Οι περισσότεροι από εμάς δεν αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε το συμμάζεμα γιατί φοβόμαστε ότι δεν θα το ολοκληρώσουμε ποτέ. Το αποτέλεσμα; Η ακαταστασία να είναι πάντα, εκεί, μπροστά όμως. Υπάρχουν όμως κάποιοι χώροι στο σπίτι που μπορούμε να ξεκινήσουμε να συμμαζεύουμε και που πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα σε μόλις 30 λεπτά!

Αυτά είναι τα σημεία στο σπίτι από τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις το ξεκαθάρισμα

1. Το γραφείο και τα συρτάρια του

Πόσες φορές έχει αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν, ένα τόσο μικρό γραφείο να είναι τόσο χαοτικό και να φαίνεται τόσο χάλια. Λογικό με τόσα χαρτιά, στυλό, μολύβια, βιβλία, post it και πολλά άλλα. Το χάος μάλιστα επεκτείνεται από το γραφείο στα συρτάρια και τα ράφια. «Άδειασε το συρτάρι και τοποθέτησε όλα τα αντικείμενα σε ένα τραπέζι ή στο πάτωμα», λέει η Tia Mellis, ιδρύτρια του The Mess Goddess. «Κοίταξε τα αντικείμενα και άρχισε να τα ταξινομείς σε κατηγορίες όπως π.χ. γραφική ύλη, αποδείξεις, επαγγελματικές κάρτες κ.λπ.

σπίτι

Θα βοηθήσει πολύ να έχει κουτιά σε διάφορα μεγέθη για να τοποθετείς ότι ξεκαθαρίζεις. Αυτό θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της μισής ώρας, αλλά η θα το κάνεις μια φορά και μπορεί να κρατήσει για πάντα. Αυτό είναι το κλειδί για τη διατήρηση της τάξης στα συρτάρια, τις ντουλάπες σας και κάθε άλλο κλειστό χώρο αποθήκευσης. Ολοκλήρωσε κάνοντας το ίδιο και με την επιφάνεια του γραφείου»

2. Το ντουλάπι του μπάνιου

Το ντουλάπι του μπάνιου δεν είναι από τα σημεία που καθαρίζεται τακτικά. Παρ’ το απόφαση και ξεκίνα λοιπόν. «Βγάλε όλα τα πράγματα που έχουν λήξει –μπορεί να είναι προϊόντα περιποίησης, φάρμακα, σχεδόν άδεια μπουκάλια, σκουριασμένα εργαλεία ή ακόμα και καινούρια προϊόντα που δεν σου αρέσουν». λέει η Laura Cattano, ιδρύτρια του Organizational Design. «Σκούπισε όλα τα μπουκάλια και κατηγοριοποίησέ τα ανά τύπο χρήσης, όπως στοματική περιποίηση, περιποίηση μαλλιών, καθαριστικά, κρέμες κ.λπ.».

σπίτι

3. Η βιβλιοθήκη

Η οργάνωση βιβλίων μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα, αν ακολουθήσεις αυτά τα απλά βήματα. Ξεκίνα από το πιο φορτωμένο ράφι και άρχισε να βγάζεις όλα τα βιβλία. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να οργανώσεις αυτόν τον χώρο είναι να κατηγοριοποιήσεις τα βιβλία με βάση τα χρώματα, τα μεγέθη ή τα θέματα. Τα βιβλία με παρόμοιο θέμα είναι συνήθως τα πιο εύκολα να εντοπιστούν και να βγουν.

Αν υπάρχουν πολύ ταλαιπωρημένα βιβλία μην κολλάς, ανακύκλωσέ τα. Αυτό θα σε  βοηθήσει να κάνεις περισσότερο χώρο στη βιβλιοθήκη.

σπίτι

Αν θέλεις να έχεις ένα ωραίο, προσεγμένο σαλόνι ή γραφείο δεν χρειάζεται η βιβλιοθήκη να ασφυκτιά. Βάλε εκεί τα αγαπημένα σου, ή που θα ιντργκάρουν οι καλεσμένοι σου και τα υπόλοιπα αποθήκευσέ τα σε ντουλάπια.

