Πολλές φορές, ζώντας μακριά από ένα φαινόμενο, δε μπορούμε να το κατανοήσουμε. Άλλες φορές το απορρίπτουμε, άλλες θεωρούμε πως λύνεται εύκολα. Εκεί έρχεται λοιπόν η τέχνη για να μας εξηγήσει και ποια τεχνή καλύτερη από το σινεμά. Η ταινία Mudbound, που είναι διαθέσιμη στο Ertflix, είναι μια ταινία που το 2017 επισκιάστηκε από το Moonlight, το La La Land, το Manchester By the Sea, και δεν μπόρεσε να επικυρώσει τη σπουδαιότητα της με κάποιο βραβείο.
Αλλά ευτυχώς, η σπουδαιότητα κάποιων έργων τέχνης επιβραβεύεται από τη διαδρομή τους, από την αναγνώριση των ανθρώπων και από το μάθημα που προσφέρουν. Μάθημα Ιστορίας, αλλά στην πράξη για ποιον λόγο συντηρούμε τη γνώση του παρελθόντος; Για να αποφύγουμε τα λάθη του, τα εγκλήματα μιας άλλης εποχής, για να αναγνωρίσουμε πως κακώς είχαμε επιτρέψει στις κοινωνίες να είναι έτσι. Αλλά και για να κατανοήσουμε πως αν δεν το είχαμε επιτρέψει, δεν θα είχαμε πάρει το μάθημα για το πώς να τις κάνουμε.
Έτσι συμβαίνει στην ανθρώπινη ιστορία και πρέπει μέσα από τον πόνο και την οδύνη να μάθουμε, πρέπει, δυστυχώς, να υπάρξει απώλεια, αίμα, κάποιοι να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο ή και να πεθάνουν, για να μάθουν οι κοινωνίες που πρέπει να κατευθυνθούν.
Το Mudbound είναι ένα έργο μεγάλης κληρονομιάς, ιδίως για τους μαύρους στις ΗΠΑ και εν γένει για την αμερικανική κουλτούρα. Είναι η δραματική εκδοχή του Green Book. Ή, το Green Book ήταν η πιο αισιόδοξη και χιουμοριστική εκδοχή του Mudbound, καθότι κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά.
Στο Mudbound που είναι διαθέσιμο στο Ertflix και δεν γίνεται να μην το δεις σήμερα κιόλας, βλέπουμε δύο βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να επιστρέφουν στην Αμερική, στο Μισσισίππι, μια απο τις πολιτείες όπου ισχύει ο διαχωρισμός λευκών-μαύρων και οι νόμοι του Τζιμ Κρόου.
Ο ένας βετεράνος είναι λευκός, ο έτερος μαύρος. Νέοι άνθρωποι και οι δύο στην πραγματικότητα, γύρω στα 35 τους, επιστρέφουν στην πατρίδα, στις οικογένειες τους και θέλουν να ζήσουν επιτέλους μια καλή ζωή. Μακριά από το αίμα, από τους σκοτωμούς, από τον φόβο.
Για τον λευκό, αυτό είναι παιχνιδάκι. Για τον μαύρο όμως, δεν είναι. Επιστρέφει έχοντας υπηρετήσει την πατρίδα, έχοντας τιμήσει τη χώρα, και οι λευκοί εξακολουθούν να κοιτάνε τον ίδιο και την οικογένεια του υποτιμητικά. Εξακολουθούν να μη θέλουν τη συναναστροφή και να τους μιλάνε άσχημα.
Στα άσχημα λόγια έχουν συνηθίσει. Όμως, είναι νόμος, τα άσχημα λόγια φέρνουν πάντα και άσχημες πράξεις.
Ο Ρονσέλ και ο Τζέιμι υπηρέτησαν στον πόλεμο σε διαφορετικές μονάδες, αλλά τα βιώματα τους δεν διαφέρουν και πολύ.
Διάβασε τη συνέχεια και δες το τρέιλερ στο Provocateur.gr