Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι γυναίκες διεκδικούν τη θέση τους στην κοινωνία με δύσκολους και καθημερινούς αγώνες. Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα, η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά ακόμα να διεκδικήσουμε στους τομείς των ίσων ευκαιριών και των κοινωνικών ανισοτήτων. Ένας τομέας στον οποίο πάλεψαν εξαρχής σκληρά για τη θέση τους οι γυναίκες, είναι και αυτός της επιστήμης. Ακολουθούν 6 ταινίες για γυναίκες επιστήμονες, που άλλαξαν τον κόσμο με το έργο και την προσωπικότητά τους. Το σημαντικότερο; Έγιναν παράδειγμα για όλες εμάς, μας έδειξαν το δρόμο ότι αν μπορούσαν εκείνες, μπορούμε κι εμείς!
Hidden Figures (2016)
Πρόκειται για βιογραφικό δράμα του 2016, βασισμένο σε πραγματική ιστορία και εξιστορεί την πορεία μιας ομάδας Αφροαμερικανών γυναικών μαθηματικών, των οποίων το έργο έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πρώτα χρόνια του διαστημικού προγράμματος της NASA. Oι μαθηματικοί Katherine Goble (Taraji P. Henson) και Dorothy Vaughan (Octavia Spencer), μαζί με τη μηχανικό Mary Jackson (Janelle Monáe) ξεκίνησαν να εργάζονται στον Αμερικανικό Οργανισμό για την Εξερεύνηση του Διαστήματος κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες – καθώς δεν υπήρχαν καν γυναικείες τουαλέτες για Αφροαμερικανές για παράδειγμα! – ενώ εξαιτίας του σεξισμού στο εργασιακό περιβάλλον τους, τα ονόματά τους δεν συμπεριλήφθηκαν καν στις επιστημονικές δημοσιεύσεις στων οποίων τη συγγραφή είχαν συμμετάσχει. Η ταινία, που βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο της Margot Lee Shetterly, συγκέντρωσε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ.
Radioactive (2019)
H ταινία Radioactive με πρωταγωνίστρια την Rosamund Pike είναι αφιερωμένη στη ζωή της Marie Curie, αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας από το χώρο της σύγχρονης επιστήμης. Η πολωνικής καταγωγής επιστήμονας, πρωτοπόρος φυσικός και χημικός που κατέκτησε δύο βραβεία Νομπέλ, ένα για την ανακάλυψη δυο νέων χημικών στοιχείων (πολώνιο και ράδιο) και ένα για τη μελέτη της ραδιενέργειας, ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο και η πρώτη επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που βραβεύτηκε με αυτό δυο φορές! Η ίδια έχασε τη ζωή της εξαιτίας της ραδιενέργειας στην οποία εκτέθηκε για χρόνια στο πλαίσιο των πειραμάτων της. Η ταινία του 2009 βασίζεται στο μυθιστόρημα – κόμικ της Lauren Redniss «Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout» όπου παρουσιάζεται τόσο η επιστημονική πορεία, όσο και η προσωπική ζωή της μεγαλοφυούς αυτής γυναίκας.
Agora (2009)
Το ιστορικό δράμα που εκτυλίσσεται στην Ρωμαϊκή Αίγυπτο, αφηγείται την ιστορία της Υπατίας, της Αλεξανδρινής μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο ενός φονικού θρησκευτικού εμφυλίου πολέμου τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Η Υπατία ήταν κόρη του Αλεξανδρινού, επίσης μαθηματικού και αστρονόμου, Θέωνα. Γρήγορα ξεπέρασε τον πατέρα της διδάσκοντας σε μιαν ομάδα σπουδαστών και εδραιώνοντας την φήμη της Αλεξάνδρειας ως λίκνο πολιτισμού και επιστήμης. Το 415 μ.Χ. βασανίστηκε φρικτά και θανατώθηκε από μια ομάδα φανατικών Χριστιανών…Το όνομά της έχει περάσει στην ιστορία ως σύμβολο μιας μεγαλοφυούς γυναίκας που αμφισβήτησε ευθέως τον σκοταδισμό της εποχής. Η Rachel Weisz υποδύεται αυτή τη σπουδαία γυναίκα στην ταινία του Alejandro Amenábar όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζονται πολύ επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και οι τεκτονικές αλλαγές μιας ολόκληρης περιόδου.