Μην παραλείψεις να βάλεις μερικά λουλούδια, βάζα ή διακοσμητικά αντικείμενα εδώ κι εκεί στα ράφια.

4. Το έπιπλο εισόδου

Το έπιπλο εισόδου πολλές φορές μπορεί να δείχνει τόσο ακατάστατο που να σε προδιαθέτει πολύ αρνητικά πριν καλά καλά μπεις στο σπίτι. Ρίξε μια ματιά σε όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο έπιπλο και αποφάσισε ποια πρέπει να υπάρχουν εκεί και ποια μπορούν να αποθηκευτούν σε άλλους χώρους του σπιτιού.

σπίτι

Βγάλε τα όλα έξω και ξεσκόνισέ τα, καθώς συνήθως τα πράγματα που φυλάσσονται σε αυτά τα έπιπλα σπάνια καθαρίζονται. Βάλε σε ξεχωριστές θέσεις κάθε πράγμα, όπως λογαριασμοί, κλειδιά, προϊόντα παπουτσιών, μικροπράγματα, ώστε να γνωρίζεις ακριβώς τι πηγαίνει που.

Αν λειτουργεί και ως χώρος αποθήκευσης παπουτσιών χρησιμοποίησε διαφανή κουτιά για να τα τοποθετείς και να γλιτώνεις χώρο.  

5. Τα παιχνίδια

Τα παιδικά δωμάτια μπορούν να είναι πραγματικός πονοκέφαλος στο ξεκαθάρισμα. Και ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποθηκεύσεις παιχνίδια, η διασφάλιση ότι θα διατηρηθούν οργανωμένα είναι μια πρόκληση.

Εάν η αποθήκευση γίνεται σε ράφια ξεκίνα οργανώνοντας όλα τα παιχνίδια και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται λιγότερο στο επάνω μέρος του ραφιού και αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο στο κάτω μέρος. Θυμήσου ωστόσο, ότι τα παιδιά είναι περίεργα και μπορεί να προσπαθήσουν να σκαρφαλώσουν στο ράφι ή στο ντουλάπι, επομένως διασφάλισε ότι το έπιπλο ή τα ράφια είναι ασφαλή για χρήση από παιδιά.

σπίτι

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος οργάνωσης παιχνιδιών είναι ομαδοποιώντας παρόμοια παιχνίδια, όπως επιτραπέζια παιχνίδια, εκπαιδευτικά, μαλακά, φιγούρες και πολλά άλλα. Αυτή είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να περιορίσεις τον αριθμό των παιχνιδιών που έχουν τα παιδιά. Ανακύκλωσε όσα παιχνίδια είναι σπασμένα, ξεφτισμένα ή δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό πια ή ότι είναι σε καλή κατάσταση, αλλά τα παιδιά δεν το παίζουν πια δώσε το σε οργανισμούς που θα το εκτιμήσουν.

Μπορείς μάλιστα να βάλεις ετικέτες στους κάδους ή ακόμα και στα ράφια για να γνωρίζεις πού ανήκουν τα πάντα.

Για να βοηθήσεις τα παιδιά σου να αναπτύξουν οργανωτικές συνήθειες, δώσε τους μια ειδική θέση για τα πράγματα και τα παιχνίδια του. Αυτό γλιτώνει από τη γκρίνια των χαμένων αντικειμένων και κυρίως από τα άπειρα μπιχλιμπίδια που είναι σκορπισμένα στο σπίτι. Είναι σημαντικό επίσης να μάθουν ότι μετά από κάθε παιχνίδι, ή πριν κοιμηθούμε συμμαζεύουμε το δωμάτιό μας.

Διάβασε ακόμη: 5 έξυπνες ιδέες αποθήκευσης για μικρούς χώρους

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet