραν την εμπειρία και την αυθεντικότητα του ταξιδιού τους σε αυτό το μοναδικό στέκι ιδανικό για after office εξόδους. Εδώ θα δοκιμάσετε Aperol Spritz, δροσιστικά και πολύχρωμα κοκτέιλ, αρωματικά κρασιά και βέβαια θα τα συνοδεύσετε ετε με κροστίνι και μπρουσκέτες, ολόφρεσκα ζυμαρικά, λαχταριστές και πεντανόστιμες πίτσες που ζυμώνονται καθημερινά και ψήνονται στον ξυλόφουρνο.
Meno Male Athens, Βεΐκου 10, Αθήνα
To all day μπιστρό που φέρει ιταλικό αέρα βρίσκεται δίπλα στην Ακρόπολη και μας μεταφέρει την παράδοση του aperitivo και την ιστορία της κλασικής ιταλικής πίτσας και pasta μέσα από ένα περιεκτικό μενού που επιμελείται ο σεφ Γιώργος Γαλάνης.
Το ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης, συνταγής Meno Male, καθορίζει το αποτέλεσμα σε όποια πίτσα κι αν επιλέξεις, ενώ τα ζυμαρικά αναδεικνύουν την ποιότητα των υλικών, όπως άλλωστε όλες οι επιλογές του μενού, που βασίζονται σε φρέσκες πρώτες ύλες ιταλικής καταγωγής.