Queen of the Dessert (2017)
Queen of the Desert ή η γυναικεία εκδοχή του ‘Lawrence της Αραβίας’ είναι τα προσωνύμια που αποδίδονται στην εμβληματική φυσιογνωμία της Gertrude Bell. Η Bell ήταν αρχαιολόγος, συγγραφέας, χαρτογράφος, εξερευνήτρια και αξιωματούχος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στη δύση του 19ου αιώνα, όταν η θέση των γυναικών – ειδικά στη Βικτωριανή Αγγλία – ήταν αυστηρά περιορισμένη μέσα στο σπίτι. Σε αυτό το συναρπαστικό βιογραφικό δράμα όπου πρωταγωνιστεί η Nicole Kidman και ο Robert Pattinson, ακολουθούμε την πορεία της Bell στη Μέση Ανατολή εν καιρώ πολέμου. Η επίδρασή της, ειδικά στο σύγχρονο Ιράκ, ήταν τεράστια καθώς οι Άραβες την αναφέρουν μέχρι και ως “έναν από τους ελάχιστους εκπροσώπους της Μεγαλειοτάτης που θυμούνται με συμπάθεια”.
The Miracle Worker (1962)
H Helen Keller είναι το πρώτο κωφό και τυφλό άτομο που κατόρθωσε να αποφοιτήσει από πανεπιστημιακή σχολή και συγκεκριμένα από το Harvard! Έκτοτε αγωνίστηκε σθεναρά για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Όμως, τίποτα από αυτά δεν θα είχε καταφέρει χωρίς την στήριξη των γονέων της και της υπομονετικής δασκάλας της, Anne Sullivan, που ήταν συνοδοιπόρος της σε όλη αυτήν την ιστορία. Τυφλή και κωφή από δυο χρονών εξαιτίας μιας παιδικής ασθένειας, η Keller δε μπορούσε να επικοινωνήσει με τους γύρω της. Γεμάτη με θυμό, άρχισε να μαθαίνει τις έννοιες μέσω της αφής και να μιλά ακουμπώντας τα χείλη, χάρη στη βοήθεια της Anne Sullivan. Αυτές οι δυο γυναίκες πορεύτηκαν μαζί και σύμφωνα με την Keller «η επιτυχία του καθενός μας στη ζωή βασίζεται στην αλληλοβοήθεια». H ταινία μιλά ακριβώς γι’αυτό, τονίζοντας τη σημασία της σωστής διδασκαλίας ως την αφετηρία κάθε επιστήμης.
Decoding Annie Parker (2013)
O σκηνοθέτης Steven Bernstein, μετά το Monster (2003) συνέχισε να ψάχνει μια ακόμα δυνατή αληθινή ιστορία για να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη! Η συγκλονιστική ιστορία της Annie Parker που έβλεπε από το 1974 τις γυναίκες της οικογένειάς της να πεθαίνουν εξαιτίας του καρκίνου του μαστού, ώσπου κάποια στιγμή η ασθένεια χτύπησε και το δικό της σώμα, ήταν η αφορμή για τον σκηνοθέτη για να περιγράψει την επιστημονική αφοσίωση μιας γυναίκας στον στόχο της. Η Helen Hunt υποδύεται την Dr. Mary Claire King, τη γιατρό που εντόπισε το γονίδιο που ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό καρκίνων του μαστού και των ωοθηκών και επέκτεινε τη μελέτη της και στην αλληλεπίδραση της κληρονομικότητας με το περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης: Πάμε σινεμά; Οι ταινίες της εβδομάδας 17-23 Μαρτίου